Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tränarens beskyllning: sparkades av SvFF för att ha tagit ut "fel" spelare

Sverige

Mufad Bajraktarevic tog ut några av sina bästa spelare i futsallandslaget - mot sin chefs vilja.
Sedan fick han sparken av SvFF, enligt honom själv.
- Det tog väldigt hårt på mig, säger ex-förbundskaptenen till Fotbollskanalen.
SvFF förnekar uppgifterna från Bajraktarevic.

1:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett av Chamouns mål i landslaget i spelaren ovan.

I september förra året valde Svenska Fotbollförbundet att förlänga kontraktet med Mufad Bajraktarevic, förbundskapten för damlandslaget i futsal. Två månader senare publicerade SvFF en kort nyhet på sin hemsida om att Bajraktarevic ”lämnar sitt uppdrag”. Någon förklaring till uppbrottet gavs inte.

Så vad hände? Enligt Bajraktarevic själv fick han sparken. Och det efter speciella turer.

40-åringen hävdar nämligen att chefen för futsalavdelningen hos Svenska Fotbollförbundet, Mathias Etéus, valde att lägga sig i arbetet kring vilka spelare som skulle bli uttagna i landslaget och att det gick så pass långt att Etéus ställde krav på att vissa spelare inte skulle plockas ut.

ANNONS

- Jag blev varse om att jag hängde löst om jag inte valde rätt spelare, säger den tidigare förbundskaptenen till Fotbollskanalen. 

Bajraktarevic vill inte berätta vilka spelare han fick besked om att han inte borde ta ut, men Fotbollskanalen känner till att det handlar om två av landslagets största stjärnor de senaste åren; Nazanin Vaseghpanah och Daniella Chamoun (som nu riktar svidande kritik mot förbundets hantering av saken).

I mitten av november förra året skulle landslaget ha samlats för ett läger, men det ställdes in på grund av coronapandemin. Till den samlingen valde Bajraktarevic att kalla Vaseghpanah och Chamoun trots det han säger sig ha fått höra från Etéus. Och därefter fick han alltså lämna sin post.

Tränaren minns tillbaka till en tuff höst. Han säger att han trodde att han skulle in i ett planeringsmöte med nämnde Etéus och Per Widén, chef över SvFF:s utbildning- och utvecklingsavdelning, när de meddelade att hans tid som förbundskapten var över.

ANNONS

- Jag har lagt det bakom mig lite, men det var ett besked som tog hårt. Det kom nästan från ingenstans. När jag skulle in på ett planeringsmöte blev jag uppsagd istället, på oklara grunder. Det man presenterade för mig var inte sanning. Det var rena påhitt. Det landade sedan i att vi hade olika syn på sakerna. Det var inte heller något som jag hade fått till mig innan mötet, säger han och fortsätter:

- Jag hade haft ett möte (med Mathias Etéus) innan det (planeringsmötet), där jag blev varse om att jag hängde löst om jag inte valde ut rätt spelare. Jag fick förlängt i september, sedan hade vi det här mötet i oktober och i november fick jag sparken. Det var väldigt tufft, både för mig och övriga ledarstaben som också fick gå, eller i varje fall majoriteten av dem, mitt i EM-kvalförberedelserna.

ANNONS

Bajraktarevic resonerar vidare:

- Det är inte konstigt att bli uppsagd från ett uppdrag, men däremot är det här konstigt med tanke på sista kontakten jag hade med gruppchefen, där jag var kallad till ett möte och blev varse om att om jag skulle ta ut vissa spelare så skulle jag hänga löst. Jag frågade även om de var avstängda av förbundet, men då fick jag ett nej till svar och när jag frågade om jag kunde hänvisa till gruppchefen fick jag också nej. Då fick jag till mig om mina värderingar var rätt. Man ansåg att sättet som vissa spelare beter sig på inte hör till SvFF. 

Enligt tränaren, som säger sig ha blivit chockad över situationen, hade han en diskussion med Etéus om varför han inte borde ta ut spelarna.

- Jag ville ha svart på vitt vad personerna har gjort, men det fanns ingenting. Det var mer hörsägen. Då ställde jag mig emot det, att jag kommer ta ut dem ändå. Jag anser inte att man kan gå på hörsägen, utan att man måste ha det svart på vitt. En månad efter det blev jag uppsagd med väldigt konstiga anledningar. Man vände det till att det handlar om mitt ledarskap och att det inte alls har med resultaten att göra. 

ANNONS

Bajraktarevic beskriver själv att landslaget gjorde ”fantastiska resultat” (nio segrar på 16 matcher, enligt SvFF:s hemsida) under hans tid som förbundskapten och han köper inte anledningarna, som han uppger att han fick presenterade för sig av Widén och Etéus, till att han fick lämna.

- Rena påhitt. Och det sa jag också, men det var ingen som lyssnade på mig. Det var påhitt om mig som person, att jag skulle ha gjort saker, men även påhopp på mitt ledarskap. Där går gränsen lite också. 

Vad sa de att du hade gjort?
- De sa att jag skulle ha hyrt en bil i SvFF:s namn vilket jag inte skulle ha fått okej för, men det stämmer inte. Vi var på väg till en samling och vi hade fått okej från bokningsbyrån. Sedan var det att jag skulle ha uppmanat spelare att gå ut i media, men sedan ändrade man det till att det var någon i ledarstaben som gjorde det. 

ANNONS

- Jag vet inte vad de syftar på, men jag tror att det hade att göra med den ekonomiska fördelningen mellan herr och dam på futsal-sidan. Det var väldigt många konstiga påståenden, som jag tycker var konstigt att man fick till sig då och att vi inte pratat om det tidigare.  

Vad var argumenten för att spelarna inte skulle få bli uttagna? 
- De ansåg att de inte var representativa för svensk futsal. Det handlade helt enkelt om att man ville få bort spelarna. Jag hade ett samtal innan (mötet med Etéus), där jag till och med fick en fråga om jag hade saker på de här spelarna som gjorde att de kunde bli utkastade från landslaget. 

På frågan om varför spelarna inte ansågs vara representativa för svensk futsal svarar Bajraktarevic:

- Det är väl deras beteende. Spelarna i sig är väldigt duktiga, krävande och ger mycket tillbaka, men tydligen passade de inte in i ramen, som man kanske ville ha. Det tycker jag är väldigt konstigt, då man pratar om att ”Alla är olika - olika är bra” och sådana bitar. Sedan ska vissa spelare inte bli uttagna för att de är på ett speciellt sätt på planen.

ANNONS

Visste Widén också om att Etéus inte ville att du skulle ta ut spelarna?
- Det kan jag inte uttala mig om, hur mycket han visste och inte visste. Men jag berättade det här för Per Widén, och han återkopplade bara med att vi har olika syn på saker och ting.

Bajraktarevic berättar att han tog saken vidare till HR-chefen hos SvFF, vilken han informerade om att han upplevde situationen som konstig. Hur HR-chefen i sin tur agerade kring uppgifterna vet han inte.

- I min värld är det inte konstigt att bryta ett samarbete, men man hade kunnat göra det på ett annat sätt och sagt sanningen, att man inte ville ha kvar mig för att jag ville satsa på spelare som de tydligen inte ville satsa på.

2018 utsågs Daniella Chamoun till Sveriges bästa futsalspelare på damsidan. Året därefter var det Nazanin Vaseghpanah som fick ta emot utmärkelsen på Fotbollsgalan. Duon har, enligt SvFF:s egen hemsida, gjort flest mål i landslaget sedan det startades för tre år sedan.

ANNONS

I vinter har SvFF anställt en ny förbundskapten. Brassen Gabriel Dias presenterades i december och han tog ut sin första trupp i januari. Dias valde att rata både Chamoun och Vaseghpanah. 

Ingen av spelarna säger sig ha fått information från Mathias Etéus eller någon annan hos förbundet om att de har haft ett beteende som inte uppskattas internt. De förklarar att de via Bajraktarevic fått besked om Etéus ska ha velat att duon inte är en del av landslaget, och de är tydliga med att de är väldigt besvikna över situationen som uppstått.

Både Chamoun och Vaseghpanah anmälde saken till SvFF. De känner sig illa behandlade av Etéus och kravet han ska ha framfört till Bajraktarevic. De förklarar att de upplevt att Etéus inte gillar deras sätt att vara, utan att han har sagt det rakt ut. Anmälan ledde bland annat fram till ett möte mellan duon och förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, samt Mathias Etéus.

ANNONS

- Mathias nekade till allt. Vi fick aldrig ett svar på saker och ting. Så vi frågade: ”Varför är vi inte uttagna till det nya lägret om det vi sagt inte stämmer?”. Då lade han fram det som om att de inte vetat att vi fortfarande spelar. Det är så otroligt oprofessionellt att säga så. Vadå inte vetat att vi spelar? Båda vi två har varit igång. Om inte de vet om det så borde man se över rutinerna i svensk futsal. Han menar att de inte tagit ut två av Sveriges bästa futsalspelare för att förbundet inte vetat om att vi fortfarande spelar? Vad ska jag svara på det, liksom? Jag blir väldigt sårad av allt, jag tror verkligen inte många förstår hur det känns att behöva försvara sig mot saker och nämnas i sådana här sammanhang, säger Vaseghpanah. 

Chamoun berättar att hon pratat med den nye förbundskaptenen, efter att ha ställt krav på att få veta varför hon inte var med i senaste truppen.

ANNONS

- Han ringde mig och då fick jag allt svart på vitt. Jag frågade nämligen honom rakt ut: ”Är det du som tagit ut truppen?”. Han sa rakt ut att Mathias tagit ut truppen. Jag sa det till förbundet och de blånekade allt. De sa att Mathias inte hade någonting med uttagningen att göra, men förbundskaptenen bekräftade ju det för mig. Där kände jag att de sopade allt under mattan, säger Chamoun. 

- Förbundskaptenen sa också att Mathias sagt att jag var skadad. Men då sa jag att det inte stämmer. Jag hade en vadskada i september, men jag hade ju rehabiliterat den och jag blev bra efter två månader. Sen att pandemin kom i vägen, att matcher blev förskjutna och att jag haft konflikt med min förening är en annan grej. Jag har ju tränat och så vidare. De hade ingen status på mig, varken Mathias eller förbundskaptenen.

ANNONS

Vaseghpanah, som sitter i AIK Fotbolls styrelse, tycker inte att hon gått över gränsen på något vis under sin tid i landslaget.

- Det har cirkulerat någon lögn. Han (”Muffe”) fick frågan om jag kallat en domare under en landskamp mot Ryssland för en svordom som inte ens finns i mitt ordförråd. Jag fick höra att Mathias hade satt ett ultimatum att jag bland annat inte skulle få bli uttagen. De grejerna kom upp och jag blev väldigt ledsen och ställd. Jag kände att det spreds massa lögner om mitt namn på förbundsnivå och runt omkring. Jag tog det väldigt personligt, säger Vaseghpanah. 

Anmälan som de två upprättade bedömdes inte som en kränkningsanmälan av den externa personen som fick den på sitt bord, enligt spelarna. Det säger de sig inte vara förvånade över, men de känner oavsett att SvFF inte riktigt lyssnat på deras berättelse.

ANNONS

- För de vände och vred lite på det. De sa att det inte var anledningen till att ”Muffe” fick lämna. Men det var inte det anmälan handlade om och jag har inte ifrågasatt hans avgång. Jag känner mig fortfarande kränkt, oavsett om ”Muffe” lämnade eller inte, av lögnerna som presenterats, säger Vaseghpanah.

Både Vaseghpanah och Chamoun är inne på att de är väldigt stora vinnarskallar och de tänker att det har spelat en roll i den här historien.

- Jag har aldrig haft problem med människor. Sen att jag har stark vinnarmentalitet, älskar att vinna, ställer höga krav på mig själv och vill vara bäst… det är en annan grej. Att han (Mathias Etéus) inte kan hantera det och inte tål det, det är fruktansvärt tråkigt, säger Chamoun.

Vaseghpanah:

- Jag vet inte var det här kommer ifrån. Det enda som jag kan säga som jag tror att det handlar om, det är att jag har en enorm vinnarskalle. I slutändan har den alltid ställt till det för mig. Det är inte så att jag är otrevlig, det är inte så att jag är dryg mot andra, men jag vill vinna.

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Mathias Etéus (läs hela intervjun i faktarutan nedan), som säger att han inte vill kommentera det Bajraktarevic framfört. Däremot förklarar han att han har "en annan bild" av situationen än tränaren själv.

Det får stå för honom. Jag kommer inte kommentera det. Det jag kan säga är att vi kom överens om att avbryta samarbetet tillsammans. Jag vet vilket möte han pratar om när han påstår att jag ställt det här kravet. Efter det mötet hade vi aldrig några mer samlingar med damlandslaget på grund av corona, så det är svårt att utgå från det när det aldrig hände någonting efteråt. Det är de bitarna jag kan förhålla mig till i det som han påstår så att säga, säger Etéus.

Etéus hävdar också att han inte någonting med laguttagningar att göra.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand (läs hela intervjun i faktarutan nedan) benämner beskrivningen från Bajraktarevic som "väldigt osannolik":

ANNONS

- Det är alltid förbundskaptenen som väljer vilka trupper de ska ta ut. Det är otroligt viktigt att det hanteras så, just för att vi ska kunna utvärdera hur de jobbar.

Varför gick ni skilda vägar med ”Muffe”?
- Det fanns saker kopplat till ledarskap, grupputveckling och dialog som inte var optimala. Därför kom vi fram kom till att vi behövde gå skilda vägar.

Ni förlängde hans avtal bara någon månad innan ni gick skilda vägar. Hur kommer det sig?
- Jag har pratat med landslagschefen Mathias om det. Med facit i hand borde det naturligtvis aldrig ha skett. Det har jag pratat med Mathias och även Per Widén, som är Mathias närmaste chef, om. 

Hur ser du på den hanteringen av den frågan?
- Ibland uppstår situationer och det var naturligtvis inte det mest optimala. Men å andra sidan är det viktigt att det hanteras på ett bra sätt efteråt. 

ANNONS

”Muffe” säger att han fått besked om att de aktuella spelarna inte ses på som ”representativa för svensk futsal”. Vad tänker du om det?
- De här spelarna har gjort jättemycket för svensk futsal. Sen hur dialogen har varit mellan Mathias och ”Muffe” i olika frågor, det har jag svårt att säga något om eftersom jag inte varit en del av den dialogen. Men jag konstaterar att man har olika uppfattningar om det.

Och där litar ni på det Mathias säger och backar honom i det?
- Ja. Vi har utrett saken. Det har kommit kritiska uppgifter och det tar vi alltid på största allvar, och försöker hantera det på ett så seriöst och korrekt sätt som möjligt, säger Sjöstrand.

I faktarutorna nedan finns intervjuerna med Håkan Sjöstrand och Mathias Etéus i sin helhet.

Fakta

Hela intervjun med Mathias Etéus

Stämmer det att du ställde krav på att spelare inte skulle tas ut i landslagstruppen, att Mufad gick emot det (november-samlingen, som ställdes in) och sedan fick sparken?
- Det får stå för honom. Jag kommer inte kommentera det. Det jag kan säga är att vi kom överens om att avbryta samarbetet tillsammans. Jag vet vilket möte han pratar om när han påstår att jag ställt det här kravet. Efter det mötet hade vi aldrig några mer samlingar med damlandslaget på grund av corona, så det är svårt att utgå från det när det aldrig hände någonting efteråt. Det är de bitarna jag kan förhålla mig till i det som han påstår så att säga.

Mufad menar att han skulle ha tagit ut de här två spelarna till november-samlingen som sedan ställdes in. Den truppen blev inte offentlig, men de två spelarna skulle ha varit med.
- Nej, precis. Vi hade aldrig någon samling heller.

Vem fattade beslut om att han skulle få sparken?
- Det är en överenskommelse mellan Svenska Fotbollförbundet och ”Muffe”. Hur han vill vinkla det och vad han påstår får stå för honom, men det är en överenskommelse mellan honom och Svenska Fotbollförbundet. 

Vad kom ni överens om i den överenskommelsen?
- Det är mellan oss, så jag ska inte gå in på några detaljer kring den frågan.

Mufad menar även att ni kom med ”rena påhitt” och ”påhopp” gällande hans ledarskap, vilket han inte höll med om. Hur ser du på det?
- Jag har varit inne på det hela tiden. Det får stå för honom vad han säger, vad han tycker och vad han tänker om jag har gjort fel eller inte. När jag pratade senast med honom hade vi en överenskommelse om hur vi skulle gå till väga och om vad vi kom överens om. Sedan dess har inte jag haft någon dialog med honom. Om han har hittat på något annat efter det vet inte jag. Det är den senaste dialogen jag varit med i varje fall. 

Mufad fick i höstas förlängt kontrakt. Varför fick han förlängt innan han lämnade?
- Det fick han och då var tanken att fortsätta och ha honom som förbundskapten, men sedan kom vi överens om att inte förlänga avtalet. Om han påstår att han har fått sparken får det stå för honom. Jag har en annan bild av det. Det är upp till honom hur han vill vinkla det, säga och så vidare.

Enligt ”Muffe” anser du att Nazanin Vaseghpanah och Daniella Chamoun inte är "representativa för svensk futsal". Vad säger du om det påståendet?
- Återigen, det får stå för honom. Jag har ingenting med laguttagningar att göra. Jag utvärderar förbundskaptenernas jobb. Mer än så kan jag inte säga. Det är han som väljer vilka spelare han tar ut och om han tycker att de är representativa eller inte. Det är upp till honom. Jag har ingenting med hans uttagningar att göra överhuvudtaget. Jag har ingenting att säga om det. Det är två jätteduktiga spelare, som har vunnit flera SM-guld och som har varit tongivande i landslaget under en längre period.

Varför var spelarna inte med i truppen senast i Yxnerum?
- Ja, det får du fråga de nya förbundskaptenerna, som tog ut truppen.

Nye förbundskaptenen Gabriel Dias ska ha sagt till Daniella Chamoun att det var du som tog ut truppen senast. Är det så? 
- Nej, så är det inte och det har hon sagt till mig också. Det är Gabriel (Dias) och Carlos (Olave), återigen förbundskaptenerna, som är ansvariga för laguttagningarna och det har inte jag någonting med att göra. Om jag skulle ta ut laget varje gång till alla samlingar, så kan inte jag utvärdera och fundera kring hur förbundskaptenerna gör sitt jobb heller. Då faller mitt jobb pladask, om jag skulle ta ut trupperna hela tiden. Det är förbundskaptenernas ansvar och det är de som tar ut spelarna till samlingarna.

Varför tror du att hon påstår det?
- Det vet jag faktiskt inte. Hon (Daniella Chamoun) är kanske besviken för att hon inte blev uttagen. Det är klart att man kanske ställer sig den frågan om man har varit med och varit tongivande tidigare, men sedan har man nya förbundskaptener. Det är klart att man kan bli fundersam kring det, men då är det en fråga för förbundskaptenerna, som tar ut laget.

Hur ser du på deras anmälan till SvFF om dig och det som hänt?
- Inga kommentarer mer än att det gjordes en utredning och att den inte visade något.

Både Nazanin och Daniella säger att de känner att du har något emot dem och att de mått dåligt över hur du agerat. Hur ser du på det?
- Jag har, som sagt, inga kommentarer. Jag, Håkan Sjöstrand, Daniella och Nazanin har suttit ner och haft ett möte tillsammans. Om de har något otalt efter det är det upp till dem återigen. Det kan inte jag kommentera.

Ser du en framtid i landslaget för Nazanin och Daniella?
- Återigen, jag har inget med laguttagningen att göra. Det är upp till Gabriel eller Carlos om de vill ta ut spelarna framöver eller inte.

Är det något annat du vill tillägga om detta?
- Absolut inte. Nu har vi nya förbundskaptener, blickar framåt och hoppas att de gör ett bra jobb och fortsätter utvecklingen för svensk futsal på damsidan, där de är en bidragande orsak till det i att lära spelarna och utveckla spelarna på lång sikt. Det är det, annars har jag inga kommentarer om Daniellas, Nazanins eller ”Muffes” åsikter om olika saker, som de har berättat för dig.

Fakta

Hela intervjun med Håkan Sjöstrand

Hur ser du på det "Muffe" säger till oss?
- Det är alltid förbundskaptenen som väljer vilka trupper de ska ta ut. Det är otroligt viktigt att det hanteras så, just för att vi ska kunna utvärdera hur de jobbar.

Men "Muffe" säger att han hade ett möte med Mathias i höstas där han fick beskedet att han skulle hänga löst om han inte tog ut rätt spelare? 
- Det låter, för mig, väldigt osannolikt.

Vad vet du om situationen? Har du pratat med ”Muffe” och Mathias?
- Jag har inte pratat med ”Muffe”. Men det har kommit in kritiska uppgifter från spelare i landslaget riktade mot landslagschefen, och det har vi tittat på.

Och med anledning av det arbetet är din bild att ”Muffe” inte talar sanning, då?
- Jag kan inte uttala mig på så sätt. Vad de sagt när de suttit på det mötet vet bara de personerna som var där. Så det får de personerna stå för. 

Vad säger Mathias?
- Vi har pratat om situationen. Det som är uppenbart är att dialogen, relationen och kommunikationen inte fungerat på bästa sätt mellan de inblandade.

Hur ser du på att ni har en tidigare förbundskapten som är av den här uppfattningen?
- Jag har svårt att kommentera det. Man kan vara missnöjd av väldigt många olika anledningar, och ha olika åsikter. Ibland är det så, att den situationen uppstår.

Varför gick ni skilda vägar med ”Muffe”?
- Det fanns saker kopplat till ledarskap, grupputveckling och dialog som inte var optimala. Därför kom vi fram kom till att vi behövde gå skilda vägar.

Ni förlängde hans avtal bara någon månad innan ni gick skilda vägar. Hur kommer det sig?
- Jag har pratat med landslagschefen Mathias om det. Med facit i hand borde det naturligtvis aldrig ha skett. Det har jag pratat med Mathias och även Per Widén, som är Mathias närmaste chef, om.

Hur ser du på den hanteringen av frågan?
- Ibland uppstår situationer och det var naturligtvis inte det mest optimala. Men å andra sidan är det viktigt att det hanteras på ett bra sätt efteråt.

”Muffe” säger att han fått besked om att de aktuella spelarna inte ses på som ”representativa för svensk futsal”. Vad tänker du om det?
- De här spelarna har gjort jättemycket för svensk futsal. Sen hur dialogen har varit mellan Mathias och ”Muffe” i olika frågor, det har jag svårt att säga något om eftersom jag inte varit en del av den dialogen. Men jag konstaterar att man har olika uppfattningar om det.

Och där litar ni på det Mathias säger och backar honom i det?
- Ja. Vi har utrett saken. Det har kommit kritiska uppgifter och det tar vi alltid på största allvar, och försöker hantera det på ett så seriöst och korrekt sätt som möjligt.

Hur ser du på Nazanin och Daniellas anmälan och vad kan du säga om processen efter att den kom in?
- Det är alltid viktigt att vi hanterar den typen av uppgifter på ett korrekt sätt. Vi tog in en extern oberoende part som tittat på uppgifterna. Utredarna har pratat med alla berörda och utifrån det gjort en bedömning av situationen. Det som kommit fram av utredningen är att det finns saker och ting kring dialogen, relationen och kommunikationen som behöver förbättras. 

Vad har ni vidtagit för åtgärder?
- Vi har adresserat det till landslagsledningen, att man behöver jobba med grupputveckling och beteenden. För att förstärka och utveckla det. Det är en uppgift för landslagsledningen och nuvarande förbundskaptener. 

Kom man fram till att Nazanin och Daniellas beteenden varit ett problem i landslaget?
- Nej. Mer att dialogen, relationen och kommunikationen behöver förbättras. Man behöver jobba med gruppdynamiken.

Hur ser du på det spelarna känner kring den här situationen, att de upplever att deras karaktärer inte uppskattats och att de nu blir bortplockade från landslaget på grund av det?
- Man kan vara missnöjd av många olika anledningar. Man kan ha olika åsikter. Det får man respektera, att det finns olika åsikter. Men det behöver de berörda prata med varandra om och reda ut. I slutändan är det en förbundskapten som tar ut landslaget.

Hur var ditt och Mathias möte med Daniella och Nazanin?
- Bra och uppriktigt. Jag bad om att få träffa de alla. Vi pratade om den uppkomna situationen. Men av respekt för individerna ska det som vi pratade om stanna mellan oss.

Du säger att du bad om att få träffa de inblandade. Daniella säger till mig att det var hon som krävde att få ett möte med dig. Hur ser du på det?
- Det är ganska oviktigt för mig. Om hon känner att hon krävde det… jag kallade ihop till ett möte när genomlysningen som gjordes var klar.

Spelarna känner att du tog deras anmälan på allvar men de har ändå känslan av att förbundet inte riktigt velat agera i frågan, att ni bara litar på det Mathias säger och att ni sopat det här ”under mattan”. Vad tänker du om det?
- Helt felaktigt påstående. Båda har i samtal med mig sagt att det är bra att vi hanterat det här och att det varit en oberoende part som tittat på situationen. Sen kanske man inte gillar slutresultatet fullt ut, men det är något annat.

Hur ser du på deras kritik vad gäller ert ”Alla är olika - olika är bra”-arbete?
- Jag delar inte den uppfattningen. Med anledning av det omfattande och seriösa arbete som svensk fotboll gör.

- Fotbollen och futsalen ska vara tillgänglig och öppen för alla. Alla ska ha samma möjligheter. Enda sättet att det ska vara så är att fortsätta jobba med det här och synliggöra eventuella hinder. Att de hanteras på ett bra sätt, så att alla känner att de är välkomna och att alla får samma möjligheter.

Båda spelarna säger att de är osäkra på om de ser sig själva i landslaget igen. Vad känner du kring hela situationen som sådan, att ni har landat i det här med två av era mest framstående spelare?
- Den sportsliga bedömningen gör våra förbundskaptener.

Men vad tänker du om att de känner som de gör utifrån det som de berättar?
- Den bedömningen gör alltid förbundskaptenerna och så ska det vara. 

Frågan om hur pass representativa de är för svensk futsal eller inte, är det ett hinder för de här två spelarna?
- Nej. De har representerat Sverige på ett väldigt bra sätt och det är därför de varit med vid väldigt många tillfällen. De har bidragit till svensk futsals utveckling. 

Så i deras beteenden finns inga problem?
- Att spelare och ledare behöver utveckla dialogen och relationen, det har vi kommit fram till genom utredningen. Det behöver de jobba med. De behöver utveckla gruppdynamiken i landslaget. 

Hur ser ditt förtroende ut för Mathias Etéus?
- Jag har fullt förtroende för honom.

Publicerad 2021-03-01 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto