Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Anestis bekräftar - förde samtal med Blåvitt: "Pratade för tre månader sedan - där stannade vi"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Det allsvenska kontraktet är säkrat.
Trots det ser IFK Göteborgs målvaktskonstellation allt annat än spikad ut till nästa säsong - och under lördagen gick klubben ut med att man går skilda vägar med Giannis Anestis.
- Vi pratade för tre månader sedan, men där stannade vi, säger Anestis till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Efter IFK Göteborgs 3-3-resultat mot Sirius i söndags står det nu klart att man spelar i allsvenskan även 2022. Men Blåvitts sportsliga ledning går in i ett osäkert vinterfönster med flera utlöpande spelarkontrakt - inte minst på målvaktsposten.

Både Giannis Anestis, 30, och Ole Söderberg, 31, som ju varit Blåvitts förste- respektive andremålvakt i år, sitter på avtal som går ut vid årsskiftet. Tom Amos, 23, har under hela säsongen varit utlånad till division ett-klubben Utsikten, som är klart för spel i superettan nästa år.

Amos var länge den enda av IFK Göteborgs målvakter vars kontrakt även sträcker sig över nästa säsong, men i förra veckan meddelade klubben att man lyfter upp Adam Ingi Benediktsson, 19, från U19-laget. Den isländske målvaktstalangen har signerat ett A-lagskontrakt som sträcker sig över säsongen 2024.

Annons

- En jättespännande målvakt. Vi ser att han har bra egenskaper som passar in i målvaktsspelet i stort, men också i IFK Göteborg. Det ska bli spännande att följa hans utveckling, säger sportchef Pontus Farnerud till Fotbollskanalen.

Ser ni honom som förstemålvakt på lång eller kort sikt?
- Svårt att säga i nuläget. Vi har en speciell målvaktssituation, som du nämner, så det är något som vi ser över och har tittat på sedan en tid tillbaka. Vi får se vad det landar i.

Annars har de flesta skriverierna handlat om Giannis Anestis, som vaktat Blåvitts mål i varje allsvensk match sedan han anslöt till klubben inför säsongen 2019. Det har tidigare rapporterats i media om att den grekiske målvakten lämnar klubben när kontraktet löper ut.

Under lördagen gick IFK Göteborg även officiellt ut med att man går skilda vägar med Anestis efter säsongen.

Annons

- Giannis har bidragit både på och vid sidan av planen, på många olika sätt. Han har samma lugn och trygghet i straffområdet som han har i omklädningsrummet och överallt där man annars möter honom. Hans vänlighet och professionalitet gör honom både till en fin människa och en högpresterande målvakt. Nu önskar vi honom lycka till när han tar nästa steg i sin karriär, säger Farnerud till klubbens hemsida.

Anestis berättar själv för Fotbollskanalen att det har pågått diskussioner med klubben om att förlänga avtalet, men att man inte nådde hela vägen fram.

- Vi pratade för tre månader sedan för att hitta en bra lösning för alla, men där stannade vi i somras.

Pontus Farnerud menar att man även ser över antalet målvakter som man ska ha under kontrakt nästkommande säsong.

- Det är svårt. Det här året har vi väl egentligen haft tre och en halv med Giannis, Ole, Adam från U19 och så Tom, som varit utlånad. Det är också en fråga som vi ser på för att få ut det bästa för varje enskild målvakt, men framför allt för IFK Göteborg, säger sportchefen.

Annons

Ole Söderberg hämtades in från Kalmar FF inför den här säsongen. 31-åringen skrev på ett ettårskontrakt med IFK Göteborg, där han fått agera backup under hela säsongen. Inte heller där är något beslut om framtiden fattat, utan beror på hur det blir med de andra målvakterna i truppen.

- Till viss del, men även på hans inställning till sin roll. Det är en speciell roll. Inte att vara en uttalad andremålvakt på det viset, men det finns ändå en uttalad nummer ett. Hur det blir framöver är väldigt svårt att veta och Oles roll i det är inte heller helt bestämd, vad vi känner just nu. Det blir en fråga för de kommande veckorna, säger Farnerud.

Vill du ha en utpekad förstemålvakt till nästa säsong?
- Ja, det känner vi nog att vi vill.

Senare under lördagen bekräftade IFK Göteborg att Anestis står över säsongens sista hemmamatch, mot Östersunds FK på söndag, då han ska tackas av.

Annons
Publicerad 2021-11-27 kl 17:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto