Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
42v

Tränare rasar mot fria byten: "Kalle Anka" - "Korpidrott"

Foto: Bildbyrån

Beslutet att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar, samt division 1 för damer, har väckt stor debatt bland tränare.
Vissa är nöjda, medan många andra är... rasande.
- Kalle Anka-beslut, säger Jitex Stefan Olofsson till GP.
- Korpidrott, kommenterar FBK Karlstads Andreas Martini för Värmlands Folkblad.

Det var under fredagen som Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte röstade igenom att fria byten gäller i division 2 och 3 för herrar, samt division 1 för damer, från och med nästa säsong. Det nya systemet innebär att så kallade flygande byten är tillåtna, vilket gör att en spelare som redan bytts ut kan bytas in igen och att samtliga sju avbytare får användas.

En motion, som alltså bifölls, från Hallands FF ligger bakom förändringen. Under representantskapsmötet förklarade SvFF:s tävlingskommittés avgående ordförande Gerhard Sager varför förslaget kom upp från första början.

Vi tappar spelare. Vi kan inte låta unga spelare åka 10-20 mil för att sitta på bänken i de här serierna. Det är orimligt. Vi får inte spelarna att stanna kvar inom fotbollen om vi har det systemet, sa Sager.

Frågan kring fria byten var ett av få förslag på representantskapsmötet som resulterade i diskussion och votering. Skånes Fotbollförbund, via Martin Åkerman, yrkade nämligen på avslag och föreslog att SvFF:s förbundsstyrelse mer djupare skulle analysera konsekvenserna av en ändring till fria byten inför nästa års representantskapsmöte.

- Vid första tanken kan det här verka tilltalande, att det är klart att det är bra att fler spelare kan spela. Men vad får det för följder? I division 2 och 3 har vi förhoppningsvis blivande elitspelare. Gynnar det de spelarna att det kan bytas in spelare som blir nickspecialister på hörnor eller som är frisparksspecialister? Vad får det för följder om tränaren börjar nyttja systemet på det viset? Det har vi sett hänt i Skåne på lägre nivåer, sa Martin Åkerman under representantskapsmötet.

Men förslaget röstades, med klar majoritet, igenom och efter att Fotbollskanalen publicerade sin artikel om regeländringen har reaktionerna på beslutet varit minst sagt många. Vissa tränare är nöjda och tycker att syftet med förändringen är bra, men många har också reagerat på motsatt vis.

Stefan Olofsson, tränare för Jitex i division 1 på damsidan, säger till exempel följande till Göteborgs-Posten:

- Det är ett Kalle Anka-beslut. Fysdelen försvinner. Du behöver knappt vara tränad! Så fort du är det minsta trött kan du byta. Det blir inte fotboll.

Emil Alexandersson, tränare för Torslandas herrlag i division 2, kallar beslutet för "horribelt".

- Jag kommer jobba för att de (Svenska Fotbollförbundet) ska ändra sig. I värsta fall får vi tränare gå samman och göra en "gentlemen's agreement" att inte göra mer än tre byten, säger Alexandersson till GP.

Men Gerhard Sager slår tillbaka mot de hårda orden.

- Om någon rubricerar det som ett Kalle Anka-beslut tycker jag att de ska tänka över det. Det här är ett seriöst beslut som vi har tagit för fotbollens bästa, kommenterar Sager för GP.

Sager säger att de som är missnöjda över beslutet får skicka in en ny motion till nästa års representantskapsmöte och på frågan om hur väl förankrat beslutet är hos klubbarna svarar han:

- Vi förutsätter att distriktsförbunden som har rösträtt på mötet har förankrat det här i sina respektive föreningar. 

Division 3-laget IFK Tidaholms (herr) tränare Magnus Henriksson säger följande till Skaraborgs Läns Tidning:

- Ja, vad ska man säga? Det är helt galet, om man ska vara mild... Jag har svårt att sätta ord på det. Jag förstår att det är fria byten i de lägre serierna där de har problem att träna och spelar på den nivån för att man inte vill satsa ordentligt. Då har du spelare i laget som inte orkar. Men vi är i alla fall igång fyra-fem gånger i veckan.

- Det är ett kasst beslut, om man ska vara helt ärlig. Jag visste att det var uppe på tapeten, men trodde aldrig att det skulle gå igenom. Nu får man börja fundera i andra banor. Det är 14 dagar kvar på övergångsfönstret, så vi får väl försöka plocka in ett par tvåmetersspelare som vi kan slänga in på hörnor..., säger Henriksson.

Andreas Martini, tränare för FBK Karlstads herrlag i division 2, är även han rejält kritisk.

- Man blir fundersam på hur fan de tänker. Jag tror att det finns en risk att fotbollen förstörs lite. Tänk om det blir en hörna och ena laget vill byta in två långa nickstarka spelare, eller en duktig frisparkskille vid en frispark. Det kommer att ta en jäkla tid. Det här har redan funnits på distriktsnivå och missbrukats ganska rejält på sina håll, säger Martini till Värmlands Folkblad.

- Det är ganska många fotbollsspelare som vill något i de här lagen. Om vi som tränare ska förbereda spelare för elitfotboll, hur ska jag då kunna göra det om de utövar korpidrott? Jag är faktiskt ganska bedrövad.

Sandra Wuopio, tränare för division 1-klubben Mariebo IK (dam), till jnytt.se:

- Spontant tycker jag inte att det är en jättebra idé, nej det tycker jag inte. En del av fotbollen är att klara av att lära sig spela 90 minuter och lägga tid på den fysträning som krävs, jag tror detta skulle vara en nackdel för oss, 

På Twitter har också kritiska röster höjts. Till exempel har Johan Norberg, tränare för Piteå IF:s herrlag i division 2, skrivit:

"Finns det någon tränare som ser något positivt med fria byten i division 2 eller är beslutet framtaget och påhejat av förbundsfolk som är så långt från verksamheten som det bara går?".

"Tror inte alls att detta gynnar unga, vilket verkar vara huvudargumentet. Snarare tvärtom. Unga kommer att bytas ut så fort det är en fast situation eller då matcher står och väger. Inte alls utvecklande. Känns som en klassisk pappersprodukt".

Max Mölder, som tränade Hittarp IK:s herrlag i division 2 under 2017, är inne på samma linje. Han skriver på Twitter att det är ett "otroligt konstigt beslut" och ett "chockartat beslut".

Brommapojkarnas damlags tränare och sportchef, Staffan Jacobsson kommenterar beslutet med orden: "Men. Herregud." på Twitter. Han har också hakat på Karlbergs BK:s (herrlag i division 2) sportchef Lennart Sandahls tanke om att "hänga ut alla kommande fotbollsmördare (klubbar) vi möter som missbrukar "fria byten" nästa år".

Över 400 personer har dessutom skrivit under en namninsamling med syfte att få beslutet upphävt.

Publicerad 2017-12-03 kl 08:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER