Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen: Freja Olofsson - en bollvinnande central mittfältare

THEIR PITCH

Freja Olofsson är en central mittfältare i Racing Louisville FC i USA.
Här tar Their Pitchs Mia Eriksson en närmre titt på Olofsson ur taktisk synvinkel.

Foto: Bildbyrån.

Veckans poddgäst i Their Pitch, svenska Freja Olofsson tackade nyligen nej till den spanska storklubben Real Madrid och ja till en treårig förlängning med Racing Louisville i den amerikanska fotbollsligan NWSL. Olofsson kom till Louisville inför säsongen 2021 när hon lämnade KIF Örebro i Damallsvenskan för att fortsätta sin karriär i USA. 

Efter fyra säsonger i Damallsvenskan med KIF Örebro, plus en sejour nere i Elitettan med samma klubb lämnade hon Sverige. Olofsson har representerat Sverige i U17, U19 och U23-landslagen men har inte än blivit uttagen till seniorlandslaget.

Maja Regnås, tidigare lagkamrat tillika vän i KIf Örebro beskriver Olofssonså här:

ANNONS

- Freja är en spelare man vill ha i sitt lag, och som man bävar inför att möta. Hon har en otrolig speluppfattning, och en kämpaglöd utan dess like. När jag har spelat med Freja har jag märkt hur hennes närvaro höjer hela träningspasset, bara genom att hon är där. Hon är helt enkelt en lagkamrat man kan lita på i alla lägen, och inte minst en fantastisk person.

En säsong i Norge och Toppserien
2019 anslöt Olofsson till Arna-Bjørnar i Toppserien men oturen var framme redan i den norska seriepremiären. Hon skadade sitt korsband och det blev inga flera matcher än det i Norge. 2020 återvände hon till KIF Örebro och efter en stabil säsong i Sverige hamnade hon alltså i USA och Racing Louisville.

Olofsson har gjot 9 mål för Örebro genom åren sett till alla matcher hon har spelat i Damallsvenskan, Elitettan och Svenska Cupen.

ANNONS

En bollhållande mittfältare med defensiva kvaliteter
I en 4-2-3-1 uppställning för Louisville gavs Olofsson stort förtroende under sin första säsong i NWSL. Hon startade de flesta matcherna som central mittfältare. I början av den just startade 2022 säsongen, har Louisvilles nya head coach, svenska Kim Björkegren, inte kommit att kunna använda henne än, på grund av Covidsmitta.

Vem är fotbollsspelaren och mittfältaren Freja Olofsson ute på planen?

I Transfer Lab, är Olofsson rankad 89 i profilen: ‘Central midfielder - Holding sett till de 12 senaste månaderna. Jämfört med alla andra centrala mittfältare i NWSL ligger hennes kvaliteter främst i det defensiva: tacklingar (kvalitet), bollstopp (interceptions) och i 1 mot 1 försvar. I respektive kategori rankas hon 91, 89 och 95 på percentilen.

Olofsson styrkor passar perfekt in på en central defensiv mittfältare men för att kunna konkurrera om en sådan plats i det svenska landslaget behöver hon jobba på sitt passningsspel. Defensivt rankar hon högt på percentilen och är värdefull på det centrala mittfältet för att se till att stoppa motståndarnas attackspel. Med en svensk tränare i Louisville och NWSL ska det bli spännande att se om Olofsson nu, efter att ha intresserat en klubb som Real Madrid, kommer att ta ytterligare kliv i sin utveckling och om hon kan slå sig in i det svenska seniorlandslaget.

ANNONS

Om TransferLab Scouting Tool:
TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

Du kan läsa mer om TransferLab här.

Publicerad 2022-05-19 kl 22:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto