POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
U21-EM
31v

FEM SPANINGAR: Så var hela U21-kvalet - prestationerna och spelarna i Blågult

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Sverige föll med 3-0 mot Belgien och missars U21-EM.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar på matchen och kvalet som helet.

Turkiet avgjorde – inte Belgien
Det blev en tung, tung, tung förlust för Sverige i dag, men det största problemet i kvalet var inte dagens resultat, utan mot Turkiet förra månaden.

Turkiet hade inget att spela för, de hade tagit ut ett relativt svagt landslag med flera spelare i A-landslaget istället, och Sverige hade hemmaplan. Ändå förlorade Sverige med 0-1. Tre poäng till Sverige där hade inte bara gett andra förutsättningar till dagens match, utan framför allt till att vara bland de bästa tvåorna och nå playoff. 

Lagprestationerna över kvalet
En 4-4-2 i försvarsspel som blev mer 3-5-2/3-4-3 i anfall. En stark defensiv, med undantag för korta perioder mot Belgien och Ungern. Det var några gånger rätt underhållande och bra, men framför allt var det många stabila prestationer. Någon gång borde det ha blivit vinst – kanske Belgien borta – och någon gång borde det kanske blivit poängtapp – kanske Ungern hemma – men poängsamlingen var väl ungefär så bra som Sverige har varit. Synd att allt föll på de två sista matcherna, när allt skulle bindas samman. 

Det som dock saknades var fler perioder av ännu bättre offensivt spel. En fråga om kvalitet, taktik, eller andra orsaker? 

Spelarprestationerna över kvalet
Mattias Svanberg fick en nyckelroll centralt. Isak Ssewankambo fick en startplats på en och samma position, istället för att som tidigare i karriären tvingas flytta runt. Carlos Strandberg var ett målmonster. Jonathan Levi fick visa upp sig inför en större svensk publik, och var under några perioder bland de bästa på plan. 

Pontus Dahlberg fick gå före äldre starka alternativ, och visade flera gånger varför även om Oscar Linnér kom in ett par gånger och höll bra kvalitet. Backlinjen med Linus Wahlqvist, Joel Andersson, Franz Brorsson, och Filip Dagerstål hade endast korta perioder av darrighet fram till i dag, men i övriga nio matcher var de ett bra ansikte för svensk försvarsstabilitet. Anton Salétros var nyttig i några olika roller, och hans insatser i U21 kan säkert ha varit en orsak till att Rostov köpte loss honom. Erdal Rakip fick leka runt i rollen som han har lärt sig att gilla. 

Det som inte riktigt har fungerat lika bra är anfallet, men Alexander Isak gjorde några bra saker och är fortfarande ung. Joel Asoro kan rycka och stöka på ett sätt som nästan ingen annan svensk spelare kan. Gustaf Nilsson var oerhört targetnyttig mot Ungern. Gustav Engvall var Engvallig. Jordan Larsson var konstant inhopparalternativet, och hans 2-2-mål mot Ungern borta kunde ha betytt en del. 

Det har inte varit någon genuint hög kvalitet på enstaka spelare, men ett bra lagbygge och rätt många som var stabila eller bra över hela kvalet. Jag trodde nog att det skulle se lite sämre ut än vad det har gjort, även om de två sista matcherna drar ner betyget något snäpp på de flesta av spelarna. 

Landry Dimata den största skillnaden i dag
Sverige hade Carlos Strandberg, men i övrigt var det många anfallsspelare i truppen som hade problem att ha stark form i klubblag. Sverige har potential i sina anfallare, men ingen med den där självklarheten att det ska bli mål.

Landry Dimata såldes till Wolfsburg för drygt ett år sedan, för en prislapp på runt 100 miljoner kronor. Han misslyckades där, vände hem till Belgien till Anderlecht som hade fått in hans förra klubb Oostendes ägare och sportchef. I en lugnare miljö hittade han något bra igen. På sina 17 senaste matcher i klubblag och landslag har han tio mål och tre assist, trots att det fortfarande finns mer att ta av. Dimatas form var en av de stora skillnaderna – kanske den största – mellan lagen i dag.

Den nya grunden är redan på plats
Mattias Svanberg, Pontus Dahlberg, Joel Asoro, Alexander Isak, och några till är så pass unga att de får vara med i nästa kval också, och sett till vad de presterat i det här kvalet så är det en bra grund att utgå från. Nu får vi se om eller var Felix Beijmo, Dennis Hadzikadunic, Daleho Irandust, Svante Ingelsson, Max Svensson, och ett gäng andra får plats.

Publicerad 2018-10-16 kl 21:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå