Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

U20-stjärnan vill toppa OS-silvret: "Sista chansen"

Foto: Scanpix

Port Moresby i Papua Nya Guinea. Vem reser dit?
Ett helt gäng svenska tjejer för att vinna ett VM-guld i fotboll.
- Ska bli häftigt att få åka till, säger Stina Blackstenius.

Det är mästerskapet Sverige gärna ville ha men som, via de outgrundliga vägar som är Fifas, hamnade någon helt annanstans.

Närmare bestämt på andra sidan jordklotet.

- Verkligen ett land som det är häftigt att få åka till med tanke på att det inte är ett man skulle ha valt själv, säger Stina Blackstenius.

Efter tre mellanlandningar landade hon och resten av det svenska U20—landslaget nyligen i en av världens farligaste huvudstäder. Port Moresby är hårt drabbat av fattigdom, arbetslöshet och kriminalitet. En stad i ett land många har få kunskaper om.

Blackstenius, en av allsvenskans stora stjärnor som anfallare i mästarlaget Linköpings FC, hann läsa på lite innan hon reste.

- Jag vet inte mer än att det är ett väldigt speciellt land på många sätt och vis. Hög kriminalitet, klimatet helt annorlunda. Det kommer att vara varmt och hög luftfuktighet.

Orolig för kriminaliteten?
- Det kommer att vara en del säkerhet runt hotellet. Vi kommer att bo på samma hotell som Nordkorea.

Ett äventyr?
- Absolut, det blir häftigt. Jag hoppas att det finns tid för någon utflykt.

Sverige ses på förhand som en av medaljkandidaterna, men Blackstenius erkänner att hon inte känner till klassen på övriga lag.

- Det är jättesvårt att veta hur vi står oss med tanke på att det är motståndare som vi inte har så bra koll på. Det är på många sätt ett nytt mästerskap. Men tittar man på vad vi har presterat tidigare så tror jag att vi har goda möjligheter att lyckas. Vi har ett bra lag, sedan får vi se hur långt det räcker.

Med tanke på din långa säsong och att du tagit dig in i A-landslaget, var det självklart att tacka ja till U20-VM?
- Ja, jag hade väldigt svårt att tacka nej. Det är något jag förberett mig för och väntat på sedan förra året när vi blev klara för VM. Även om det blir andra mästerskapet (var med i OS) för mig i år, var det något jag ville. Det är också sista chansen för mig att spela U20-VM, så det var ett ganska enkelt val.

Kanske lyfts en del av spelarna upp i A-landslaget efter mästerskapet. Blackstenius sade i Lundhs podcast att det är positivt när unga spelare får chansen i Pia Sundhages landslag tidigt.

Publicerad 2016-11-11 kl 14:36

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER