Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
U21-EM

Ericson efter beskedet: "Det känns inte bra"

Foto: SCANPIX

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson.

Håkan Ericson föreslog en ny roll inom förbundet.
SvFF beslutade i stället att sparka förbundskaptenen.
- I dag är jag lite låg, säger han till Fotbollskanalen.

Efter sommarens EM-slutspel i Polen lämnar Håkan Ericson posten som förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Beskedet lämnades av det Svenska Fotbollförbundet under torsdagen och när Fotbollskanalen nådde generalsekreteraren Håkan Sjöstrand bekräftade han att Ericson inte får förnyat kontrakt.

- När vi tittade på frågan och hade samtal och diskussioner så känner vi inom Svenska Fotbollförbundet att där vi befinner oss nu är det rätt att byta förbundskapten när avtalet löper ut, förklarade Sjöstrand.

Håkan Ericson själv säger sig vara besviken över förbundets behandling.

- Det är klart att det finns en besvikelse, det gör det, när man får förtroende att komma med det jag vill och sedan får ett negativt besked. Det är klart att det inte känns så bra, säger han till Fotbollskanalen.

Ericson ledde det svenska U21-landslaget till ett sensationellt EM-guld förra sommaren, men får trots det alltså inte förnyat förtroende. Själv föreslog han en ny roll inom förbundet, men det nappade inte SvFF på.

- Vi har haft två möten under hösten, det ena var i går och det andra i början på november och där visste jag inte riktigt vart det skulle ta vägen, framför allt vad de ville med mig och jag fick någon slags motfråga vad jag ville. Då utvecklade jag en idé som jag har tänkt på. En tränare måste hela tiden vara utåtriktad och jag har sagt att jag kan tänka mig klubblag och jag kan tänka mig andra landslag också när kontraktet tar slut. Men jag har också haft en fundering på vad jag skulle vilja göra på fotbollsförbundet om jag skulle få en förfrågan. Då la jag fram ett paketförslag där jag föreslog en utvecklingstjänst, techincal director. Vi har inte den funktionen på förbundet och har inte haft på många år. Det inbillade mig jag att jag skulle ha haft kapacitet att göra. Det var vad jag la fram.

-  Jag var också väldigt öppen med att fortsätta en sväng till med U21. Mitt ledarteam var intresserat av att fortsätta. Det var det förslag jag hade till fotbollsförbundet. De skulle återkomma och sedan fick jag det negativa beskedet.

Så som du ser det, varför valde inte förbundet att nappa på det du föreslog, alternativt låta dig köra vidare med U21?
- Det vill inte jag spekulera i. Det är bara gissningar och det är Håkan (Sjöstrand) eller Lasse Richt som får svara på det. De har säkert sina starka argument för det.

Hur känner du för att leda Sverige kommande EM-slutspel?
- Just i dag är jag lite låg, så är det ju. Men jag har varit i sådana här situationer förr och visat att jag kan fokusera på rätt uppgift. Det fanns en viss besvikelse efter förbundskaptensvalet också, även om jag inte på något sätt har några synpunkter på valet av Janne. Men jag har visat att det gått att fokusera på U21 tidigare. Först var det ett OS och att vi sedan gått igenom ett sådant här tufft kval obesegrade är bevis nog att jag kan skilja på päron och äpplen.

Det faktum att du var öppen med att du faktiskt hade velat ta över A-landslaget, tror du det har påverkat förbundets beslut?
- Jag vet faktiskt inte och jag vill inte gissa heller. Jag har inte alls fått några sådana signaler. Jag äger inte den frågan utan det får du ställa till de som sitter på beslutet.

Du har samarbetat med olika agenter, vilket har varit omskrivet – är det någon som ventilerats i samtalen nu?
- Nej, det har det inte gjort. Det är klart att man har sett att jag uttryckt ett önskemål om att titta vad som finns mer. Det är en sak man alltid gör som tränare när det börjar närma sig ett kontraktsslut. Jag har inte skrivit något avtal med någon agent. Däremot har jag sagt, och det har förbundet vetat om också, att jag kommer att lyssna på eventuella förfrågningar som kommer.

- Enda gången som jag har träffat en klubb var Molde för ett och ett halvt år sedan, men det var med förbundets goda minne. Men jag har inte skrivit något avtal med någon agent, det tycker jag inte att man ska ha som förbundskapten.

Om det dyker upp något jobberbjudande innan EM börjar, hur ställer du dig till det då?
- En relevant fråga, men också en hypotetisk fråga. Det beror på vad det är för fråga och jag har ingen aning om hur fotbollsförbundet skulle ställa sig till något sådant. Det är inget jag funderar på just nu. Nu ska jag ha en månads ledighet efter ett extremt intensivt år med OS i spetsen och sedan är det fokus på EM nästa år

Hur skulle du recensera din insats som förbundskapten?
- Jag vill inte sätta mig själv på någon piedestal. Det är en mängd människor som har åstadkommit det här. Både spelare men även ett stort och kompetent ledarteam. Jag kommer att sluta på fotbollförbundet som en stolt man.

- Vi har varit i tre kval och alla kvalen har vi vunnit. Det går inte att kritisera resultaten särskilt mycket, det tror jag ingen kan göra.

Gjorde förbundet rätt som sparkade Ericson?
  • Ja, det var dags nu
  • Nej, han skulle ha fått fortsätta
RÖSTA SE RESULTAT
Publicerad 2016-12-15 kl 19:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons