POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

TV: Beskedet som hotar spel inför publik i Sverige

Foto: TV4/ Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Nyheternas inslag i spelaren ovan.

Coronaviruset har brutit ut i Sverige. 
Nu kan sammankomster begränsas "ganska snabbt", meddelar Folkhälsomyndigheten till TV4.
Det skulle kunna innebära att svenska fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare eller skjuts upp.

Coronaviruset har brutit ut på flera håll i världen, däribland i Sverige. Folkhälsomyndigheten har gått ut med att man höjer risknivån till mycket hög. I Sverige har 356 personer smittats av viruset. 

Det har lett till frågor om svenska fotbollsmatcher kan komma att spelas inför tomma läktare, precis som på flera andra håll ute i Europa, däribland i Italien (där allt spel nu är stoppat fram till den 3 april) och Danmark. 

Norska myndigheten Folkehelseinstituttet gav även under tisdagen besked om att alla arrangemang med fler än 500 deltagare ska ställas in eller skjutas upp till följd av coronaviruset, vilket gav resultatet att Norges Nations League-möte med Serbien i slutet av mars kommer att spelas inför tomma läktare. Det norska fotbollsförbundet har även meddelat att beskedet kan få konsekvenser för seriestarten i landet.

Nu kan möjligen samma typ av utveckling komma att ske i Sverige.

Folkhälsomyndigheten meddelade under tisdagen, i en intervju med TV4, att mötesrestriktioner, som alltså finns i Danmark och Norge, även kan införas i Sverige inom kort till följd av coronaviruset.

- Vi har en tät dialog med regeringen om det och ambitionen är att komma fram till en bra nivå på hur det här ska läggas, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till TV4. 

TV4: Regeringen verkar ju vara beredd att göra det?
- Ja, vi räknar med det. 

TV4: När kommer det att införas, i morgon redan?
- Ja, ganska snabbt. Vi tittar nu på olika typer av sammankomster som finns. Det är ganska stor skillnad på ute- och inneaktiviteter i storstäder och på andra ställen, men vi ska försöka hitta en lämplig nivå.

TV4: Norge och Danmark har infört med 500 personer. Är det en lämplig svensk nivå?
- Det kan vara så, men det kan vara lägre också. 

Lena Hallengren, socialminister (S), uttalade sig också tidigare under tisdagen om att sammankomster kan begränsas.

- Som statsministern i dag meddelade ser vi att det kan  finnas skäl att gå vidare med frågan att begränsa allmänna sammankomster. Det sker via ordningslagen och där står vi i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Så fort Folkhälsomyndigheten begär att regeringen fattar beslut kommer vi att göra det så här fort, sa hon under en presskonferens och knäppte med ena fingret. 

Lars-Christer Olsson, som bland annat är andre vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet, ordförande i Svensk Elitfotboll och som sitter med i Uefas exekutivkommitté, sa tidigare under tisdagen så här till Fotbollskanalen om huruvida det kan bli tomma läktare framöver på fotbollsmatcher i Sverige:

- Jag har rätt så stor tillit till att de svenska myndigheterna har någorlunda grepp om situationen, men när man nu har höjt risken är det naturligtvis ett varningstecken. Men vi följer myndigheternas tolkning av situationen kring vad man bör göra.

Intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, har under den senaste tiden uttryckt att svenska matcher i nuläget ska spelas med publik. Organisationen har lutat sig mot att det just nu inte finns något myndighetsbeslut som uppmanar till begränsningar av arrangemang.

Vid ett klubbchefsmöte i förra veckan diskuterade klubbarna i de två högsta ligorna på herrsidan frågan, och var då inne på att man helst ser att den allsvenska starten skjuts upp om det kommer ett myndighetsbeslut om att stora arrangemang inte ska äga rum.

Till helgen är det tänkt att kvartsfinalerna i svenska cupen på herrsidan ska spelas.

Publicerad 2020-03-10 kl 23:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto