Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Berget bryter tystnaden efter MFF-avskedet: "Självklart ville man sluta på ett annat sätt"

Allsvenskan

TRELLEBORG. Jo Inge Berget fick inte förlängt med Malmö FF och står fortfarande kontraktslös.
Norrmannen berättar om sitt udda halvår efter uppbrottet - och valet att hålla igång med Trelleborgs FF.
- Det är ett bra alternativ, säger Berget.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån och Fotbollskanalen

I spelaren ses häjdpunkterna från Malmös senaste match, mot AIK.

Den 32-årige norrmannen var given i det Malmö FF som han tillhörde sedan 2015 - med undantag från säsongen 2018 i New York City - och hans kompromisslösa inställning och slit på högerkanten uppskattades på Eleda Stadion.  

Säsongen 2022 gick dock tungt poängmässigt för Jo Inge Berget, som satt på ett utgående avtal. I november förra året anställde MFF Henrik Rydström som chefstränare och vid det tillfället var det oklart om Berget skulle ingå i Malmös framtidsplaner. 

Några dagar in på det nya året kom svaret, som Berget formulerade med en stänk besvikelse på sociala medier. Sedan dess har det varit tyst från högeryttern, ändå tills superettan-klubben Trelleborgs FF i förra veckan annonserande att Berget skulle hålla igång med laget. "Förutsättningslöst", som sportchefen Salif Camara Jönsson förklarade för Fotbollskanalen.  

Annons

Berget berättar om sitt oväntade nedslag hos superettans tabelltia.  

- (Jag) tränar på lite, det är inte så mycket mer att säga än det egentligen. Det har gått lite tid och jag har hållit igång bra själv, men man känner att man ska träna lite fotboll också. Jag bor i Höllviken och det är rätt kort att köra hit och hålla igång lite. Jag har pratat lite med Salif hela vägen och han har sagt att om det är något så står de här. Nu blev det ett bra läge för att hålla igång lite. Det tror jag blir bra för alla, säger han.  

Varför just den här tidpunkten?  
- Det kunde varit innan också. Men jag kände väl att det gått lite tid och det kändes rätt att börja lite nu. Inget speciellt med att det är just nu. 

Berget har haft alternativet att gå till klubbar i Skandinavien och "längre bort", men inte nappat.  

Annons

- Det ena eller andra har inte känts rätt. Om det varit mitt fel vet jag inte. Det har blivit så, och i efterhand kanske man skulle ha tagit något av det man hade lite tidigare, men så blev det inte, säger han.  

Har du haft allsvenska lag som alternativ?  
- Ja, det har det varit och det har varit prat med många allsvenska lag också. Det har det, utan att vara jättenära något. Men lite prat med klubbar här och där. 

En anledning till att Berget står klubblös är att han inte var beredd på avskedet från Malmö. Under årets säsong har Oslokillen följt lagets uppryckning, men Berget konstaterar att han hade bidragit om han fått vara kvar i MFF.  

- Det gick snabbt från att jag trodde att vi skulle skriva nytt till att de skulle ha något annat. Då blev det så, säger Jo Inge Berget. 

Annons

Du skrev att "fotbollen kan vara brutal" i ett inlägg. Vad kände du där och då?  
- Det är klart man blev lite besviken. Jag hade trott att jag skulle fortsätta. Sedan är det svårt att säga att de har gjort helt fel heller - det har gått rätt bra. Det är klart, det kommer en ny tränare som ska ha lite andra typer och spela på ett lite annat sätt, och då vet jag hur fotbollen funkar. Man skulle självklart önskat att den var lite annorlunda just då, men så är det. Det är inga "hard feelings" eller något sådant, men jag känner att jag gärna skulle ha stannat. 

Vad har du för relation till Malmö i dag?  
- Jag var där i sju år och gjort det jag har gjort för klubben. Jag gillar Malmö, jag gillar klubben och jag har många bra polare där. Jag har ett bra förhållande där. Självklart skulle man velat sluta på ett lite annat sätt, men så blev det. 

Annons

Berget trivs väldigt bra i sydskånska Höllviken, där trebarnspappan bor med sin familj. Över ett halvår utan elitfotboll har dock gett andra perspektiv. 

- I början var det lite att "Ah, man får hitta något nytt (klubbval)". Det kommer säkert bli rätt enkelt trodde jag. Sedan var det gött med lite semester så man hade ingen brådska. Sedan märkte man vissa saker och tiden gick lite, och så blev man lite lat. Man åkte på semester och så har tiden gått. Man har hunnit tänka fram och tillbaka, och det har varit både upp och ner. Ett annorlunda halvår, säger Berget.  

Finns det något skönt med att få en paus från fotbollen?  
- Ja, det gör det. Särskilt som jag sa i början, att man tänkte att det löser sig ändå. Sedan har jag kanske trott att det redan skulle ha hänt. Men ja, absolut. Det finns ett annat liv än fotbollen. Det har varit skönt att få helger med familjen och det har varit skönt att kunna sova längre om man vill det på en söndag, och inte tänka om man kan ta en extra öl på lördagskvällen. Det är klart att det livet också är skönt, man har tänkt lite i de banorna också. 

Annons

Efter tre pass med Trelleborgs FF inser Berget att han inte varit bäst på träningarna, vars nivå han håller som "bra". Snart behövs ett beslut tas rörande en ny klubbadress, men i fallet TFF finns inget slutdatum gällande när han gör sin sista träning med laget.  

- Nej, det gör det inte. Men det är klart, jag vet nog att båda kanske vill att man ska gå åt det ena eller andra hållet efter ett tag. Jag tror inte att de har något emot att jag är med och tränar längre, men för egen del känner jag att om jag ska träna på här i massa veckor eller månader så kan man lika bra göra det på riktigt. Men nej, ingen dag där vi bestämmer oss för det eller det. Just nu håller jag igång lite. och så tror jag att de tycker att det är lite kul att ha mig här också, säger Berget. 

Är TFF ett alternativ? 

Annons
- Ja, det är inte så att jag stänger ute något. Men när det gått så lång tid är det ingen hemlighet att man kanske önskar sig något på en högre nivå, och jag känner också att jag har det i mig. Suget att spela där uppe är där fortfarande. Om det (TFF) hade varit förstavalet så hade jag nog varit här redan. Men det är klart det är ett bra alternativ. De har inlett säsongen dåligt men har målet att kämpa och ta sig uppåt. Men just nu är det bara träning. 

Jo Inge Berget gjorde 59 mål och 52 assister på 253 matcher i MFF, där han även vann fyra SM-guld och en svenska cupen-titel. 

Publicerad 2023-07-24 kl 09:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto