POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
28v

TV: Förbundets utbildningschef om siffrorna i "Fotbollslabbet": "Får inte tappa de som är sena i utvecklingen"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses en intervju med Claes Eriksson.

Personer födda tidigt på året åldersdiskrimineras, visar siffror i Fotbollslabbet.
Claes Eriksson, spelarutbildningsansvarig på förbundet, håller med om att det är ett problem.
- Vi får inte tappa de spelare som har en sen utveckling, säger han till TV4.

Under fredagen kom ett nytt avsnitt av ”Fotbollslabbet” ut. I programmet har man tittat närmare på när fotbollsspelare i landslagen och i de högsta ligorna är födda på året. Siffrorna visar att det i Sverige och utomlands är en kraftig övervikt för spelare som är födda första delen av året.

- Sverige har inte råd att tappa 50 procent av talangerna. För Spanien, Tyskland och England som har det urvalet och den mängden, det kanske inte är så tufft för dem att förlora 50 procent. Men vi i lilla Sverige måste ta vara på alla talanger så att alla får samma möjlighet. Och det finns lösningar, säger C Mores Hasse Backe i programmet.

Claes Eriksson är spelarutbildningsansvarig på SvFF och han har tagit del av siffrorna. Han medger att det på sätt och vis handlar om en form av diskriminering.

- Ja det kan jag tycka på ett sätt att vi är. Det handlar om pojkar och flickors olika mognad, fysiskt och psykiskt. De som är lite äldre har självklart en fördel av det i alla situationer som de utsätts för. Det känns lite orättvist. Det som är ett litet problem i sammanhanget är att vi tittar lite för mycket på själva födelsedatumet, när någon är född och inte på individen och individens utveckling. Det kan vara så att man är jättesen i sin utveckling, trots att man är född 1 januari och det kan vara så att man är väldigt tidig i sin utveckling fast man är född 31 december. Så det finns en sannolikhet i det här, men det finns ingen sanning.

Han medger att det i vissa fall kan vara ett problem då det kan finnas en svårighet i att se de som är sena i sin utveckling.

- Ja, jag kan tycka att det är ett problem om vi inte ser de spelarna som har en sen fysisk utveckling. Det gäller att vi ser de som har hunnit längst just nu, men vi får inte tappa de spelare som har en sen utveckling även om de inte just nu ligger längst fram.

Enligt Eriksson har förbundet ett flertal projekt i gång där man arbetar med just de här frågorna.

- Vi har en hel del olika projekt. Först och främst jobbar vi med landslagsfotboll och de som har hunnit längst i sin utveckling, oavsett om man är stor eller liten ska få ta del av landslagsfotbollen. Parallellt med det här har vi nya spår, sedan sex år tillbaka har vi något som kallas för future team och future player för pojkar i 15, 16, 17-årsåldern. Just när de har sin tillväxt. Det har varit ett väldigt lyckat projekt.

I spelaren ses en intervju med Claes Eriksson.

Publicerad 2018-11-02 kl 15:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå