Häcken föll i första kvartsfinalen - Chawinga hjälte för PSG

Women's Champions League

GÖTEBORG. Första kvartsfinalen mot Paris Saint-Germain slutade med förlust för Häcken.
Rosa Kafaji gav Häcken hopp - men i slutändan avgjorde Tabitha Chawinga.
- Till viss del är det en besvikelse, säger Häcken-tränaren Mak Lind.

På onsdagskvällen gick BK Häcken in i kvartsfinal i Champions League. Häcken inledde dubbelmötet mot Paris Saint-Germain på hemmaplan.

Då saknades bland andra Anna Sandberg och Matilda Nildén. Men även PSG hade spelare borta. Däribland skyttedrottningen Marie-Antoinette Katoto som blev kvar i Paris på grund av skada. Det tycks röra sig om en enklare smäll och man tror att hon ska vara tillbaka i returen som spelas nästa torsdag.

Inledningen av första halvlek blev jobbig för hemmalaget. I minut 18 tilldelades Anna Anvegård en varning efter att ha kommit sent in i en situation som ledde till att Sakina Karchaoui gick omkull. Det gula kortet innebär att Anvegård missar returmatchen mot PSG.

Det var gästerna som dominerade och i matchminut 23 spräckte Eva Gaetino nollan. Hon höll sig framme och kunde trycka dit 1-0.

Men trots den tuffa starten jobbade sig Häcken successivt in i matchen. Vid ett anfall hamnade Anna Anvegård i en duell med Thiniba Samoura där hon fick en knuff i ryggen. Anvegård gick omkull och domaren pekade på straffpunkten.

Rosa Kafaji var den som placerade bollen på straffpunkten - därefter blev det dramatiskt. Straffen slogs och Katarzyna Kiedrzynek räddade och bollen gick till retur. Då var Kafaji på tårna och kunde nicka in kvitteringen.

Ställningen var 1-1 i halvtid.

I den andra halvleken var det åter PSG som tog kommandot. Häcken var bolljagande och tvingades fokusera på försvarsspelet och när PSG-stjärnan Tabitha Chawinga satte fart blev det ofta farligt.

Men även BK Häcken hade flera anfall. Anna Anvegård vann bollar och kunde utmana. Även Rosa Kafaji och Monica Jusu Bah utmanade. Men det blev aldrig riktigt farligt.

Med knappt 25 minuter kvar av ordinarie tid gjorde hemmalagets huvudtränare Mak Lind ett byte. Clarissa Larisey lämnade plats åt jättetalangen Felicia Schröder. Senare byttes även Alice Bergström och Ruby Grant in för Häcken och danska Amalie Vangsgaard för PSG.

Det blev ett tufft inhopp för Grant. Efter bara två minuter blev hon bolltittande och tappade markering på Tabitha Chawinga i straffområdet. 2-1 till gästerna.

Häcken fortsatte trycka på, bland annat så hade Kafaji ett stenhårt skott utifrån som Kiedrzynek räddade. Men det räckte inte.

Matchen slutade 1-2, samtidigt som Häcken satte ett nytt publikrekord med 6 316 åskådare på plats på Bravida Arena. Efteråt är Häcken-tränaren Mak Lind besviken.

- Till viss del är det en besvikelse över förlusten på hemmaplan. De skapar en fördel för sig själva inför andra matchen, säger han under presskonferensen och fortsätter:

- De är skickliga, de är starka PSG. Det kunde med detaljer och marginaler gått vår väg. På det stora hela är det en okej prestation mot ett starkt motstånd. Vi har en andra halvlek att spela som vi kommer göra allt för att vinna. Vi måste vinna på bortaplan. Man ska inte räkna ut oss ännu. Även om det känns surt nu.

Tätt före det avgörande målet valde Lind att byta ut Filippa Curmark.

- Det var ett tvingat byte. Det var inget jag ville göra. Jag var tvungen att byta. Hon är viktig för oss och för vår balans och sättet vi spelar på. Om jag hade kunnat välja hade hon spelat hela matchen, men det hade riskerat den andra matchen. Lite olyckligt.

PSG-tränaren Jocelyn Precheur:

- Matchen var väldigt intensiv. Vi hade förväntat oss det, säger Precheur och fortsätter:

- Vi vann, men för att vara ärlig förväntade jag mig en bättre insats av mitt lag.

BK Häcken: Falk - Kosola, Rybrink, Luik, Wijk - Curmark, Fossdalsá Sørensen - Anvegård, Kafaji, Jusu Bah - Larisey.

Paris Saint-Germain: Kiedrzynek - Samoura, Gaetino, De Almeida, Karchaoui - Le Guilly, Groenen. Geyoro - Albert, Baltimore - Chawinga.