Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Lång intervju med Janne Andersson - svarar på mångfaldskritiken: "Spelar ingen roll var de är födda"

Sverige (herr)

Halva VM-kvalet är avklarat. Janne Andersson känner en stor optimism inför mötet med Frankrike på Friends Arena i juni.
- Det är klart att det är lite läge för revansch, säger förbundskaptenen.

VM-kvalet har gått in i halvtid. Sverige har mött alla fem övriga lag i gruppen och står på tio poäng. Under tisdagskvällen väntar en träningslandskamp mot Portugal - innan det är landslagsuppehåll fram till juni.

Janne Andersson ser mycket positivt på chansen att få möta Europamästarna från i somras.

- Jag tror det är bra att möta blandade lag i träningsmatcher, om man får chansen att välja. Därför i tävlingsmatcher är det olika nivåer på de lagen vi möter. Att få testa på lite olika det tror jag är bra, sen så kan man matcha lite olika. Och sen är det en vänskapsmatch, man kommer aldrig ifrån det att man hanterar matchen lite annorlunda med någon annorlunda vinkling. Vi gör det och det gör säkerligen Portugal också. Men i grunden är det bra att få känna på den här typen av lag, säger förbundskaptenen i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Annons

Sverige stod för en stark insats borta mot Frankrike i höstas, men föll med 2-1. Efter det så ser Janne Andersson mycket fram emot att få välkomna laget till Friends Arena den 9 juni.

- Man är vrålsugen. Paris sitter fortfarande i. Hade vi bara kunnat få ett kryss, vilket hade varit högst rimligt kan man tycka, så hade de haft två poäng mindre och vi en poäng mer. Så det är klart att det är lite läge för revansch, samtidigt är det en väldigt tuff match i sig. Men vi är sugna och vi kände i Paris att vi kunde rå på dem. Så det är stor optimism när vi väl kommer fram dit, säger Andersson.

Vad talar för att vi får se Sverige i VM i Ryssland nästa sommar?
- Det är väl att vi har visat så här långt, halvvägs, att vi kan rå på alla. Att vi har gjort ett antal ganska stabila insatser. Fortsätter vi med det så tror jag att vi har en chans, sen hur stor den chansen är i procent eller så är jättesvårt att säga. Men att vi har chansen har vi absolut.

Annons

Under Erik Hamrén fanns det gott om spelare i landslaget med utländska rötter. Janne Andersson har däremot stött på en del kritik för bristen på mångfald i sina trupper. Något som den nuvarande förbundskaptenen själv inte har reflekterat över.

- Jag tycker det är enormt viktigt att ha spelare olika kvalitéer och personlighet. Sen var de är födda spelar mindre roll, säger Andersson.

- För mig är det mer slump, så som den ser ut nu. Då var då och nu är nu. Jag jobbar utifrån hur vi vill ha det, vilka egenskaper vi vill ha på spelarna.

Har man något form av ansvar som förbundskapten i den här frågan - eller är resultatet alltid överordnat?
- Resultatet är i grunden överordnat, det kan man aldrig komma ifrån. Det gäller att forma en stab, en trupp och ett lag som man känner har störst möjlighet att nå så bra resultat som möjligt. Sen behöver ju inte det utesluta andra typer av tänk givetvis.

Annons

Se hela intervjun med Janne Andersson i spelaren ovan.

Publicerad 2017-03-28 kl 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto