Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fifa vill undvika incidenten från 2014 - nu får läkarna hjälp av tv-bilder

Sverige (herr)

För fyra år sedan spelade Christoph Kramer vidare trots en hjärnskakning.
Det vill man förhindra i Ryssland – och i sommar får landslagsläkarna ta hjälp av tv-bilder.
- Det är en enorm hjälp, säger Dale Reese, som har titeln "Sports Medicine and performance coordinator" i landslaget, till Fotbollskanalen.

1:28
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses incidenten där Kramer knockades mot Argentina.

Under sommarens VM-slutspel i Ryssland har Fifa beslutat sig för att anamma fler tekniska hjälpmedel än under tidigare mästerskap. VAR, video assistant referee, som redan finns i Serie A och som införs i La Liga nästa säsong, kommer med största sannolikhet att användas. Dessutom rapporterar nu nyhetsbyrån AP att även landslagens läkarteam kommer att få ta hjälp av tv-bilder.

Under tisdagen informerades de deltagande länderna i Ryssland 2018 på en konferens i Sotji om ett nytt system där en andra landslagsläkare (eller assistent) kommer att få tillgång till tv-bilder från matchen. Detta för att det medicinska teamet ska få möjlighet att ställa mer korrekta diagnoser. Framför allt vill man minska risken att en spelare fortsätter att spela trots att man ådragit sig en hjärnskakning.

ANNONS

- Det här är ett komplement för läkaren som ska ställa en diagnos och besluta om spelaren kan fortsätta. Det här blir första gången vi testar det. Jag är säker på att det kommer att vara en hjälp i behandlingen av spelarna, säger Michel D’Hooghe som är ordförande i Fifas medicinska team, till AP.

Dale Reese har titeln "Sports Medicine and performance coordinator" i herrlandslaget och har tillsammans med läkaren Anders Valentin nyckelroller under Blågults matcher vad gäller skadebedömningar. Reese är mycket positiv till Fifas beslut.

- Fördelen är att vi får en direktkommunikation med den som sitter där uppe. Det kan vara saker vi inte hinner se. När vi springer in på plan så vet vi inte skademekanismen. Den kan vara dold, men det ser kameran. Eftersom vi får chansen att se vad som har hänt så kan vi direkt ha kontakt med läktaren som har en öronsnäcka så att vi lättare kan göra en bedömning. Det är en enorm hjälp, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Det gör vårt liv mycket lättare om vi kan göra en adekvat bedömning. När vi är på plan så hinner vi inte se allting. Om en spelare vrider sig i smärtor och vi inte riktigt vet vilket kroppsdel det rör sig om, då får vi göra en inspektion först. Luftvägar och hjärtat är det viktigaste, sedan när man kollat det kan man titta på det andra. Har vi möjlighet att under den tiden få en bild på det är det fantastiskt. Det här tycker jag är väldigt positivt.

För fyra år sedan inträffade en incident vilken kan beskrivas som ett typexempel på vad Fifa vill undvika. Under VM-finalen fick Christoph Kramer en hjärnskakning efter att ha knockats av en argentinsk spelare, men trots att han undersöktes av det tyska läkarteamet bedömdes han kunna fortsätta spela. Kramer har i efterhand berättat att han knappt minns någonting från matchen och domaren sa efteråt att Kramer frågat: "Är det här finalen?"

ANNONS

- Det är en av den de incidenterna som varit orsaken till den här förändringen. Läkaren är den som har det sista beslutet, ingen annan. Det är en viktig bit. Spelarna vill alltid tillbaka, men gör läkaren bedömningen att det rent medicinskt inte är lämpligt, då gör han inte det, säger Reese.

- Säg att en spelare har skallat ihop och blir förvirrad, han vet inte var han är. Men när man kommer in på plan är han ganska klar. Då är det bra för Anders (Valentin, läkare) att veta att den här spelaren tappade sin orientering och att det finns tecken på att han kanske fått en mindre hjärnskakning. Då kan vi ta beslut efter det.

Reese berättar också att domarna under VM kommer att ha möjlighet att begära ett tre minuter långt avbrott under matchen, framför allt om man misstänker att spelaren fått en hjärnskakning.

ANNONS

- Läkaren är den som har det sista beslutet, ingen annan. Det är en viktig bit. Spelarna vill alltid tillbaka, men gör läkaren bedömningen att det rent medicinskt inte är lämpligt, då gör han inte det.

Publicerad 2018-02-28 kl 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto