POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
34v

Åtalade stjärnan nekar till mutbrott: "Han har en förklaring"

Foto: Bildbyrån

En tidigare AIK-stjärna har åtalats för grovt givande av muta, alternativt medhjälp till grovt givande av muta.
Mannen nekar dock till brott.
- Det finns inte någon bevisning på någonting, säger mannens advokat Johan Åkermark till Fotbollskanalen.

Det var under våren 2017 som AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos klev fram och berättade om att han blev utsatt för ett mutförsök inför mötet mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi i allsvenskan. Han tackade nej och larmade om situationen, vilket resulterade i att det inleddes en utredning. 

Under tisdagen åtalades en tidigare AIK-stjärna för grovt givande av muta, alternativt medhjälp till grovt givande av muta. Dessutom åtalas ytterligare en person för grovt givande av muta. Personen har varit aktiv i sydsvenska klubbar och även spelat utomlands.

- Om jag på objektiva grunder kan förutse en fällande dom? Ja, det kan jag, sa kammaråklagaren Johan Lindmark, som nu driver sitt fjärde matchfixningsfall, till Fotbollskanalen.

Båda de åtalade nekar till mutbott. Den tidigare allsvenska stjärnans advokat Johan Åkermark säger till Fotbollskanalen:

- Min klient nekar till det här. Han har inte erbjudit någon muta och han känner heller inte till någonting om någon muta. Han hade tagit en fika med AIK-målvakten, de känner varandra och brukade ta en fika eller äta lunch och så där. Han har en förklaring till vad som hände under den här fikan, och den kommer vi att presentera under rättegången.

Hur ser du på att kammaråklagaren säger att på objektiva grunder kan han förutse en fällande dom?
- Det förstår jag inte hur han kan säga, för det finns inte någon bevisning på någonting. AIK-målvakten har aldrig sagt att min klient har erbjudit honom någon muta. Så jag kan på objektiva grunder se en friande dom.

Av förundersökningsprotokollet i ärendet framgår att den tidigare AIK-stjärnan stämt träff med Stamatopoulos på en restaurang i Stockholm. När målvakten kommer till restaurangen finns ytterligare en person med, en vän till den åtalade stjärnan.

Efter ett tag kommer samtalet in på matchfixning. Den åtalade mannen, som varit aktiv i sydsvenska klubbar, har i förhör sagt att han endast av nyfikenhet frågat om Kenny Stamatoupoulos inte ens skulle kunna tänka sig att lägga sig för två miljoner kronor.

AIK-målvakten menar dock att syftet med mötet var tydligt. I åtalet står att spelarna agerat tillsammans och i samförstånd.

Under förundersökningen har en stor del av AIK:s spelartrupp förhörts.

På åtalspunkterna angående ringa narkotikabrott har den tidigare allsvenska stjärnan erkänt brott.

I Kalla Faktas och Fotbollskanalens granskning från 2017 kom det även upp till ytan att den tidigare AIK-stjärnan, som nu åtalas för grovt givande av muta, även var delaktig i Alexander Isaks övergång från AIK till Borussia Dortmund. Det var han som offentliggjorde övergången före klubbarna gick ut med att allt var klart. 

Publicerad 2018-09-18 kl 18:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå