Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
32v

Svenska oron inför VM: "Det kan bli kaos"

Foto: Bildbyrån.

I VM ska domarna kunna ta hjälp av VAR.
Emil Forsberg är inte positiv till verktyget.
- Ska det bli massa diskussioner tycker jag bara att det är onödigt, säger han.

I sommarens VM kommer vi att få se en nyhet. Videogranskningssystemet VAR (video assistant referee) är verktyget som domarna ska kunna använda sig av för att granska vissa situationer i en match. 

Det har aldrig tidigare använts i ett VM, men däremot i vissa ligor. Bundesliga är en liga som har testat verktyget och Emil Forsberg är inte positiv.

- För mig har det varit ett år av prövning i Tyskland, och det har fallit ut på lite olika sätt. Det känns inte rätt att använda det om man inte har klara regler för det. Annars förstör det alldeles för mycket, säger han. 

Finns det en oro för att det kommer bli likadant i VM?
- Ja, det är det jag vill att man ska förhindra, det är ändå ett VM vi pratar om. Ska det bli massa diskussioner tycker jag bara att det är onödigt.

Forsberg, var själv med i en situation som blev omtalad i Tyskland. 

- Det kom fram i Tyskland att det var en supporter till Schalke som suttit på granskningen och gett dem två mål. Så för mig har det varit ett år av prövning. Det har inte slagit rätt ut. Då känns det fel att använda det om man inte har en klar struktur.

När Mainz spelade mot Freiburg inträffade en händelse som blev kontroversiell och som väckte starka reaktioner. När lagen var inne i sina omklädningsrum i halvtid kallade plötsligt domarna tillbaka spelarna ut på planen där man dömde en straff till hemmalaget Mainz.

- Jag tycker inte det ska gå in och petas för mycket. Det kan bli kaos om det inte finns tydliga strukturer. Du vill inte ha de här pauserna, att domaren går och kollar på en situation som var för fem minuter sedan. Det är bara onödigt. Det ska inte bli några diskussioner under VM:s gång, utan klara punkter på hur det ska skötas, säger Forsberg.

Robin Olsen är också tveksam till användningen av VAR i VM.

- Kan man hålla det på en bra nivå så hoppas jag att det är positivt, men det ska inte bli för mycket avblåsningar för minsta lilla. Du har rätt att göra fel i fotboll, det är klart man ska försöka minska felen men både spelare och domare kan göra fel och det är en del av fotbollen. Men det är klart, i avgörande lägen hoppas jag att det kan hjälpa till. 

I kväll ska den svenska truppen träffa domaren Jonas Eriksson för att få info om VAR.

- Det är för att kunna prata om det. Vad som kan dyka upp (under matcherna) och vad man kan tänka på. Hur systemet funkar. Det finns både för- och nackdelar. Men som jag sa, det ska inte petas för mycket. Det måste vara strikt, för annars blir det kaos under VM, säger Forsberg.

- Det stämmer. Vi ska få info om det. Jag är ganska insatt i det, har haft det i Frankrike. Men jag vill att det ska gå fort hela tiden i matcherna så om det blir sådana här situationer så blir det ju avbrott, men det får man ta. Det är bara att acceptera det, säger Jimmy Durmaz.

Publicerad 2018-06-05 kl 19:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons