Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nytt förslag om superliga möts av kritik: ”Storklubbarna måste börja ta och fundera”

UEFA

Real Madrids president Florentino Perez ville se två superligor.
Det möts av stenhård kritik av European Leagues.
- Det är ju på sitt sätt bekymmersamt när storklubbarna ständigt kommer med olika hotelser om att de ska bryta sig ut, säger ordföranden Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I förra veckan rapporterade NY Times att Real Madrids president Florentino Perez förespråkar inte bara en utan två superligor för de största klubbarna i Europa. Han ska även ha framfört sitt förslag till Fifas president Gianni Infantino.

Förslaget har dock mötts av kritik av Uefas president Aleksander Ceferin och nu kommer ny kritik mot förslaget från European Leagues, som är en intresseorganisation som företräder ligorna runt om i Europa. På tisdagen publicerade organisationen ett öppet brev från ordföranden Lars-Christer Olsson där de gick hårt åt förslaget. För Fotbollskanalen utvecklar han sina tankar om förslaget.

Annons

- De här storklubbarna måste börja ta och fundera på vilka det är som är deras fans egentligen och vad för typ av ansvar de har för det samhälle där de verkar. Och där vill jag hävda att det är mer nationellt betingat än internationellt, säger han.

- Det är ju i sitt sett bekymmersamt när storklubbarna ständigt kommer med olika hotelser om att de ska bryta sig ut och de ska göra sitt eget istället för att man kommer överens om hur man ska organisera den internationella klubbfotbollen. Och det är det vi har reagerat länge på i European Leagues. Vi menar att man måste vidareutveckla det som redan finns, det vill säga att de nationella ligorna är det som är grunden för de internationella turneringarna. Det finns de som är sportligt framgångsrika som är de som ska ta sig vidare i systemet snarare än de som har mest pengar, även om det oftast är så att ekonomiska styrka går hand i hand med sportlig lycka.

Annons

Det är det senaste förslaget från Real Madrid som fått European Leagues att reagera kraftigt. De tror inte alls på en superliga, då det är principer som de inte vill se i europeisk toppfotboll.

- Om vi tar Juventus och PSG som exempel, de har dominerat sina egna ligor och då vill de ha europeiska matcher istället. Vi tror att det är ett fatalt misstag för det finns ingen europeisk marknad eller världsmarknad i klubbfotboll. Utan det bygger på att man kan generera intresse i sina egna ligor med sina egna fans och i sin egen omgivning. Och det är det vi tycker att man ska bygga vidare på istället för att låta det vara på en annan nivå, säger Lars-Christer Olsson.

Är det här ett sett från de stora klubbarna att få mer makt?
- De använder det som ett hot. Som du såg i mitt svar till dem så är det så att om de vill bygga något eget för de väl göra det. Då innebär det att de blir utslängda från den ordinarie gemenskapen. Man kan inte bygga en europeiska eller internationell turnering och samtidigt delta i inhemska ligan, det fungerar inte.

Annons

Från European Leagues håll är man trötta på att storklubbarna mest är intresserade av de egna intäkterna.

- Vi menar att deltar man i ett ekosystem från allt till amatörklubbar till de högsta måste en del av de pengarna som genereras på toppen distribueras ner i pyramiden. För det är i regel inte de som upptäcker sina spelare. Det fungerar i den övriga delen av verksamheten, allt från amatörklubbar till olika nivåer av proffsklubbar som vidareutvecklar spelare som sen hamnar i toppen. Det är inte storklubbarnas egna verksamhet som genererar de här spelarna, de kommer från hela landet. Då måste de vara redo att betala tillbaka för det jobb som görs i den övriga fotbollen, säger Olsson.

Samtidigt menar Olsson att European Leagues är övertygade om att de kan motverka planerna från de stora klubbarna, eftersom att de inte är så många. Inom European Leagues finns det ungefär 1000 klubbar anslutna, medan Olsson säger att det är runt 14-20 klubbar som vill se förändringar av den här typen.

Annons

Den främsta anledningen till att de klubbarna vill se förändringar är att de tycker att de bidrar med mer än de får tillbaka.

- De hävdar huvudsakligen att de vill ha mer betalt, de vill ha mer pengar. De största klubbarna har redan omsättningar på 500 miljoner euro. Vi är av uppfattningen att vi vill mer utjämna gapen så att vi har fler klubbar som kan utmana om platserna. Men det är det som de försöker förhindra genom att privatisera verksamheten, då blir det ju någon form av Nordamerikansk verksamhet som gör att de inte behöver bekymra sig för konkurrensen, säger Olsson.

Just nu pågår också diskussioner för förändringarna av Europaspelet, som bland annat kommer innebära en tredje klubblagsturnering från 2021 kallad European Conference League. Det diskuteras även om hur pengarna ska fördelas för åren 2021-2024 samt efter 2024. Det menar Olsson är anledningen till varför hoten om en superliga kommer nu.

Annons

- Ja och deras mål är att öka gapet ännu mer så att det blir ännu svårare att ta sig upp till dem på högsta nivån medan vår ambition är tvärtom, att öka antal lag som kan vara med och tävla på den nivån. Men det ligger inte i de där 15 störstas intresse, de vill ha det som sin egen lekplats, säger Olsson.

Publicerad 2019-12-10 kl 20:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto