Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF om lönegapet mellan förbundskaptenerna: "Inget ovanligt på arbetsmarknaden"

Sverige

Janne Andersson tjänade i fjol fyra gånger mer än Peter Gerhardsson.
Nu ger Håkan Sjöstrand sin bild av varför det är så stor skillnad. 
- Hur gärna vi än vill att det ska vara annorlunda så blir det lite naivt att påstå något annat än hur verkligheten ser ut, säger SvFF:s generalsekreterare till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalen kunde i tisdags visa upp nya siffror från Skatteverket om de svenska förbundskaptenernas (Janne Andersson och Peter Gerhardsson) förvärvsinkomst 2019. Då framgick det att Andersson, som ledde Sverige till EM-slutspelet 2021, ökade sin inkomst med över en halv miljon kronor till 5 892 700 kronor. Samtidigt ökade Gerhardsson, som ledde Sverige till VM-brons i fjol, sin inkomst från 1 225 022 kronor till 1 320 400 kronor. 

Andersson tjänade därmed 4 572 3000 kronor mer än Gerhardsson i fjol, samtidigt som även assisterande förbundskaptenen, på herrsidan, Peter Wettergren, tjänade 1 210 800 kronor mer än Magnus Wikman, assisterande förbundskapten på damsidan.

ANNONS

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ser inga konstigheter i att det skiljer sig så pass mycket, vad gäller inkomst, mellan förbundskaptenerna på herr- och damsidan i de svenska A-landslagen. 

- Att löner kan skilja sig åt mellan olika personer, trots att man har liknande arbetsuppgifter, det i sig är inget ovanligt på arbetsmarknaden - och det gäller även fotbollen. Vi är inte en isolerad verksamhet utan vi verkar i ett större, internationellt sammanhang på en konkurrensutsatt marknad där det finns både andra förbund och klubbar som betalar betydligt mer till framgångsrika tränare än vad vi gör och det påverkar även så klart våra löner, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen. 

Sjöstrand menar vidare att intäkter från Fifa och Uefa, på herr- och damsidan, speglar förbundskaptenernas löner, även om han är inne på att SvFF ska verka för att minska gapet mellan lönerna.

ANNONS

Herrlandslaget spelade bland annat in närmare 180 miljoner kronor i prispengar efter VM-succén med en kvartsfinalplats i Ryssland 2018, samtidigt som avancemanget i fjol till EM-slutspelet 2021 ger förbundet minst 100 miljoner kronor. Det går att jämföra med damlandslagets VM-brons i fjol som gav SvFF runt 24 miljoner kronor. 

- Vad gäller skillnaderna som finns så behöver man också se på intäktssidan och det här avspeglar sig också i lönelägen, för förbundskaptener och klubbtränare i fotboll och andra idrotter. Det gäller både i Sverige och internationellt. Sedan måste vi verka och jobba för att minska de gap vi ser, säger Sjöstrand.

Han fortsätter: 

- För att det överhuvudtaget ska bli några pengar att fördela så måste det bli intäkter som går att fördela. Under Jannes ledning har herrlandslaget spelat in över 300 miljoner som också kommer hela svensk fotboll till godo. Det är klart att det finns incitament i avtalet kopplat till de framgångar vi har gjort, men jag har hellre en diskussion, som nu, där vi pratar om hur olika incitament fördelas mellan herrar och damer för det innebär att vi varit framgångsrika. Alternativet är att vi inte tar oss till mästerskap på herrsidan och då finns det i princip inget överskott att fördela.

ANNONS

Men bortsett framgångarna så måste ju grundlönen skilja väldigt mycket mellan Janne och Peter?
- Hur gärna vi än vill att det ska vara annorlunda så blir det lite naivt att påstå något annat än hur verkligheten ser ut. Man sätter inte ensidigt vilka löner man vill och det finns en marknad att förhålla sig till. Det gäller även oss och förbundskaptenernas löner är ett resultat av en dialog och en överenskommelse. Det utrymmet avgörs till stor del hur arbetsmarknaden ser ut kring den här typen av roller.

Sjöstrand menar dock även att en anledning till Anderssons höga lön är att hans resultat med det svenska herrlandslaget väckt intresse från annat håll runt omkring i världen. Det har också lett till en löneökning för Anderssons del.

- Vi jobbar hela tiden för att öka och driva på intäkterna, inte minst på damsidan. Sedan finns det tydliga incitament i lönerna, men att det kan skilja sig mellan förbundskaptener i fotboll, precis som mellan förbundskaptener i andra sporter. Eller att det skiljer sig mellan klubbtränare - det är ingen skillnad på så sätt. Men sedan måste vi hela tiden jobba för att minska gapen, säger Sjöstrand och fortsätter:

ANNONS

- Jag har en bra dialog med båda mina förbundskaptener och gällande Janne så vet jag dessutom att han fått förfrågningar från andra större förbund och klubbar från större ligor som betalar betydligt mer än vad vi gör. Det är den verklighet vi befinner oss i och får förhålla oss till. Så enkelt är det, men samtidigt så svårt för vissa att förstå.

Kan du förstå att det utifrån sticker lite i ögonen när Sverige tog brons i VM på damsidan men trots det blir ökningen för Jannes del betydligt större.
- Ja, och vi reagerar också på det, men det finns kopplingar till de intäkter vi får. Sedan måste vi på ett rimligt sätt kunna fördela de intäkter vi har. Men framför allt - det vi behöver jobba med är att vi får mer publik och större sponsorer och betydligt större mediaintäkter från damfotbollen. Det kommer att hjälpa oss att driva på utvecklingen i rätt riktning. 

ANNONS

2019 så var det en ökning för Jannes del med ca 500 000 och för Peter ungefär 95 000. Ska man då tolka det som att det är pengar som primärt kommer från framgångarna med respektive landslag det år?
- Jag överlämnar till er att fortsätta att tolka och spekulera. Det får ni göra och sedan har jag mina samtal med förbundskaptenerna kring de ersättningar de får.

Sjöstrand kan vidare inte lova att gapet kommer att vara mindre mellan Anderssons och Gerhardssons lön till nästa år. Detta trots att SvFF verkar för att minska gapet. 

- Det finns en mängd olika strukturer på avtal och hur man väljer att ta ut sin lön. Så det får vi se - och ni får naturligtvis ta fram uppgifterna och återkomma då. Det viktiga för mig är att vi har en bra dialog och bra överenskommelser och vi har förlängt avtalen med både Peter och Janne och det är jag jättetacksam för att vi lyckats göra.

ANNONS
Publicerad 2020-09-10 kl 14:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto