Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alms rejäla domarsågning: "Då kan jag gratulera AIK till guldet"

Allsvenskan

SOLNA. Andreas Alm är besviken på Häckens insats mot AIK.
Men också rejält irriterad på domare Kristoffer Karlsson.
- Om domaren är på AIK:s sida på detta sätt framöver kan jag redan nu gratulera till guld, säger Alm.
- Jag har full förståelse för Häckens syn, säger Karlsson.

3:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Häcken förlorade med 3-0 borta mot serieledande AIK under lördagen.

- En klar seger. Det stod 3-0 i paus och sen spelade AIK på ett stabilt sätt mot oss som i alla fall inte blir förnedrade i andra halvlek. Som det alltid finns en risk för (i det läget). Vi var svaga i vårt passningsspel, dels för att AIK pressade oss, men också i ytor som vi annars är bra i, innan vi går in i de farligaste ytorna, säger gästernas tränare Andreas Alm och fortsätter:

- Sen ska jag vara tränarbitter och säga att om domaren är på AIK:s sida på detta sätt framöver kan jag redan nu gratulera till guld. Jag hoppas att det faller till vår fördel lite oftare än vad det gjorde i dag.

ANNONS

På frågan om vilka situationer som han tänker på när det gäller domare Kristoffer Karlssons agerande säger Alm:

- Alexander Jeremejeff gick upp i en duell med vad jag tror är (Robin) Jansson på mittplan. Han flyttade lite på honom och då blev det frispark till AIK. Inga problem. Men nästa duell blev det Rasmus (Lindgren, Häckens lagkapten) mot Henok (Goitom, AIK:s lagkapten) och där var det samma sak. Henok knuffade lite, det blev ingenting, så rann bollen igenom och så blev det frispark (till AIK). Sen blev det mål. Samma sak var det innan straffsituationen. Då tror jag Joona (Toivio) var uppe och duellerade och jag tror att (Kristoffer) Olsson satte in en tydlig armbåge i ryggen och så gick bollen över och så spelade de igenom oss. Det är fine om domaren sätter någonting, men det blir sådan obalans. I 20 minuter hade vi det tufft, sen ändrade vi lite grann i formen och försökte komma ur det, men kom inte riktigt ur det. Ändå hade det gått 22-23 minuter och det stod 0-0, trots att vi inte spelat särskilt bra. Det är okej. Men då när momentumet innehåller domaren samtidigt, då blir man jävligt frustrerad. Det är så lätt att säga: ”Det är storklubb mot en liten klubb”, fast jag tror bara att han var dålig.

ANNONS

Pratade du med honom?
- Ja, jag sa bara att han var dålig. Men det var ju impulsivt.

- Det är omöjligt att vinna mot AIK, som de är just nu när de har 100 matcher i rad utan förlust, mot publiken, mot oss själva som inte är bra och sen addera domaren på det också. Det är helt omöjligt för oss. Först och främst beror det på att vi är svaga, men det är tråkigt att momentumet innehåller domaren.

När Fotbollskanalen träffar domaren Kristoffer Karlsson efter matchen berättar han att domarteamet haft ett samtal med Alm efter slutsignalen.

- Vi hade ett jättebra samtal inne i omklädningsrummet där han gav sin bild av situationerna, hur han med sitt Häcken-hjärta upplevde situationer. Jag fick med regelboken och domarens utgångspunkt ge min syn på det. I varje situation fattar jag det beslut som jag tycker är det mest korrekta utifrån regelboken. Jag har full förståelse för att man kan uppleva situationer, exempelvis duellspel, att det antingen är precis över eller under gränsen. Det är jättesvårt utan att ha sett situationerna igen att gå in och säga att jag gjorde rätt eller fel. Vi är oerhört självkritiska och har haft en bra genomgång med vår observatör inne i omklädningsrummet och det som följer nu är en total analys av matchen från vår sida för att se vad vi kan göra bättre och vad som faktiskt var bra, där vi trots att vi fick protester från Häckens sida kanske fattade rätt beslut ändå. Det är klart att det finns sådana situationer i den här matchen. Jag har full förståelse för Häckens syn på ett antal situationer men samtidigt, med den utgångspunkten som vi har hoppas jag och än så länge tror jag att jag fattat rätt beslut i situationerna, säger Karlsson.

ANNONS

Var det många situationer som du kände var svåra?
- Det var ju ett antal situationer som var ovanliga, som inte händer i varje match. Hemspel till exempel, där det dessutom blir omtag och så.

Hur upplevde du den situationen när den indirekta frisparken skulle slås om, det tog ganska lång tid?
- Ja, så är det alltid i de situationerna där det är elva spelare som ska försvara sitt mål och det spritter i benen och så. Det är helt klart svårt att hantera det. Det var ändå en bra "feeling" ute på planen, även om det fanns en naturlig frustration från Häckens sida. Jag tycker ändå att det fanns en respekt på toppen, helt klart.

Andreas (Alm) sa även att straffen inte borde slagits om för att Abrahamsson räddade den upp på läktaren och att Paulinho därmed inte kunde göra någonting även om han sprang in för tidigt. Förstår du den tanken?

ANNONS
- Jag förstår, men samtidigt... var bollen tar vägen styr inte vårt beslut. Det kanske man kan tycka att det skulle göra, men det finns ingenting som reglerar det, att om bollen hamnar på läktaren så ska vi blunda för det som står i regelverket. Jag gjorde en bedömning att Paulinho var inne alldeles för tidigt, ovanligt tidigt, in i straffområdet.

Så "fingertoppskänsla" går inte att få in i regelboken?
- Inte i regelboken, men däremot är det viktigt i vår domarroll att ha en fingertoppskänsla och att jobba med att ha en förståelse för spelarna, ledarna och lagens situationer.

En av Karlssons domarkollegor bryter sedan in och säger:

- Hade bollen gått rakt i mål på straffen så hade den ju gått om också. Det är ju lätt att ta det perspektivet. 

Publicerad 2018-09-01 kl 19:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto