Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Bahoui om fjolåret, 2021 och Saudi-affären: "Vet inte exakt vart pengarna går"

2d

SOLNA. I höstas nobbade han media, efter skriverier om hans flytt till Al Ahli.
Men för Fotbollskanalen bryter nu Nabil Bahoui tystnaden - och ger sin syn på affären.
- Det finns så mycket som jag inte vet, säger AIK-stjärnan.

Fjolåret blev speciellt för AIK och Nabil Bahoui. Sent under 2019 ådrog sig han en allvarlig knäskada, som gjorde att han länge såg ut att missa stora delar av säsongen. Men coronapandemin gjorde att allsvenskan sköts upp och den offensive stjärnan kunde till slut göra comeback ”redan” i den tionde omgången. 

Samtidigt som Bahoui jobbade hårt för att hitta formen hade AIK svårt att prestera som lag och först efter att tränaren Rikard Norling sparkats, ersatts av Bartosz Grzelak och flera nyförvärv kommit in under sommaren lyfte det. I slutändan blev AIK nia. Laget var aldrig nära att bli en del av toppstriden. Bahoui började leverera poäng i september, men kort därefter åkte han på en mindre skada och totalt blev det bara tio starter för honom. 

ANNONS

Nu är 29-åringen laddad för en ny säsong.

- Jag ser fram emot den. Med tanke på att vi hade en så knackig säsong förra året så vill jag att vi ställer om till att vi blir det vi brukar vara. Förhoppningsvis går vi in i cupen med bra energi nu, säger Bahoui.

AIK avslutade säsongen i fjol med tre raka matcher utan seger, men innan dess var man obesegrat i nio raka matcher.

- Den känslan känns det som att vi har kvar. Det är bara att bygga vidare på den. Rullar vi vidare på det och justerar lite grejer så kan det bli bra. 

- Vi siktar alltid högt. Jag tror inte att det finns något tillfälle när man kan göra något annat i AIK. Men det är hårt jobb som gäller. Vi kommer sikta så högt som möjligt, och frågar du mig ska vi vara högst upp. Men man får vara lite realistisk och jobba hårt för det. Det är hårt jobb som måste ligga bakom de orden.

Bahoui förklarar att han framför allt är glad över att han lyckades ta sig tillbaka från sin knäskada på sättet som han gjorde när han tittar tillbaka på 2020. Fokus för honom låg på att göra comeback på planen och att inte åka på ett bakslag.

ANNONS

- Jag gjorde sex 90-minutersmatcher och det blev fem poäng, även om jag inte kände att jag var i närheten av att vara där jag vill vara. Så jag gjorde det helt okej, men jag har så klart högre krav på mig själv. Jag tror att det är jag av alla människor i världen, förutom min farsa, som har högst krav på mig.  

- Men det var i alla fall viktigt för mig att få ett kvitto, efter skadan, på att jag kan nå dit jag vill. Jag var lite orolig och tänkte: ”Har jag tappat det?”. Men det kändes faktiskt helt okej. Jag ska bygga vidare på det. 

AIK-profilen hoppas också att laget ska kunna dra nytta av den spelmässiga ”investering” inför i år som man gjorde i fjol när det allsvenska kontraktet var säkrat.

- I slutet av förra säsongen började vi bygga på det vi ville få till inför den här säsongen. Vi har börjat direkt på det nu igen. Så vi är redan två månader in i själva processen. Jag hoppas att vi kan ta kliv för kliv.  

- Det kanske inte såg jättebra ut förra året, men vi fick de poängen som vi behövde. Det var ju kris ett tag där. Så jag hoppas att vi kan utvecklas nu. Vi har påbörjat det här för två månader sedan, och det är klart att det kanske inte kommer sitta direkt, men med en försäsong och massa träningsmatcher hoppas jag att det kan gå vägen.

ANNONS

Vi har ju sett dig spela på en rad olika positioner i AIK genom åren. Vad är din roll nu, har du en bestämd?
- Jag vet faktiskt inte. Jag börjar känna mig mer och mer bekväm centralt, även fast jag varit kantspelare länge. Jag är en kantspelare, men det var så längesen jag spelade där så det känns som att jag börjat bli lite mer central, säger Bahoui och ler. 

- Alltså, det spelar ingen roll var jag spelar.

Ser du fortfarande dig som en poängspelare, den som ska göra mål och assist, eller har du förändrats även som spelare?
- Jag skulle säga att jag tar större ansvar defensivt nu. Om jag var 80/20 offensiv kontra defensiv innan så skulle jag väl säga att jag kanske är 60/40 nu. Då försvinner kanske det där lilla extra framåt, så jag får hitta en balans.

Är det lika roligt när det är så?
- Det skulle jag inte säga, men det är kul när man vinner, säger han och skrattar.

- Och vinna är ju det som fotboll handlar om. 

Han avslutar resonemanget:

- Men jag ser mig fortfarande som en poängspelare, det gör jag.

ANNONS

Förra året var Bahoui också omskriven av andra anledningar än sportsliga. I början av oktober publicerade Dagens Nyheter en granskning om hans flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015 som ledde till skriverier i många medier. Därefter valde Bahoui att nobba intervjuer med skrivande media under resten av säsongen. När han avgjorde derbyt mot Djurgården i november sprang han också ut mot en av tv-kamerorna (och pressläktaren bakom) för att gestikulera med sina händer.

- Jag har haft det tufft en lång tid och det är synd att jag inte gjort något men ändå fått ta så mycket skit. Jag har familj och barn, det är inte kul att bli så smutskastad men jag har lovat mig själv att inte göra någon media resten av året, sa han då till Dplay.

Men när AIK genomförde årets första träningspass under onsdagen var alltså Bahoui tillgänglig för media igen. Då gav han sin syn på höstens uppmärksamhet kring flytten till Saudiarabien.

- Jag har lagt det bakom mig, men jag tyckte faktiskt att det var jätteorättvist. Hur ska jag förklara? Om du köper en lägenhet och mäklaren gör något fel, vad har du med det att göra? Absolut, du gör valet av mäklare men det kändes som att allt blev mitt fel. 

ANNONS

- Det finns så mycket som jag inte kunde påverka, så många val som inte jag hade att göra med och så mycket som jag inte vet. Så varför är mitt ansikte högst upp? Men jag har lagt det bakom mig. Jag tycker att jag blev orättvist behandlad, det tycker jag fortfarande, men det är inte en så stor grej. Jämför jag mig själv med andra människor som är mycket mer kända än vad jag är… de lever med sådant där varje dag. 

Han fortsätter:

- Jag var lite ledsen och besviken. För jag tycker alltid att jag har varit ganska skön mot media, så jag förväntade mig väl lite för mycket tillbaka. Alla förstår ju vad som hänt, men ändå väljer man klicken före en person.

Vad DN avslöjade? Att AIK anlitade det skotska brevlådsföretaget SPM Sport Agency och en kvinnlig bolagsbildare med bas på Malta när man sålde Bahoui. Men även att en faktura kopplad till transfern hittats i razzia som polisen genomfört mot en knarkfabrik söder om Stockholm. Fakturan, som är daterad till april 2018 trots att övergången genomfördes under 2015, skickades från ett bolag i Tallinn, Estland, som heter BlueBlueSky OÜ, som enligt DN drivs av två svenskar med ett "långt kriminellt förflutet". Bolaget som fick fakturan är den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG och summan var på 80 000 euro, drygt 800 000 kronor. Fakturan rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" för Bahouis övergång. 

ANNONS

Bahoui säger att han har förståelse för att saken är intressant för media, men ogillar det fokus som blivit på honom som person.

- Jag förstår att det är så, men att lägga en bild på mig och sen en bild på något annat (exempelvis publicerade DN en bild på Bahoui och en man med ett skjutvapen infälld bredvid), som jag absolut inte har något att göra med… ni vet ju själva hur en övergång fungerar, det är inte så att jag vet exakt vart pengar går och så. 

- Jag tycker att man måste tänka på personen också. Jag har familj, jag har barn. Det är inte kul att förknippas med det där. Även om jag valt mäklaren… kanske valde jag fel? Ska jag då leva med de rubrikerna resten av mitt liv? Det är inte så att ni raderar de rubrikerna. Men skitsamma.

Hur ser du tillbaka på den affären, känner du själv att det var något konstigt utifrån din synvinkel?
- Nej, faktiskt inte. Jag kände inte av någonting. 

Bahoui säger sig ha spelat en väldigt liten roll i genomförandet av affären.

- Jag skulle vara på Arlanda en viss tid, jag skulle göra en undersökning en viss tid, jag skrev på en viss tid. Sen var det inget mer med det. Vart pengar gick och så, det får ni ta med klubbarna. Ni kanske ska använda klubbarnas namn i rubrikerna? 

ANNONS

AIK har efter DN:s publicering hävdat att man inte företräddes av kvinnan på Malta, vilket man uppgav för Svenska Fotbollförbundet i samband med affären. Istället säger klubben att man representerades av agenten Hasan Cetinkaya.

När Fotbollskanalen frågar Nabil Bahoui om även han hade Cetinkaya som sin agent, vilket media har rapporterat tidigare, när flytten genomfördes svarar han:

- Det är ganska komplicerat, men jag kan bara säga att jag har gått vidare från den omgivningen som jag hade då. Till nytt folk.

AIK, som just nu utreder affären och andra transfers man gjort i modern tid, har på sin hemsida uppgett att man inte har någon kännedom om BlueBlueSky OÜ eller den faktura som företaget skickade till agenten Marco Lichtsteiners bolag. Vidare har man dock berättat att Lichtsteiners företag hade rätt till en viss procent av Bahouis övergång. De villkoren förhandlades fram i samband med att Bahoui förlängde sitt avtal med AIK under 2014, enligt klubben. 

Men Bahoui själv hävdar för Fotbollskanalen att AIK gjort uppgörelsen utan hans vetskap. Han säger nämligen att han inte visste om att Marco Lichtsteiner hade rätt till pengar vid en flytt för honom.

ANNONS

- Nej. Ingenting.

Hur känner du kring det, att någon ”ägde” en del av din transfersumma utan att du visste om det?
- Jag har bara googlat lite och sett hur många som var inblandade i Neymars övergång (till PSG). Jag tror inte att han vet vilka alla de personerna var. Du vet hur fotbollsbranschen fungerar. Den är ganska speciell. Och jag tror att det kanske är nytt för Sverige, men inte något nytt utomlands. Att det är många parter inblandade, säger Bahoui. 

Tidigare har Bahoui uppgett för Dagens Nyheter att han inte känner till något av de bolag som det skrivits om kopplat till affären. AIK:s nämnda utredning är inte klar än och innan dess kommer klubben inte kommentera frågan mer.

SvFF startade en utredning av affären, vilken senare lades ner på grund av att ärendet bedöms vara preskriberat.

Fakta

BOLAGEN KOPPLADE TILL BAHOUI-AFFÄREN

BlueBlueSky OÜ (Estland)
Drivs av två grovt kriminella svenskar, enligt Dagens Nyheter. Det estniska bolaget fakturerade den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG för rådgivning i samband med Nabil Bahouis flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015, enligt dokument som hittades under en razzia mot en knarkfabrik utanför Stockholm.

Palm Eleven AG (Schweiz)
Ett bolag som drivs av den schweiziske agenten Marco Lichtsteiner. Hade ett avtal med AIK rörande Nabil Bahoui när spelaren flyttade till Saudiarabien, enligt klubbdirektören Björn Wesström. ”Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter”, uppger Wesström för DN.

Empresa Finance (Estland)
På den ovan nämnda fakturan mellan BlueBlueSky och Palm Eleven står ett bankkonto som innehas av Empresa Finance. Även det bolaget drivs av kriminella svenskar som har kopplingar till knarkfabriken, enligt DN.

SPM Sport Agency LLP (Skottland)
Det bolag som representerade AIK i samband med försäljningen av Nabil Bahoui, enligt vad klubben uppgett för Svenska Fotbollförbundet. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, skriver DN. Grundades av två anonyma bolag på samma adress i Belize. Företräds av en kvinna, med kopplingar till Estland, som har sin bas på Malta och jobbar för ett bolag som erbjuder skatteplaneringar, bankkonton i skatteparadis och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, uppger DN.

Publicerad 2021-01-14 kl 10:38
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto