Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Anteckningar om "luftfaktura" hittade hos Kindberg: "Värsta jag sett"

Allsvenskan

Daniel Kindberg är ekobrottsmisstänkt, och nu har anteckningar som hittats på hans tidigare kontor blivit offentliga.
De innehåller ord som "luftfaktura" och "fördelning av luft", samt beskriver hur pengar ska fördelas mellan ÖFK och andra bolag.
Det här är nog det värsta jag har sett, säger Östersundshems Christer Sundin till ÖP.

Foto: Bildbyrån

När Östersundshem, där Daniel Kindberg var vd fram till några dagar efter att han blev misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, i juni presenterade en internutredning rörande just Kindberg berättade det kommunalägda bostadsbolaget att man hittat anteckningar på ex-vd:ns kontor som man kopplar till den kedja av ekonomiska transaktioner som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Då berättade Östersundshem att man konstaterat att 10,7 miljoner kronor försvunnit ut ur bolaget via "saltade"fakturor. Bostadsbolaget ska bland annat ha betalat bluffakturor till Peab (som har en medarbetare misstänkt i ekobrottsärendet), som i sin tur ska ha fört över pengar till en Sollefteåbos (också misstänkt i ärendet) företag och 4,6 miljoner kronor ska därefter ha slussats vidare till Östersunds FK i form av sponsring.

ANNONS

Kindberg är ordförande i ÖFK men säger sig ha tagit time out från styrelsearbetet i klubben. Tre anteckningar som hittats på hans tidigare kontor hos Östersundshem har nu blivit offentliga och de visar Östersunds-Posten nu upp. Anteckningarna, som hittades i en bokhylla på Kindbergs rum, ses som bevis för att bostadsbolaget lurats på pengar, enligt ÖP.

Ord som "fördelning luft" och "luftfaktura" står skrivna på en av anteckningarna, där det också finns uträkningar om hur pengar ska fördelas på olika byggprojekt. Vidare kan information på en annan anteckning tolkas som ett "slags schema över hur pengar ska flyttas runt mellan två av Daniel Kindbergs bolag, ÖFK, ÖFK:s bolag Driftaren, och en Sollefteåbos firma", skriver ÖP.

Christer Sundin tog över som tf vd hos Östersundshem när Kindberg lämnade företaget. Numera har bostadsbolaget en ny vd, men Sundin arbetar vidare med den fortsatta interna utredningen. Han berättar att företaget inte lyckats följa precis hur summor som nämns på anteckningarna hänger ihop med faktiska fakturor.

ANNONS

- Våra vänner på Ekobrottsmyndigheten kan följa likvidflödena, vilket inte vi kan göra. Vi kan se vad vi har betalat ut naturligtvis. Men hur pengarna har hanterats utanför Östersundshems sfär, det har jag ingen uppfattning om, säger Christer Sundin till ÖP.

Sundin är även tydlig med att termen "luftfaktura" inte är ett vedertaget begrepp inom företagsekonomi och att Östersundshem tillsammans med Peab bedömer att anteckningarna rör en del av de 10,7 miljoner kronorna som lämnat bostadsbolaget på vad de anser är ett felaktigt sätt.

På frågan om han sett något liknande under sin tid i fastighetsbranschen svarar Sundin:

Nej, absolut inte. Det här är nog det värsta jag har sett. Så är det.

Fotbollskanalen har också tagit del av de anteckningar som hittats på Kindbergs tidigare kontor. Se dem nedan.

ANNONS


Publicerad 2018-10-17 kl 10:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto