Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Avslöjar: Här är mannen som fick AIK:s Isak-pengar - i skuggan av Lemic

Bundesliga

Vladica Lemic har pekats ut som agenten bakom Alexander Isaks flytt till Dortmund.
Nu kan Fotbollskanalen avslöja att det var en annan agent som formellt fick AIK:s pengar för den.
- Dejan Mitrovic är redovisat, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.
- Ni får fortsätta spekulera, säger AIK:s Björn Wesström.

Foto: Bildbyrån

Från vänster: AIK:s sportchef Björn Wesström, Borussia Dortmunds Alexander Isak

Alexander Isak flyttade i januari till Borussia Dortmund. Då fick AIK drygt 85 miljoner kronor för anfallaren, enligt tyska Kicker. I oktober rapporterade Expressen att Isak börjat samarbeta med den serbiske agenten Vladica "Vlado" Lemic, vilket bekräftades av AIK:s sportchef Björn Wesström. När Wesström sedan gästade Fotbollskanalens podcast Lundh i februari i år pratade han om att Lemic hjälpt till i samband med Isaks övergång till Dortmund.

Lemic fastnade också på bilder i Dortmund tillsammans med det 17-årige stjärnskottets familj när Isak var där för att slutföra sin flytt. Men det var inte Lemic som AIK formellt sett hyrde in för att sälja sin guldklimp, kan Fotbollskanalen nu avslöja. Under tisdagen meddelade Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att man straffar AIK med böter på 350 000 kronor för att ha betalat en agent i samband med Isak-affären trots att han är under 18 år, och efter att nämndens beslut offentliggjorts säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette (som anmälde fallet till disciplinnämnden) följande om vilken förmedlare som fick betalt av AIK:

Annons

- Den förmedlare som man har redovisat att man har anlitat i samband med den här övergången är Dejan Mitrovic.

Har Vladica Lemics namn förekommit i samband med den här övergången?
- Det namn som förekommit i redovisningen är Dejan Mitrovic. Det är det namnet som AIK har redovisat.

Chefsjuristen säger att han anmälde AIK till disciplinnämnden efter att ha läst om övergången i media.

- Det framkom genom mediauppgifter att det kunde ha varit så att det betalats ut ersättning till en förmedlare. Det framgick indirekt och då ställde vi frågan till klubben. Det är på den vägen det var.

Så det handlar inte om att ni fick in något specifikt tips?
- Nej. Det uppmärksammades att det kunde vara så här och då ställde vi kontrollfrågan, säger Hübinette.

Så vem är då Dejan Mitrovic? Enligt en artikel från 2012 i tyska tidningen Die Welt är han en av Vladica Lemics samarbetspartners. Mitrovic har, i alla fall tidigare, varit Nemanja Matics agent. Matic som i januari 2014 lämnade Benfica för just Chelsea som Lemic har goda ingångar i genom ägaren Roman Abramovitj. Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att Lemic är bannlyst från PSV Eindhoven och i ett stort bråk med Ajax. Dessutom har Milan Badeljs övergång från Dinamo Zagreb till Hamburg, som Lemic var inblandad i, varit under utredning av Fifa men utan att några oegentligheter konstaterats.

Annons

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen gick 20-25 procent av Isaks övergångssumma till agenter. Det fick AIK:s sportchef Björn Wesström bemöta i podcasten Lundh tidigare i år.

Det är klart att det finns en procentuell avkastning på det som personen i fråga bidrar med. Jag tror att det var Jesper Jansson (HIF:s förre sportchef) som sa att en spelare i allsvenskan aldrig kommer att bli värd mer än 40 miljoner svenska kronor utifrån den miljö som vi befinner oss i, och det är ganska klokt. Om vi bestämmer oss för att det är sant är ju allt över det extraordinärt bra, och då finns ett incitament för oss att avlöna de som har hjälpt oss att göra någon som är extraordinärt, sa Wesström då.

I samma podcast diskuterades det faktum att övergångssummor inte offentliggörs och att det råder en brist på öppenhet, vilket kan göra att det blir möjligt med "konstiga" affärer inom fotbollen.

Annons

- Jag håller helt och hållet med. Det är en trend som jag upplever har blivit starkare. Sedan kan man använda frasen ”konstiga” affärer. För att sätta det i ett sammanhang är en mängd olika aktörer som har olika roller för att just den affären ska kunna genomföras. På insidan är det ganska naturligt när det händer med vem som gör vad och varför, men från utsidan tror jag att man kan uppfatta det som att det är väldigt många människor som försöker skära åt sig av det som de egentligen haft någon del i från början. Men det är så branschen ser ut i dag, sa Wesström i podcasten.

Till AIK:s hemsida säger Björn Wesström följande om disciplinnämndens beslut att straffa klubben med 350 000 kronor i böter:

AIK Fotboll har öppet redovisat vilken ersättning som erhållits och vilket arvode som betalats till vem i det system (TSM) där samtliga internationella transfers godkänns av landsförbunden och i den processen har Svenska Fotbollförbundet godkänt övergången som korrekt. Vår erfarenhet av att sälja minderåriga spelare internationellt är mycket begränsad och vi har förlitat oss på att det system (TMS) som används omfattar de regler som Fifa föreskriver gällande övergångar. Nu har det visat sig att så inte är fallet vilket vi känner är märkligt, men vi får dra lärdom av det och också förändra våra rutiner utifrån den vetskapen.

Annons

När Fotbollskanalen ringer upp Wesström berättar han att klubben ännu inte fattat något beslut om överklagan av domen. Gällande agenterna som varit inblandade i affären är han fåordig. Bland annat vill han inte förklara vilken roll Vladica Lemic hade i övergången.

- Det får ni fortsätta spekulera i, säger Wesström. 

Svenska Fotbollförbundet säger att det är Dejan Mitrovic som är registrerad på affären?
- Säger förbundet så då får det stå för förbundet.

Wesström konstaterar att flera agenter kan vara inblandade i en affär, att de kan ha olika roller i den och att det är möjligt med samarbeten. På frågan om just Lemic och Mitrovic är samarbetspartners svarar han:

- Ja.

Publicerad 2017-05-02 kl 16:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto