Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Čeferin öppnar upp om superligan: "Ingen attack mot Uefa, det är en attack mot sporten"

Champions League

European Super League vill konkurrera med och ersätta Uefas Champions League.
Uefa-presidenten Aleksander Čeferin berättar i en intervju med Gary Neville och Sky Sports om hur han ser på hotet från ESL.
- Jag har mött fler kriminella på två år inom fotbollen än på 25 år inom juridiken, säger han.

5:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Manchester City-RB Leipzig i spelaren ovan.

Aleksander Čeferin har en bakgrund inom juridiken och jobbade många år för sin familjs advokatbyrå, Numera är han president för Uefa.

I en intervju med Gary Neville öppnar slovenen upp om bland annat om hur han ser på European Super League och varför han inte är orolig över att Uefas Champions League kommer att behöva flytta på sig.

- Jag har mött fler kriminella på två år inom fotbollen än på 25 år inom juridiken. Vi måsta värna om vår fotboll och skydda den från ”hajarna som simmar runt”, säger Uefa-presidenten.

Det var i september 2022 som A22 Sports Management, företaget som sponsrar och utåt sett representerat ESL-projektet presenterade ett nytt förslag kring hur en superliga kan komma att se ut. 60-80 lag ska ingå och enligt A22 är flera europeiska klubbar av den åsikten att europeisk fotboll är under hot under Uefa som ansvarar för klubblagstävlingarna idag.

Annons

Att flera europeiska klubbar skulle vara positiva till en superliga slår Ceferin tillbaka emot.

- De ville ha ett möte med mig, det här kända A-någonting företaget (A22 Sports Managament, reds. anm) de representerar dem (Florentino Perez, Laporta och Agnelli, reds. anm). De säger att det inte är så men vi alla vet. De ville i alla fall träffa mig och mina rådgivare ifrågasatte varför jag skulle göra det, säger han och fortsätter:

- Jag ville inte träffa dem ensam för jag litar inte på att de ska använda mina ord i fel sammanhang. Jag bjöd in klubbar, supportrar, Fifpro (spelarfacket) och ligor. Det här visste dem inte om. Alla var emot det. Ingen vill spela med dem. De skriker om att Uefa inte tillåter Super League, den makten har vi inte.

A22, ESL och de drivande klubbarna (Real Madrid, Barcelona, Juventus) väntar fortfarande på en dom i EU:s skiljerättsdomstol där Uefas monopol på europeiska klubblagstävlingar ska avgöras. Senare detta år kommer det avgöras och det kan ge superligan lagligt utrymme att utveckla sina planer. Trots potentiellt utrymme att skapa sin egen turnering är Ceferin inte orolig.

Annons

- Rättegången är främst symbolisk. De (Super League) säger att Uefa har ett monopol men att de har rätten att organisera sin egen turnering, mitt svar till det är: organisera er egen turnering, vi stoppade dem aldrig. Agnelli, Perez och Laporta attackerar inte Uefa, de attackerar fotboll. Det är vår rätt att ignorera dem.

Vidare i intervjun berättar Ceferin om när European Super League först lanserades i april 2021 och hur han då blev irriterad på de klubbarna som hade hakat på initiativet från Juventus, Real Madrid och Barcelona.

Under den 18 april när pressmeddelandet från ESL släpptes ringde en engelsk klubb, som Ceferin inte namnger upp Uefa-presidenten och berättade att man inte gillade förslaget men man kände sig tvingat att gå med för att inte vara det enda laget som stod utanför.

- Jag tappade det och sa att ni kan dra åt helvete. Från och med imorgon är ni fiender till mig och jag vill inte prata med er. Det var tufft.

Annons

Ceferin berättar också i intervjun att han inte är orolig över Premier League ekonomiska styrka. Premier League har nämnts av experter och tyckare som att det redan är en typ av superliga, men Ceferin nämner i intervjun att Premier Leagues ekonomiska styrka inte oroar honom. 

Publicerad 2023-03-15 kl 19:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto