Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF-duon: Därför var inte en på Segers rekordmatch: "Är en oskriven regel"

Sverige (herr) 2021-06-21 kl 18:17

Både Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand var frånvarande då Caroline Seger satt nytt landslagsrekord.
För att se herrarna spela EM-premiär.
Frågan är varför inte SvFF:s högt uppsatta kunde dela på sig?
"Det är en oskriven regel", skriver Karl-Erik Nilsson i ett sms till Fotbollskanalen.

2:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses Caroline seger hyllas inför matchen mot Australien.

I och med framträdandet mot Australien i förra veckan slog Caroline Seger nytt rekord vad gäller antalet landskamper i Sverige. Hon har nu gjort fler, 215 stycken, än någon annan dam- eller herrspelare gjort genom tiderna. Det är dessutom rekord för hela Europa.

Men då rekordet sattes så fanns varken förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand eller ordförande Karl-Erik Nilsson på plats. De båda var i stället på Sveriges EM-premiär på herrsidan, mot Spanien i Sevilla.

Hanna Marklund, expert på C More och på Fotbollskanalen, menar att det skickar fel signaler.

- Jag tycker att det är olyckligt att ingen av dem är på plats då det är en så stor händelse. Att hon slår rekordet både i Sverige och i Europa är ju en stor milstolpe för svensk fotboll och för henne. Det handlar om symbolvärde att de inte är där utan att det är Marika Domanski-Lyfors (landslagschef på damsidan) i stället – och hon hör ju till landslaget, säger Marklund.

ANNONS

Hon fortsätter:

- När det är en stor och viktig händelse, oavsett om det är damer eller herrar, så är det klart att det ska vara representerat från Svenska Fotbollförbundet. Är det att man gör skillnad? Är det för att det är dam/herr eller är det för att det ena var ett mästerskap och det andra inte?

Fotbollskanalen har under flera dagars tid sökt Håkan Sjöstrand över telefon, men han har i stället valt att istället svara på mejl.

Som förklaring skriver Sjöstrand att de alltid prioriterar tävlingsmatcher – och matchen då Seger slog rekord var en träningsmatch.

"Caroline Seger slår ett enastående rekord och är värd all beundran för sina mångåriga insatser för Sverige. Vi har som regel att prioritera både damernas och herrarnas tävlingsmatcher och mästerskap före träningsmatcher, vilket vi tycker är rimligt. Och matchen i Sevilla slutade vid 23-tiden natten innan vilket gjorde att vi helt enkelt inte kunde ta oss till Kalmar dagen efter och uppvakta på plats. Och i dessa pandemitider är det dessutom ännu svårare att få ihop resor", skriver Sjöstrand.

ANNONS

Var båda ni tvungna att vara på plats i Sevilla? Ni har ju vetat om att hon skulle slå rekordet en tid, var det inte möjligt att planera det bättre?
"Det är svårt för att inte säga omöjligt att flytta tävlingsmatcher i ett EM mästerskap så jag vet uppriktigt inte hur vi skulle ha planerat på annat sätt."

Fotbollskanalen har försökt nå Sjöstrand både via telefon och mejl, med en följdfråga kring om han missuppfattat ovanstående fråga eller inte vill svara på om de helt enkelt inte kunde delat på sig så att antingen Nilsson eller Sjöstrand åkte till Kalmar, men har inte fått något svar.

Karl-Erik Nilsson skriver dock, i ett sms:

"Ordförande och GS (generalsekreterare red. anm) är de som främst representerar respektive nationsförbund och det förväntas av organisatörer och arrangörer att vi är på plats vid slutspel hos FIFA och UEFA. Det är en oskriven regel som alla nationsförbund efterlever, så också vi.

ANNONS

Varför gick det inte att göra ett undantag?
"Jag var på plats när Caroline tangerade rekordet, vi valde att skicka en personlig hälsning och att i övrigt följa de principer vi har att tävling och slutspel går före träningsmatcher."

Generalsekreterare Sjöstrand menar att Fotbollskanalen gör en felaktig vinkling av skeendet. På frågan hur han ser på symbolvärdet av att ingen av dem var där, skriver han:

"215 landskamper talar för sig själv. Caroline har gjort en fantastisk bedrift som spelare och lagkapten för Sverige och är dessutom en fantastisk förebild för pojkar och flickor. Jag uppfattar att du och några reporterkollegor vill vinkla det hela på ett annat sätt än vad det faktiskt är, vilket vi i och för sig är rätt vana vid och det tycker jag är tråkigt. Att vi inte kunde vara på plats handlar enbart om att vi har som regel att vara med på såväl damernas som herrarnas tävlingsmatcher och nu krockade en träningsmatch med en slutspelsmatch i EM."

ANNONS

Har ni pratat med Caroline efter detta?
"Hon visste om att vi ej kunde närvara och vi har spelat in en personlig hälsning till Caroline som hon fått, och som tur är har hon ju många landskamper framför sig kvar så vi ser fram emot att få möjligheten att träffas framöver, vilket vi kommer att göra i samband med landslagssamlingar."

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto