FEM SPANINGAR: "Lyon visade klass - Häcken kan bara dra lärdom"

Damallsvenskan

GÖTEBORG. En rivstart på andra halvlek gjorde att Olympique Lyonnais besegrade BK Häcken med 0-3 i Women's Champions League-premiären.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Häcken gjorde det de inte fick göra
I BK Häckens första Women’s Champions League-match någonsin fanns ett par särskilt viktiga saker att tänka på om poäng skulle tas mot Lyon. En var att utnyttja de få målchanser som skulle ges, en annan att inte bjuda på något bakåt. I den tionde minuten gjorde Häcken det senare, när Emma Kullberg sköt ett uppspel rakt i ryggen på Julia Zigiotti Olme. Bollen hamnade hos en vitklädd som hittade Melvine Malard i straffområdet och 0-1 var ett faktum. Hur var det med effektiviteten då? Jo, Häcken kom till ett par lägen som kunde blivit mycket farligare än vad utfallet blev. Den bästa chansen fick bästa målskytten Stina Blackstenius på ett friläge i den 35:e minuten. Anfallaren försökte runda Christiane Endler istället för att gå på avslut, och målvakten lyckades få grepp om bollen.

Men hängde med i 45 minuter
Sju WCL-titlar, en förlust på de 34 senaste matcherna i turneringen, och 23 mål på säsongens fem första ligamatcher är siffror som inger fruktan i vilket lag som helst. Men under 45 minuter visade BK Häcken att de kunde hålla jämna steg med jätten från Rhônedalen. Med ett direkt spel i djupled blottade de svagheten i Lyons defensiv, och rent fysiskt matchade Häcken det franska laget. Med 45 minuter spelade kändes Lyon inte som ett omöjligt lag för Häcken.

Lyon avgjorde matchen på fem minuter
På tilläggstid i första halvlek tappade dock hemmalaget koncentrationen och kunde blivit straffade även där. Målvakten Jennifer Falk stod för två avgörande räddningar som gjorde uppförsbacken mer beskedlig inför andra halvlek. Väl där fortsatte Lyon att anfalla med samma frenesi. Delphine Cascarino hade två stora lägen utan att få träff på bollen – vilket Catarina Macario fick och volleysköt in 0-2 i den 48:e minuten. Fem minuter senare stängde OL matchen definitivt när Kadeisha Buchanan nickade in 0-3 på en hörna.

Häcken kan bara dra lärdom av misstagen
Lyon visade klassen under dessa minuter. Det är dock svårt att låta bli och tänka på var matchen tagit vägen om Blackstenius gjort mål på sitt friläge i första halvlek. Nu får Häcken inleda Champions League-äventyret med noll poäng; härnäst väntar Bayern München på bortaplan nästa torsdag, ett annat av världens bästa klubblag. Med portugisiska Benfica som fjärde lag i gruppen blir det väldigt svårt för Häcken att ta någon av de två platserna som ger slutspelsavancemang. De kan bara lära av misstagen från denna första match i turneringen och minimera dem mot fjolårssemifinalisten FC Bayern.

Ada Hegerberg gjorde comeback
Den 26-åriga norskan åkte på en allvarlig knäskada i januari 2020 och en stressfraktur fördröjde sedan comebackdatumet. Det blev i dag, den 5 oktober, eftersom Ada Hegerberg hoppade in i den 78:e minuten. Ballon d’Or-vinnaren från 2018 såg obehindrad och pigg ut i sina rörelser och gladde den lilla OL-klacken på plats. Förhoppningsvis får Hegerberg inte något bakslag och kan fullföja till ett andra möte med Häcken senare. Som om den svenska mästerens uppgift i gruppen inte var tuff nog på förhand.

Publicerad 2021-10-05 kl 21:01