Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Agardius-fallet stängt - Mjällby får inte ersättning: "Beklagade sig för oss"

Allsvenskan

Viktor Agardius-fallet är nu avslutat.
Mjällby får inte ersättning av Norrköping, men är nöjt med att ha lyft ämnet.
- Vi tycker att det behöver vara en högre moral och en större professionalitet på den här marknaden, som ibland är väldigt mycket "Vilda västern", säger klubbens ordförande Magnus Emeus till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Årets hittills mest infekterade övergång i allsvenskan är försvararen Viktor Agardius flytt från Mjällby AIF till IFK Norrköping. Agardius avtal med Mjällby gick ut efter förra säsongen, och i år var han på väg att skriva på ett nytt avtal med Blekinge-laget, men skrev i stället på ett avtal med Norrköping. 

Mjällby har hela tiden hävdat att klubben hade ett muntligt avtal med Agardius, vilket är lika mycket värt som ett skriftligt avtal juridiskt. Agardius bekräftade även själv först för Fotbollskanalen att han hade en muntlig överenskommelse med Mjällby, men sedan sa han till FotbollDirekt att han inte hade det och menade att det fortfarande fanns saker kvar att förhandla om. 

Annons

Mjällbys ordförande Magnus Emeus sa, i mitten av februari, att han inte vill ta frågan vidare juridiskt, men i slutet av samma månad berättade han för Blekinge Läns Tidning att klubbarna har kopplat in jurister från Svenska Fotbollförbundet i frågan. Detta för att juristerna skulle få titta närmare på ärendet. 

Nu bekräftar Emeus, vilket P4 Blekinge var först att rapportera om, att Mjällby har bestämt sig för att avsluta frågan, då Peking inte känt till att Mjällby hade ett muntligt avtal med Agardius. Mjällby vill inte driva frågan vidare mer, utan nöjer sig med att ha lyft ämnet. 

- De har baserat sitt agerande på informationen som de fick av spelaren och agenten, som sagt att det inte fanns något avtal med Mjällby. Utifrån det har de agerat och skrivit kontrakt. De tycker då att de inte kan kompensera oss på något sätt, även om det fanns ett muntligt avtal, vilket absolut fanns, då vi har mycket som styrker det, säger Emeus till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Jurister har också tittat på det och sagt att muntliga avtal gäller, även om det alltid är en bevisfråga, men jag har drivit frågan med två aspekter. Det är dels för att vi vill få upp frågan på fotbollsmarknaden, som är präglad av "Vilda västern" ibland. Moralen är rättså låg och professionalismen likaså. Vi har därför lyft frågan och sagt att det måste vara någon ordning på marknaden. Man får inte agera hur som helst. Vi ville därmed sätta ner foten i det. Det är det ena vi velat belysa och få upp frågan. Många har också skrivit om det, så vi har i varje fall tagit frågan vidare. Klubbar och andra aktörer har kanske nu fått upp ögonen för det här och blir lite noggrannare. Man hoppas också att aktörerna ser detta och känner att vi måste förbättra moralen och professionaliteten.

Emeus menar också att det är viktigt att Mjällby lyft frågan om att muntliga avtal gäller även inom fotbollen. Han hoppas att liknande situationer inte ska uppstå igen. 

Annons

- Det är många som inte förstått det och tror att inget gäller förrän det är skriftligt, men avtalsrätten juridiskt hanterar inte överhuvudtaget om det är skriftligt eller muntligt. Om man är överens om något är man det, om man lovar något får man stå för det. Vi tycker inte att det är okej att bara svänga och säga att man inte hade en deal med den andra. Jag förstår att Viktor (Agardius) givetvis tyckte att det här var ett bättre steg och tog chansen, men det var inte okej. Det skadade vårt lagbygge rejält, då vi fick ett hack där, kom lite efter och kanske tappade någon spelare ytterligare på köpet, som vi hade tackat nej till, men som vi kanske hade haft i laget. Det kostade oss ganska mycket, samt energi och frustration. 

Emeus berättar också att han har fått en ursäkt från Norrköping. 

Annons

- Jag hade en diskussion med Sakarias (Mårdh, ny ordförande i Peking) i veckan. Han beklagade sig för oss att det blev så här och att det här är så det uppenbarligen låg till, men det var inget de hade vetskap om och därmed inte kunde ta ansvar för. Jag köper det och jag förstår Norrköping, så det är inga "hard feelings" mellan IFK Norrköping och Mjällby AIF.

Emeus fortsätter:

- De har agerat på den informationen som de hade och när jag sa att det inte var korrekt, så beklagade han det. Det får han svara på själv, då jag inte vill lägga ord i hans mun, men han beklagade att det har blivit så här. Det är korrekt, utan att säga mer än så om det. 

Mjällby AIF ville egentligen ha kompensation av Norrköping, men får inte det nu. 

- Jag kontaktade en jurist på Svenska Fotbollförbundet. Det fanns ingen praxis i detta och de hade inga case att jämföra med, mer än att de bekräftade att muntliga avtal gäller. De uttalade sig bara på det sättet och sedan är det alltid bäst att klubbarna kommer överens i stället för att driva det vidare till skiljenämnden, säger han och fortsätter:

Annons

- Vi har inte heller haft ambition, energi och tid till det, så vid sidan av att driva de moraliska och professionella frågorna hoppades vi på kompensation, men när Norrköping framställde hur de uppfattade situationen, så är det klart att de inte är beredda att kompensera oss, då de inte tycker att de har gjort något fel. Om jag då sätter mig i deras stol får jag respektera det. Nu har vi diskuterat det, många har skrivit om det och vi har fått upp en viktig fråga på bordet. Klubbarna blir ju förlorarna och det är inte bra. Sedan var vi överens om att vi stänger ärendet och önskade varandra lycka till inför säsongen.  

Då tycker du att det är positivt att frågan lyftes upp i varje fall?
- Ja, det tycker jag. Det var inte ekonomiskt i första hand, det var faktiskt besvikelse över att det kan bli så i en spelarövergång, vilket vi inte tycker är okej. Vi tycker att det behöver vara en högre moral och en större professionalitet på den här marknaden, som ibland är väldigt mycket "Vilda västern". Då behöver vi klubbar, aktörer och spelare bidra till att vi ser en positiv utveckling. Det är inte första gången sådant här händer, då det händer. Det är inte heller något som vi ska behöva tugga i oss. Vi accepterar inte att fotbollen är så. I fotbollen ska etik, moral och professionalitet också gälla, precis som i alla andra branscher. Det är där jag tror att det finns en stor förbättringspotential.

Annons

Varför vill Mjällby inte driva vidare detta via skiljenämnden eller rättsligt?
- Det hamnar i en återvändsgränd, ett evigt ältande, där den andra parten hävdar att det inte fanns ett muntligt avtal, medan vi hävdar det. Vi har saker som styrker det, men så viktigt är inte just det. Vi måste fokusera på andra saker och kan inte hänga kvar i den frågan. Vi har inte tid, lust och pengar till det. Vi släpper det. 

Kan det bli fler spelaraffärer med Norrköping framöver?
- Absolut! Jag vill inte låta det här fördärva det. Sådant här kan hända och det viktiga är väl att var och en rannsakar sig själv och funderar över att man sköter saker och ting på ett bättre sätt nästa gång.

Har du pratat något med Viktor Agardius om detta nu när fallet är avslutat?
- Nej. Jag har så mycket annat på agendan som egentligen är viktigare, men när man startar saker vill man avsluta dem och nu är det här avslutat. Vi har även jobbat vidare, fyllt på i vår trupp och känner oss väl förberedda för när allsvenskan ska dra igång. Jag har inte velat älta den här frågan med Viktor. Vi hade en diskussion direkt efter och sedan har vi inte pratat. Nu får han fokusera på sin karriär och jag önskar honom lycka till i IFK Norrköping.

Annons
Publicerad 2021-04-02 kl 16:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto