Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vändningen: Bayern-talang kan välja spel i Blågult: "Skulle älska att spela för Sverige"

Sverige (herr) 2019-08-02 kl 08:30

Tidigare i år tog Bayern München-talangen Ryan Johansson beslutet att representera Irlands landslag.
Men nu gör passtrul att det är mycket som talar för spel i Blågult i framtiden. 
- Som det ser ut nu, ja, säger pappa Thomas Johansson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/fcbayern.com

De senaste åren har flera svenska fotbollsspelare valt bort det svenska landslaget för att spela i ett annat. Bland annat valde Saman Ghoddos att spela för Iran, Arber Zeneli Kosovo och Sead Haksabanovic Montenegro.

En till i raden av spelare som sågs som förlorad var Bayern München-talangen Ryan Johansson, 18, som tidigare i år bestämde sig för att representera Irlands landslag, ett land som hans mamma kommer ifrån. 

- Det är korrekt. Han har gjort det valet. Du förstår ju vem som är starkast i familjen, sa pappan Thomas Johansson till Fotbollskanalen tidigare i år.

- Skämt åtsido: Ryan har gjort ett val och han har gjort ett val med hjärtat. Han har valt efter var han känner sig hemma och då blev det så.

ANNONS

Nu gör dock passtrul att Johansson kan komma att representera Sverige i stället för Irland i framtiden, rapporterar Expressen.

- Grejen är den att det blev problem med mitt irländska pass. Tydligen hade jag behövt ha det innan jag gjorde en landskamp för Luxemburg, vilket jag gjorde när jag var 15 år gammal. Därför kunde Fifa inte godkänna min övergång till Irland, säger Johansson själv till tidningen.

Johansson berättar vidare att han nu skulle tycka att det var roligt att spela för Sverige.

- Alltså, jag skulle älska att spela för Sverige. Det är ett av länderna jag kommer från, jag har massa släkt där och jag är ofta på västkusten under somrarna. Så… jag kommer inte vara ledsen om jag inte kan spela för Irland. Det är win-win för mig, säger Johansson.

Expressen har varit i kontakt med representanter från SvFF, som dock inte verkar veta så mycket i ärendet.

ANNONS

- Han har valt Irland, det är det senaste beskedet vi har fått, säger Claes Eriksson som är ungdomsansvarig på förbundet.

När Fotbollskanalen når Thomas Johansson, pappa till Ryan Johansson, berättar han att Fifas regelverk med stor sannolikhet sätter stopp för Ryans karriär i Irlands landslag.

Förklaringen ligger i att Ryan inte hade ett irländskt pass från födseln då det var enklare att skaffa ett svenskt.  Detta eftersom att olika passregler satte stopp för ett irländskt då Ryans mamma, som visserligen har irländskt pass, inte är född där utan i England.

- Det som har hänt är att Ryan har ett svenskt pass från födsel genom mig, men hans irländska pass har han från sin morfar och då är det regler som säger att när Ryan spelade sin första officiella match för Luxemburg, då hade han inget irländskt pass. Hade han haft irländskt pass då hade Fifa sagt ja till att byta, men eftersom att han inte hade det så är det tveksamt i dag att Fifa kommer godkänna att Ryan får spela för Irland, säger han.

ANNONS

Thomas Johansson berättar dock att det irländska förbundet fortfarande inte har gett upp hoppet om att få se Ryan i sitt landslag.

- Det är så att irländska förbundet har överklagat Fifas beslut kan man säga och sedan kommer det komma ett slutgiltigt beslut från Fifa och efter det är det klarare för oss. Men som sagt, reglerna är ju ganska tydliga. Han skulle ha haft sitt irländska pass när han spelade sin första match för Luxemburg.

Kan man översätta det till att det mesta talar för spel i svenska landslaget nu?
- Som det ser ut nu ja.

Ryan Johansson har tidigare representerat det svenska P16-landslaget i en turnering där Blågult ställdes mot Danmark, Finland och Färöarna - och Thomas Johansson menar att kontakt finns med Svenska Fotbollförbundet.

- Vi har haft en del kontakt. Ryan spelade en turnering med Svenska U16-landslaget. Det var på Island och sedan dess har vi haft lite kontakt från och till. Vi har lite kontakt med han som är ansvarig från U19.

ANNONS

Johansson är mittfältare och förra säsongen representerade han Bayerns ungdomslag. Under årets försäsong har han dock fått speltid i A-laget och så sent som i går fanns han med från start i finalen av försäsongsturneringen Audi cup där Bayern förlorade mot Tottenham.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto