Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK vägrar tillämpa de nya visitationskraven: "Helt verkningslösa"

Allsvenskan

De nya, hårdare, visitationsdirektiven är omdebatterade.
Nu meddelar AIK att man motsätter sig dem.
- Vi tror inte att det här är rätt väg att gå, säger AIK Fotbolls vd och klubbdirektör Jens T Andersson i en kommentar på klubbens hemsida.

Foto: Bildbyrån.

Riksidrottsförbundet, RF, har skärpt sina direktiv för visitering i samband med fotbollsmatcher. Det resulterat i en hel del kritiska röster och inte minst från supporterhåll. När det stod klart att Malmö var tvingat att använda sig av de nya riktlinjerna eftersom det fanns inskrivna i polistillstånder uttryckte sig Thelma Ernst, ordförande för Malmös officiella supporterklubb MFF Support, kritiskt:

- Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra, sa hon till Fotbollskanalen.

Annons

RF svarade sedan på kritiken från supporterled.

- Det är helt oacceptabelt om man skulle bli tagen på brösten eller i skrevet på ett otillbörligt sätt. Det är inte så vi lär ut och ingenting vi står för. Är det någon som känner sig utsatt bör man föra fram det till respektive förening i första hand och anmäla vidare vid behov, sa Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på RF, till Fotbollskanalen.

När det uppdagades att Malmö FF var nödgat att använda sig av de nya visitationskraven så var MFF:s säkerhetschef Peter Narbe tveksam till om man verkligen skulle komma till bukt med att minska pyrotekniken på arenorna. Lena Sahlin på RF menade dock att visitationsriktlinjerna hade ett större syfte.

- Det här handlar inte bara om fotboll och pyroteknik. Det handlar om att otillåtna föremål förs in i idrottsarenor där vi inom idrotten måste ta ett större ansvar än vad vi gör i dag. På vissa platser genomförs visitationer som inte är ändamålsenliga och då kanske det är bättre att inte visitera överhuvudtaget. Vi måste ha ett tydligt mål med visitering och för att uppnå syftet krävs att man arbetar på ett sådant sätt att man kan upptäcka och förhindra att otillåtna föremål förs in på arenan, sa hon.

Annons

Nu meddelar AIK att man är tveksamt till de nya direktiven och på sin hemsida skriver Solnaklubben att man motsätter sig de nya visitationskraven samt att man inte kommer att tillämpa dem. Klubben skriver bland annat att man har svårt att tro att de nya visiatationsriktlinjerna innebär bättre publiksiffror.

- AIK Fotboll har en mångårig erfarenhet av att kontinuerligt genomföra och arrangera några av de allra största publika arrangemangen i Sverige och vi tror inte att det här är rätt väg att gå för att skapa en positivare läktarkultur. Vi har sedan en lång tid tillbaka tagit stora steg framåt genom en öppen och ärlig dialog mellan klubb och supporter och vet med säkerhet att dialog är den enda framkomliga vägen för att se resultat – och i denna fråga har ingen dialog alls förts mellan RF, Polisen och fotbollsklubbarna, säger Jens T Andersson, klubbdirektör och vd i AIK Fotboll, till klubbens hemsida.

Annons

- AIK Fotboll tycker att de metoder som RF, och även Polisen i sina tillståndsskrivningar, nu förespråkar är helt verkningslösa, integritetskränkande och troligen även kontraproduktiva då de med största sannolikhet inte kommer att ge den effekt som man önskar.

Publicerad 2019-04-11 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto