Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uefa-topp hoppas på konstgräs-förbud i Europa-slutspel - Sef:s svar: "Låter märkligt"

Allsvenskan

Uefa-toppen Zbigniew Boniek vill se att konstgräs förbjuds i Europa-slutspel.
Ett sådant förbud skulle kunna drabba svenska lag - men Sef:s sportchef Svante Samuelsson har inte hört att det förs konkreta diskussioner om ämnet.
- Jag har inte hört de här resonemangen förut, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Norska storlaget Molde slog i torsdags polska jätten Legia Warszawa med 3-2 på hemmaplan i slutspelet i Europa Conference League, och i morgon, torsdag, väntar retur i Polen om avancemang vidare i turneringen.

Efter första mötet var polske Uefa-toppen Zbigniew Boniek, som är vice president i Uefas exekutivkommitté, kritisk till att matchen spelades på konstgräs i Norge. Han förordade att konstgräs bör förbjudas i slutspelsmatcher i europeiska turneringar, då han menade att det är en fördel för lag som spelar sina hemmamatcher på konstgräs i stället för naturgräs.

- Det är demokrati, jag har rätt till min åsikt. Jag säger hela tiden att det inte ska vara tillåtet att spela på konstgräs i det här skedet. Det är samma sak i kvalmatcher till VM, EM och i alla utslagsmatcher i europeiska cuper. Uefa betalar enorma summor pengar i de här turneringarna, så att klubbar uppfyller villkor för att spela, sa Boniek till Polsat Sport.

Annons

Vidare menade Boniek även att Uefa kan tänkas ta beslut om att förbjuda konstgräs i slutspelsmatcher framöver - med hänvisning till att exempelvis bortamålsregeln har tagits bort. Han var dock tydlig med att det inte är på gång i dagsläget.

- Jag uttrycker bara min åsikt. Under många år fanns det en regel om att bortamål räknades gånger två, men som tur är har det ändrats. Jag tror att Uefa förr eller senare kommer till slutsats med att man betalar så mycket pengar för deltagande i europeiska cuper, så då kommer man bara att tillåta naturliga planer i slutspelsfasen, sa Boniek och uttryckte samtidigt att konstgräs är fantastiskt för träning och för barns utveckling.

I allsvenskan spelar flera lag på konstgräs, och när Djurgården för runt ett år sedan gick vidare till slutspel i Europa Conference League spelades hemmamötet med Lech Poznan på Tele2 Arenas konstgräs. Ett framtida förbud mot konstgräs i utslagsmatcher i Europa skulle därmed kunna drabba svenska lag, som går vidare till slutspel i europeiska turneringar.

Annons

Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson har inte hört något om att ett konstgräs-förbud är under diskussion i Uefa för framtiden.

- Jag har inte hört de här resonemangen förut, men spontant känner jag att om Molde inte hade slagit ett polskt lag, så hade det kanske inte kommit på fråga. Jag har inte hört om det har förts diskussioner om det, utan i sådana fall är det mer generellt, men inte om en gräns mellan grupp- och slutspel. Jag har inte hört det, säger Samuelsson till Fotbollskanalen.

Samuelsson tycker samtidigt att klimatet i norra Europa bör vägas in - om det skulle bli diskussioner om någon form av förbud mot konstgräs i europeiska turneringar.

- Utan att ha tänkt igenom det här jättemycket, så tycker jag att det låter märkligt med olika gränser för olika stadier i turneringar. Antingen är det godkänt eller inte. Det är också hårda krav på konstgräs för lag som är med, samtidigt som man får väga in miljö-aspeketen i norr, då det är svårt att ha kvalitativt gräs i januari-februari, då det är matcher i Uefas turneringar. Det är också en aspekt som behöver vägas in, säger han.

Annons

Svenska Fotbollförbundets fotbollschef Kim Källström om ett potentiellt konstgräs-förbud i europeiska slutspelsmatcher:

"Det är en hypotetisk fråga och långt från beslut. Men det är klart att det är viktigt att svenska klubblag kan delta i de europeiska cuperna - gärna så långt fram i turneringarna som möjligt - och det får vi hitta lösningar på om det skulle bli förändringar, men dit är det långt".

Fotbollskanalen har sökt Karl-Erik Nilsson, förste vice president i Uefa, utan framgång.

Publicerad 2024-02-21 kl 15:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto