Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svåra avvägningar för Janne Andersson när han väljer EM-trupp

Lundhs krönika

För andra gången ska Janne Andersson välja en mästerskapstrupp.
På tisdag är det dags.
Första gången var enklare, han både saknade alternativ och slapp frågetecken.

Precis som våren 2018 har fotbollsförbundet bjudit in till hotell Foresta på Lidingö. Tisdag kväll kliver Janne Andersson upp på scenen och ska lägga fram namnen på 26 spelare som får följa med till EM. Om nu inte skador gör att det blir en del öppna platser? Även om förbundskaptenen helst vill slippa det.

Men det råder ingen tvekan om att Janne Andersson i år har det betydligt bökigare än inför presentationen av VM-truppen. Det är gott om skador som kan oroa honom och gör spelare osäkra. Allt från Andreas Granqvist som eventuellt spelar mot Öster under lördagen till Zlatan Ibrahimovic, Filip Helander och Alexander Isak.

Annons

Inför uttagningen 2018 skrev jag: ”Janne Anderssons VM-trupp är i princip given. Ingen joker. Förbundskaptenen skulle chocka i ordets rätta bemärkelse om han tog med en skräll.” Det var så givet att jag till och med tog ner det till att Ken Sema och Marcus Rohdén slogs om den sista platsen och jag tippade att Rohdén skulle få den.

Annat läge inför det uppskjutna EM 2020 som alltså spelas 2021. Sedan kvalmatchen i Bukarest i november 2019 där Sverige säkrade en EM-plats har bland annat lagkaptenen Andreas Granqvist knappt spelat. Tidigare trodde jag att han skulle få följa med i sommar, men är tveksam efter våren där det inte blivit tillräckligt med spel.

Rysaren för Janne Andersson är att mittbacksplatsen är en enda stor oroshärd även bortanför Granen. Det är långt ifrån säkert att man kan ta ut Marcus Danielson. Hans kinesiska klubb kan säga nej. Filip Helander är skadad och borta några veckor till. Pontus Jansson hade en svajig höst i landslaget. Victor Nilsson Lindelöf kommer senare till EM-lägret då han spelar final i Europa League.

Annons

Här handlar det om att väga erfarenhet och rutin mot att ta in en oprövad Joakim Nilsson eller Carl Starfelt. Att det blir fem mittbackar är det troligaste, men vilka är svårare att peka ut. Klart att de hade velat ta ut Danielson och att han och Nilsson Lindelöf i dagsläget är startande. Kanske är det den här oron som trots allt innebär en plats till Andres Granqvist?

Zlatan Ibrahimovic skada har givetvis fått en hel del uppmärksamhet och tystnaden kring vad det är tyder på att det inte ser så ljust ut. Klart att man kan chansa på en extra anfallare som kanske inte är spelklar till EM-premiären, men längre fram i turneringen. Om inte det är kört. Trupperna är större i och med pandemin och det finns tre extra platser.

Att dessutom Alexander Isak är skadad gör det inte muntrare för Janne Andersson. Om detta EM spelats sommaren 2020 hade Sebastian Andersson varit given i truppen. Nu har han haft en skadefylld säsong med Köln som riskerar att trilla ur och är inte nära en plats i truppen. Snarare är Jordan Larsson nära att få följa med på ett mästerskap.

Annons

Om jag var säker på både trupp och startelva inför Ryssland 2018 (och hade rätt) så är det tvärtom tre år senare. Det är en rad frågetecken, delvis på grund av skador men även med anledning av att det finns fler alternativ. Janne Andersson saknade spelare som verkligen visade att de skulle med, till skillnad från nu. Det är givetvis angenämt att ha mer att välja på, men det är också svårt.

Regelverket är att man senast den 1 juni ska anmäla en trupp och sedan kan man byta ut en utespelare fram till EM-premiären förutsatt att de antingen blivit allvarligt skadade eller sjuka. När det gäller målvakter får man byta ut dem inför varje match om de är fysiskt förhindrade att spela.

På tisdag 17:30 börjar landslagets presskonferens. Då vet vi vilka 26 spelare som Janne Andersson tar med sig till EM. Om man tittar igenom lagdel för lagdel så är läget som följer och jag tippar det manskap som förbundskaptenen presenterar:

Annons

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Kristoffer Nordfeldt, Gençlerbirliği, Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn.

Reserver: Isak Pettersson, Jacob Rinne.

Kommentar: En ohotad trio där Olsen är given i mål före Nordfeldt.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Marcus Danielson, Dalian Pro, Mikael Lustig, AIK, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Emil Krafth, Newcastle, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Reserver: Carl Starfelt, Joakim Nilsson, Mattias Johansson, Sebastian Holmén och Martin Olsson.

Kommentar: När truppen ökades på till 26 spelare så säkrade Emil Krafth en plats i truppen. Han är tvåa bakom Mikael Lustig men om man ville ha fem mittbackar hade Danielson kunnat spela där. Till vänster är det tre spelare som slåss om två platser: Ludwig Augustinsson, Pierre Bengtsson och Martin Olsson. Den sistnämnde kan gå in som mittback och vänsterytter, men har spelat mindre än väntat i Häcken. Räknar med att Danielson kommer loss och att Helander är frisk nog att följa med. Då har Andersson råd att ta med Granqvist trots allt.

Annons

Mittfältare: Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig, Dejan Kulusevski, Juventus, Sebastian Larsson, AIK, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Ken Sema, Watford, Mattias Svanberg, Bologna, Gustav Svensson, Guangzhou R&F.

Reserver: Jens Cajuste, Jesper Karlsson, Oscar Hiljemark.

Kommentar: En del oro kring Albin Ekdal som inte spelat mycket efter skadan i VM-kvalet. Det är tre spelare som slåss om två platser centralt och frågan är om Andersson dumpar veteranen Gustav Svensson till förmån för Jens Cajuste? Mattias Svanberg hade knappats kommit med i en 23-mannatrupp men med 26 spelare blir det så. Jesper Karlsson har en stark säsong i Nederländerna bakom sig men Ken Sema får platsen som fjärde ytter bakom en given trio med Forsberg, Claesson och Kulusevski. Hiljemark var med i VM 2018 men är långt från en plats i truppen.

Annons

Anfallare: Marcus Berg, Krasnodar, Alexander Isak, Real Sociedad, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Jordan Larsson, Spartak Moskva, Robin Quaison, Mainz.

Reserver: Sebastian Andersson, Isaac Kiese Thelin.

Kommentar: Om inte en skada sätter stopp för Zlatan är han med i truppen. Jordan Larsson kommer med som femte namn. De övriga tre är givna. Om det blir återbud kan det öppna för Andersson eller Kiese Thelin men även för att ta med ytterligare en mittfältare då Kulusevski, Claesson och Forsberg alla går att använda som anfallare. Det hade kunnat innebära en plats för Cajuste eller Jesper Karlsson.

Måndagen den 14 juni väntar Spanien i en EM-premiär i Sevilla. Sverige är nog inställt på att försöka klara en poäng och känna att man är med i EM. Då tror jag på följande svenska startelva som har en mer defensiv touch, men förbundskapten Andersson kanske överraskar.

Annons

Olsen - Lustig, Nilsson Lindelöf, Danielson, Augustinsson - Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg - Claesson, Berg.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Fotbollssöndag Europa med möjlig La Liga-upplösning. Matcherna drar i gång 18:30, sändningen börjar 17:30. Champions League-finalen Chelsea-Barcelona. Burnley-Leeds.

Helgens avstå
Långhelg.

Veckans final
En Champions League-final i Sverige. I Göteborg. Söndag kväll. Chelsea-Barcelona och det är ett maktskifte när Lyon inte är i final efter fem raka triumfer och deltagande i nio av de elva senaste finalerna. Faktum är att antingen franska och tyska lag har vunnit 14 år i rad, men nu blir det England eller Spanien som är två nationer vars damfotboll är på frammarsch. Eller åtminstone är en del av klubbarna på rejäl frammarsch. Svensklaget Chelsea är nederlagstippat mot Barcelona och det blir en tuff match för Magdalena Eriksson och de andra i försvaret sett till Lieke Martens och Jennifer Hermoso. Samtidigt går det inte att räkna bort Chelsea där Pernille Harder kan avgöra. Tyvärr spelas matchen helt utan publik och det är deppigt att när Sverige äntligen får en stor final så blir det tomma läktare. Trist inramning. Särskilt när England har över 20 000 åskådare på lördagens FA-cupfinal. Men regeringen gör inga undantag och med tanke på att man behåller restriktionerna till minst 1 juni var det kört.

Veckans dubbelspel
Kan inte säga att det förvånar, men det är alltid bra att se det i tryck. Norska Josimar avslöjar nu att Fifa-basen Gianni Infantino inte alls var negativ till en superliga. Han körde helt enkelt med dubbla budskap. Skälet finns i att en superliga hade försvagat Uefa och samtidigt hade den kunnat stärka Fifa om man godkände den. Styrningen av den internationella toppfotbollen präglas mycket av den maktkamp som pågår mellan Fifa och Uefa.

Veckans moderna fotboll
Stone Island köper serie C-klubben Modena.

Veckans snygga gest
Ajax smälte ner ligatrofén och delar nu ut den i 42 000 stjärnor som går till alla säsongskortsinnehavare. Gillar det draget.

Veckans läsarbrev I
Helt ointressant artikel. Att domarna har dåligt betalt på lägre nivåer och den skit de får utstå från föräldrar som skriker på dem gör att rekryteringen är svår. Har själv varit domaransvarig i en fotbollsförening och varit med på många matcher och stöttat ungdomar som ibland är bara 3-4 år äldre än de som spelar. De fick 100-150 kr för en match i kontant från föreningen från vår kiosk försäljning utan kvitton….. Här skulle säkert skatteverket velat göra en utredning och taxera upp ungdomarna som tjänat 5-10.000 extra på ett år. En liten morot har varit att en gång i framtiden få döma stora matcher på elitnivå och kanske internationellt. Sen kan inte dessa få behålla 3,4 miljoner på 10 personer under ett gäng år….. Skatteverket är indrivare som, även om man har rätt i sak så förlorar man alltid om Skatteverket vill jävlas med en. Omvänd bevisbörda, skatteverket påstår och du ska motbevisa. Inte alltid lätt att göra det. Sen att farbror staten slösar med alla skattebetalarnas pengar på en mängd idiotiska saker gör det ju inte bättre. Inte undra på att alla försöker betala så lite i skatt som möjligt. Annars är fotbollskanalen bra och intressant att läsa. Ha dé Anders

Hejsan Jag hoppas verkligen Fotbollskanalen gräver vidare med domarnas uteblivna skatteinbetalningar från deras uppdrag genom Uefa och Fifa. Helt plötsligt när det börja brännas under fötterna så börjas det betalas in till Skatteverket, hur f-n kan man komma med en förklaring att man är dåligt insatt hur det skall beskattas. För övrigt fortsätter kvaliteten på domarkåren vara ytterst låg, men det är en annan fråga. Mvh// Anders

Svar: Olika uppfattningar kring granskningen av domarnas ersättningar från Uefa. Kan vara viktigt att påpeka en del saker. 1) Självrättelser av deklarationerna påbörjades efter att Aftonbladet i december avslöjade att en assisterande domare inte tagit upp 250 000 kronor från Uefa till beskattning. 2) En domare som tar ett uppdrag för Uefa eller Fifa skriver under ett dokument och en del av informationen på det är att man har eget ansvar för skatter. 3) Många domare säger att de nu har gjort rätt för sig, men flera av domarna har dömt i Europa även före 2015 men kan bara rätta sina deklarationer till 2015. Det vill säga att det inte går att göra rätt för sig för inkomster för åren före. Ett möjligt undantag är om man gjort sig skyldig till grovt skattebrott, då kan man få rätta tidigare års deklarationer, men där är vi inte. 4) En del domare har inte skickat in självrättelser utan Skatteverket har kontaktat dem och pekat på matcher man gjort i utlandet och frågat om beskattning. De domarna riskerar alla straff, antingen i form av skattetillägg eller i form av polisanmälan och rättsligt efterspel. En av dem ska vara den svenska EM-domaren Andreas Ekberg.

Veckans ökade tryck
Efter kollapsen mot Örebro SK är det naturligtvis press på Häcken-tränaren Andreas Alm. Ändå har jag svårt att se klubben sparka Alm än på ett tag. Det skulle förvåna om han inte fick mer tid på sig.

Veckans värdelösa värdegrund
Brynäs har en del att jobba med och det är uppenbart att värdegrunden mest var fina ord på ett papper. Tyvärr ganska vanligt i idrottens värld och oavsett var de rättsliga processerna slutar kring de två misstänkta spelarna (en är släppt och misstankarna om våldtäkt är nerlagda i hans fall) så måste klubben ha en tydligare bild av hur man ska agera och hur man vill uppfattas. Det är sorgligt att se hur Brynäs ledning sänkt sin egen klubb.

Veckans final II
BK Häckens damer följde upp SM-guldet från i höstas med cuptiteln. Starkt.

Veckans klara av två motsatta ståndpunkter samtidigt
Karl-Erik Nilsson är ordförande i fotbollsförbundet och förste vice-president i Uefa. Lägg till att Emmabodas tidigare starke man (kommunalpolitiker) har en lång domarkarriär bakom sig. Att läsa intervjun med honom apropå de svenska domarna som inte betalat skatt är fascinerande. Min kollega Martin Petersson står för frågorna och det är otroligt hur Nilsson både kan stå för att det är solklart att domarna ska betala skatt och att det inte har gjort något fel. Det är både snårigt och tydligt… Hur han får ihop ekvationen är en annan sak, men Nilsson hade inte tagit sig hela vägen till Uefa-toppen utan att vara skicklig nog att ta två ståndpunkter samtidigt. 

Veckans tomma hot, eller?
Uefa vill straffa Real Madrid, Barcelona och Juventus. Man kan stoppa klubbarna från spel i Champions League i två år. Vill man ta bort några av de bästa klubbarna? Nu har man sålt rättigheterna till större delen av världen och det kanske funkar, men sponsorer och tv-bolag kanske inte jublar.

Veckans förlängning
Emil Forsberg stannar i RB Leipzig. I pandemitider är det inte helt lätt att hitta bättre alternativ än ett lag som utmanar i Tyskland och tar kliv i Europa.

Veckans läsning
Den kräver möjligen en aning koncentration men Simon Banks krönika om fotbollen av dag är värd det. Det är en del nyttiga perspektiv i den, och även en del politik. Även Adrianos berättelse om vad som hände med karriären var intressant. Stark intervju med Sir Alex Ferguson inför filmen som kommer om honom. 

Veckans varning
Grekland är inget bra land att bli proffs i om man vill vara säker på att få ut sin lön. När Fifpro och Fifa släppte en lista över fall där man fått hjälpa spelare som inte fått ut sin lön 2015-2020 var Grekland överlägset i topp följt av Malaysia, Turkiet, Ryssland och Rumänien.

Veckans marknadsnotering I
ESPN tog över La Liga i USA och betalar närmare tolva miljarder kronor för åtta år.

Veckans brev
Fifa svarade de nordiska fotbollsförbunden apropå Qatar och att sätta tryck på emiratet. Det vore att ljuga att påstå att Fifa tagit så mycket intryck av breven från Sverige, Norge och Danmark utan snarare skriver organisationen att man rätat upp mycket i Qatar. Sanningen? Ja, jag litar inte på Fifa direkt. Häromdagen framkom nya och deppiga uppgifter om en försvunnen kritiker. Qatar har mycket att räta upp.

Veckans rekordjakt
Robert Lewandowski är två mål från att slå Gerd Müllers rekord på 40 mål under en ligasäsong. Bayerns målmaskin har 39 mål och har chansen mot antingen Freiburg i helgen eller Augsburg nästa helg.

Veckans knä
Zlatans vänstra knä är skadat. Hur allvarligt? Oklart och det är bara litegrann som läckt ut från Milan. Nu senast var det uppgifter i italienska medier om att han konsulterat läkaren i USA som opererade hans högra knä 2017. Ändå svårt att se en svensk EM-trupp utan Zlatan med tanke på att man kan ta ut 26 spelare. Om det inte är så att läkarna gör bedömningen att operation är enda vägen. Det gick en suck på många ställen i söndags när Zlatan blev skadad mot Juventus. Hos Janne Andersson. Hos förbundet. Hos diverse mediachefer (inklusive TV4 och SVT) där alla inser värdet av Zlatan på plan. Milan har två matcher kvar av säsongen och den första är utesluten och ingen verkar tro på spel i ligaavslutningen heller. Dagen efter den samlas EM-truppen i Båstad.

Veckans möte
Europas supportrar träffade Uefa-basen Alexander Ceferin. Ett första litet steg mot att ge supportrar mer tillträde till maktens rum.

Veckans skifte
Kvällspostens Mattias Larsson byter sida och blir kommunikationsstrateg hos Malmö FF. Onekligen ett bakslag för Kvp och därmed även Expressen, då Larsson verkligen bidragit till bevakningen av MFF. Det var ett kap när Kvällsposten lockade över Larsson från Aftonbladet och därmed är det ett tapp för tidningen och intresserade supportrar. Återstår att se om Larsson öppnar upp kring MFF som på senare år blivit en alltmer stängd klubb. Det är naturligtvis nyttigt med nya utmaningar i livet, men det är bara att inse att ekonomiskt pressade medier i dag kan ha svårare att behålla attraktiva journalister. Utan tvekan har trycket att producera mer och mer ökat och förutsättningarna för att växla upp produktionen har blivit sämre. Tyvärr för journalistiken.

Veckans moderna boxning
Tyson Fury möter Anthony Joshua i Saudiarabien. Heja.

Veckans cupvinnare
Patrik Carlgren och Randers vann den danska cupen och därmed fick den tidigare AIK-målvakten lyfta en pokal. Danska ligan är den överlägset bästa i Norden och Randers är garanterat gruppspel i höst. Den danska cupvinnaren går rakt in i playoff till Europa League och missar man det får man spela Europa Conference League. Den svenska cupvinnaren (om det blir Hammarby) går in i andra kvalrundan till Europa Conference League vilket även den andra finalisten Häcken gör via sin tabellplacering för i fjol. Om Häcken vinner finalen blir det Djurgården som spelar i kvalet. Allsvenskan är så mycket sämre rankad på grund av att allsvenska lag inte lyckas i Europa. Malmö FF är undantaget med fem gruppspel sedan 2011. Visst, AIK, Helsingborg, Elfsborg och Östersund har alla deltagit i ett gruppspel. 

Veckans inbördeskrig
Norsk fotboll ska 20 juni rösta om VM-bojkott eller ej. Just nu är det hårda tag i debatten. Det är rätt olika uppfattningar. Supportrarna till en rad stora klubbar har kraftsamlat. Kan bli ett intressant extra årsmöte.

Veckans marknadsnotering II
I Storbritannien lyckades Premier League förlänga avtalet med Sky, BT och Amazon utan en ny auktion och till samma nivå som tidigare. Totalt ramlar runt 55 miljarder kronor in för 2022-25. Dessutom innebär avtalet en återgång till att 200 utav 380 matcher visas. Man övertygade regeringen om att undvika auktion genom att skänka en dryg miljard kronor till resten av fotbollspyramiden.

Veckans läsarbrev II
Jag undrar om du vet varför CL-finalen flyttas till Porto och inte England om den ändå ska flyttas? Det hade varit ett logiskt beslut ur hållbarhets- och pandemiperspektiv. Dessutom ekonomiskt då ju fd Super League klubbarna påstår sig ha det tufft. Nu ska 12.000 fans och några hundra från klubbarna ta sig till Portugal. Hur tondöva måste UEFA gång på gång vara?! While I’m at it. Förstår verkligen inte varför inte lönetak införs i de stora ligorna. Spelarna behöver inte sin åttonde Ferrrari och elitklubbarna behöver uppenbarligen hjälp att sluta ge obegripliga och samtidigt helt förutsägbara avgångsvederlag i 100-miljonersklassen till ”The Special One” om och om igen. Super-klubbarna, UEFA och FIFA har inte ett intäktsproblem, de har (förutom ett gigantiskt kulturproblem) ett självskapat kostnadsproblem. Hoppas den nyvaknade supporterkraften räcker hela vägen till att ta hand om det. Vänliga hälsningar Pontus

Svar: Uefa ville underlätta för att få dit supportrar och då var Portugal enda landet utan restriktioner kring tillresande. Man undersökte England och Wembley, men fick inte klartecken av den engelska regeringen att låta alla som ska jobba med matchen resa in utan karantän. Då blev lösningen Porto för Istanbul hade hårdare regler. Nu sägs det att Portugal vill isolera de engelsmän som reser dit och att de bara ska vara där i 24 timmar. Lönetak kan vara problematiskt inom EU som ska vara en fri marknad med full rörlighet. Då kan det vara olagligt med ett lönetak och det hade kunde utmanats rättsligt. Kanske gör England på annat sätt efter Brexit? Fotbollen är svår att kontrollera i och med att den är global. Det är ironiskt att NHL, NFL, NBA och de andra proffsligorna i det kapitalistiska USA är mer planekonomiska och kan ha lönetak och andra begränsningar. Om Rasmus Dahlin hade varit fotbollsspelare hade han troligen tjänat mer än han gjort under sina första tre år i NHL. Då kunde han som rookie max skriva ett kontrakt värt dryga tio miljoner dollar. Se på Erling Haaland vars agent efter 1,5 år i Bundesliga vill att norrmannen ska tjäna 600 000 euro i veckan om han byter klubb.

Veckans låt
”I’m Shipping Up To Boston” - Dropkick Murphys.

Veckans Leeds United
Burnley-Leeds är en match mellan två spelmässiga motpoler. Leeds jagar en plats på övre halvan och Daily Telegraph uppger att Marcelo Bielsa blir kvar även nästa säsong.

Veckans läsarbrev III
Äntligen någon som lyfter frågan om fotbollsspel i dom lägre divisionerna, borde vara viktigare och är rimligare än att få in publik i allsvenskan!

Mvh Kalle

Spelat i Kalmar FF hela livet tills jag blev 19. Spelade sedan på div 1 nivå 2 år men började inför denna säsongen i div 2. Helt galet att div 1 får spela matcher men inte div 2. Fanns ingen i de två div 1 klubbarna jag spelade i som ”levde” på fotboll.

Tack för att du uppmärksammade så vi snart kanske kan få kliva på matchandet igen!

Mvh E

Svar: Apropå förra helgens krönika. Klart att det är problematiskt att idrotten och därmed även fotbollen hamnat helt vid sidan av myndigheternas hanterande av pandemin och där frågan är större än publik även om det givetvis också är viktigt.

Veckans poddintervju
Discoverys expert och den tidigare HIF-målvakten Pär Hansson är gäst. Han talar om vad han gillar med tv-jobbet, om det tunga beslutet att tvingas lägga av på grund av skada, om att se Helsingborg i Superettan och om de bästa målvakterna i allsvenskan och superettan. Sedan tidigare finns en bra bit över 300 poddintervjuer. Gå in via länken här. Då kan ni garanterat hitta en hel del att lyssna på.

Publicerad 2021-05-16 kl 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto