Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Burchnall beredd på missnöje 2020: "Enda vi kan göra är att reparera vår image"

MONCARAPACHO. ÖFK är trots flera turer allsvenskt 2020.
Då är Ian Burchnall beredd på supportermissnöje på bortaplan.
- Det enda vi kan göra nu är att reparera och återuppbygga vår image igen, säger ÖFK-tränaren till Fotbollskanalen. 

Östersunds FK är efter många om och men ett allsvenskt lag 2020. ÖFK hade i fjol en tuff andra halva av säsongen och klarade "bara" med två poängs marginal nytt kontrakt, samtidigt som föreningen åkte på en ny smäll efter säsongens slut. 

ÖFK gick först ut med att föreningen var i ekonomisk knipa och behövde få in 20 miljoner kronor för att även ha en buffert inför 2020. Sedan meddelade Svenska Fotbollförbundets licensnämnd att ÖFK inte fått ny elitlicens beviljad för allsvenskt spel 2020, något som blev överklagat med beskedet att ÖFK får spela vidare i allsvenskan. ÖFK har även meddelat att föreningen nått sitt mål om att få in 20 miljoner kronor, men fortsatt har föreningen skulder som ska betalas tillbaka. 

ANNONS

ÖFK:s engelske tränare Ian Burchnall, som ersatte Graham Potter som huvudtränare i föreningen sommaren 2018, leder just nu laget under föreningens träningsläger i Portugal och är glad över att han tränar ett allsvenskt lag även 2020.

Däremot menar han att ovissheten efter förra säsongen var lite jobbig. Han var nämligen helt maktlös i jakten på att få ny elitlicens beviljad. 

- Det var en väldigt konstig period. Ingen visste riktigt vad som skulle hända. Vi fick först veta att vi hade förlorat elitlicensen och sedan blev det ett överklagande där vi skulle få svar inom loppet av två eller tre veckor. Under den perioden kunde vi inte göra så mycket. Vi tog in Kapcevic (Pero, ny assisterande tränare), men vi kunde inte göra något annat, då vi inte visste vad som skulle kunna hända. Vi kunde inte värva någon eller förlänga med Aly (Keita) och Kalpi (Outtara) eftersom att de såklart inte ville förlänga så länge de inte visste vad som skulle hända med klubben. Vi kunde inte heller tänka på att sälja någon spelare. Allt stoppade, det var väldigt konstigt, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Burchnall fortsätter:

- De enda som kunde göra något var de som jobbade med överklagandet, medan resten av oss bara satt och väntade. Det var en konstig period. Vi jobbade hårt under säsongen och hade tuffa perioder på planen, men det var samtidigt inte så mycket i jämförelse med de här problemen. Jag kände att jag inte hade någon kontroll. Annars kan jag ha kontroll över att vi utifrån ett sportsligt perspektiv inte åker ur genom att jag tränar spelarna, utvecklar spelarna och hjälper spelarna. Nu hade jag plötsligt ingen kontroll alls. Jag fick bara sitta och vänta och hoppas på att det skulle lösa sig.

Hur mycket tankekraft tog detta?
- Jag kunde inte kontrollera det, så jag tog i stället tid till att vara med min familj hemma i England och använde tiden för att ta det lugnt och slappna av för att sedan se vad som skulle hända. Jag ville inte tänka på det så mycket innan jag skulle få veta resultatet.

ANNONS

Vad kände du när du fick beskedet om att det blir spel i allsvenskan?
- Det var bara två dagar innan jul och det var en trevlig present för oss. Vi jobbade extremt hårt på planen under förra säsongen för att vara ett allsvenskt lag, så det hade varit en extrem besvikelse om saker utanför planen hade kostat oss en plats. Jag var såklart väldigt glad över att mitt arbete och alla spelarnas arbete för att stanna i allsvenskan också räckte till det i slutändan.

En parameter som var en del i att ÖFK fick ny elitlicens var att ett ekonomiskt tillskott på 15 miljoner kronor ska komma in till klubben från ett, enligt överklagandenämnden, "utländskt bolag". Men ännu har inte ÖFK kommunicerat att de pengarna har kommit in, samtidigt som föreningen inte velat gå ut med vilket bolag det rör sig om. Det har bland väckt frågetecken på olika håll och lett till nya negativa kommentarer om föreningen. 

ANNONS

Burchnall menar att han inte har tänkt på ämnet och säger så här:

- Jag tror att det skruvas på allt vi gör utanför planen. Det kan vi förvänta oss med tanke på vad som hänt under de senaste 18 månaderna, men jag känner ingen oro för vad folk skriver i sociala medier. Jag blir inte stressad av det.

Engelsmannen ser i stället fram emot den kommande säsongen. Nyligen kopplades han ihop med norska klubben Vålerenga, som uppgavs vara intresserat av honom, men själv är han tydlig med att han kommer att fortsätta att leda Östersunds FK framöver.

- Det var en del snack efter säsongen om min situation och det var inte så konstigt med tanke på att Östersund ansågs vara instabilt och då blir det naturligt att det pratas om det. Men när jag kom hem hade jag inte någon dialog med någon klubb. Jag arbetar för Östersund och jag har bara fokus på det. Om någon klubb är intresserad av mig blir jag dock glad, då det betyder att jag har gjort något rätt under mina år som tränare. 

ANNONS

Funderade du någon gång på att lämna när ekonomin var som svagast och det var ovisst om det skulle bli spel i allsvenskan eller superettan?
- Nej, jag ville vänta, samtidigt som jag också har två år kvar på mitt kontrakt. Jag har också hus i Östersund, bor med min familj och mina barn går i skolan. Jag har bosatt mig där och trivs med att bo där. Jag hade inga tankar på att lämna, men det finns alltid spekulationer och jag kan inte kontrollera om klubbar är intresserade av mig. Det betyder att jag har gjort ett bra jobb. Jag tänker bara på det laget där jag är för stunden och jag vill utveckla det här laget. Jag tycker att det är ett spännande lag och vi får se vad vi kan få ut av det.

Burchnall menar att ÖFK har ömsat skinn. Flera av spelarna som var med och tog klubben till Europa League-sextondelsfinal har nu lämnat, medan nya unga spelare har kommit in.

ANNONS

- Det har varit en galen omsättning sedan jag kom in. Efter att Graham (Potter) lämnade var det bara naturligt att det hände. Det är Dennis Widgren, Tom Pettersson, "Sotte"(Sotirios Papagiannopoulos), Ken Sema, Ghoddos (Saman), Brwa Nouri, Curtis Edwards, Tesfaldet Tekie, Ravel Morrison, Hosam Aiesh och Dino Islamovic. Det är väldigt många högkvalitativa spelare, säger Burchnall och fortsätter:

- Förra säsongen hade vi också många spelare med utgående kontrakt som Tekie (Tesfaldet), Edwards (Curtis), Tom Pettersson och Jamie Hopcutt som också var redo att gå vidare, vilket är normalt. För mig är det viktigt att vi nu har ett nytt lag och påbörjar en ny resa. Vi har avslutat en resa med många spelare som har avslutat sin resa med Östersund och nu har vi ett ungt lag som är redo för att starta en ny resa. Jag tycker att det är bra och det känns som att alla spelare är hungriga på att vara en del av det här. Det är en bra miljö att vara i.

ANNONS

Vilka unga spelare tror du kan ta nästa steg i år?
- Det är svårt att säga, då vi har väldigt många olika typer av talanger. Jag tror att alla kan ta nästa steg, så det vore orättvist att plocka ut någon enskild spelare, men jag tycker att det finns många intressanta spelare som jag hoppas kan utvecklas under nästa säsong.

Burchnall poängterar nämligen flera gånger om att han nu basar över ett spännande lag och att han vill skriva ett nytt kapitel i ÖFK:s historia med sitt unga lag. Han vill nämligen att folk åter ska ha en bra bild av klubben, men är samtidigt beredd på att det kommer att riktas missnöje och kritik mot laget under kommande säsong. 

 - Jag vet att det är mycket snack om det som har hänt och jag har sett det på olika sociala medier. Folk har sina åsikter om var de tycker att vi borde vara och var vi inte borde vara, men det enda vi kan göra nu är att reparera och återuppbygga vår image igen. Den är inte som den var förut. Jag tror att vi kommer att känna det när vi åker på bortamatcher den här säsongen, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Jag tror att mycket av det som folk inte tycker om och är frustrerade över är saker som har hänt innan jag kom in och innan de här spelarna, som är i klubben nu, kom in. Vi har en ny ledarstab och en ny uppsättning spelare som kanske får bära lite av en börda för det som passerat, medan vi bara vill visa att vi är ett bra lag, som spelar bra fotboll och som har något att erbjuda svensk fotboll.

Vad känner du personligen kring allt negativt som sägs om ÖFK?
- Det påverkar inte mig. Jag har såklart mina värderingar och principer som tränare och människa och det är rätt mycket negativt prat om klubben, men tiden före mig är historia och jag ser nu att vi har en ny uppsättning med unga spelare och en ny ledarstab, säger han och fortsätter:

- Vi behöver bygga en ny historia för Östersund och visa att vi har ett bra värde, ett bra fotbollslag och att vi bidrar till svensk fotboll på ett positivt sätt. Det klubben vill göra nu är att fokusera på att skriva ett nytt kapitel för fotbollsklubben. Om vi känner att vi åker på en bortamatch och vi känner att folk inte tycker om oss kommer vi att använda det för att vi ska bli en tajtare och starkare grupp.

ANNONS

Burchnall sa efter att han blev klar för ÖFK att det skulle bli skönt med lite "lugn" efter en turbulent sista tid i norska klubben Viking. Så har det inte riktigt blivit.

- Jag kom från en väldigt, väldigt utmanande period med Viking i Norge. De gick igenom enorma ekonomiska problem och det var absolut kaos, så det var ju lugnt under de första sex månaderna här innan det blev ekonomiska problem. Mitt andra år var långt ifrån lugnt och självklart, så är det inte det ideala jobbscenariot. Jag vill att diskussionerna om klubben och spelarna ska handla om fotboll, inte om saker och ting utanför planen. Jag känner att det under förra året skrevs om allt om oss förutom om fotboll. Jag hoppas att vi det här året kan börja prata om fotboll. Det är för mig en lugn miljö, att vi vinner eller förlorar och att vi pratar om fotboll. Förra året var det nästan bara diskussioner om annat än fotboll.

ANNONS

Burchnall ser fram emot att tävlingssäsongen ska dra igång, men vill inte gå ut med ett resultatmål. Han menar att han främst vill se en utveckling i laget och möjligen en inledning på ett nytt kapitel i klubbens historia. 

- Vi har ett ungt lag och det viktiga för oss är att vi utvecklas som grupp. Jag tror att vi kan spela en bra, spännande fotboll och förhoppningsvis kan vi vinna fotbollsmatcher genom det. Jag tänker inte längre än cupen nu och den första ligamatchen mot Mjällby. Vi vill bara göra vårt bästa i alla matcher och visa att vi är ett bra fotbollslag.

Östersunds FK träningsspelar under måndagen mot danska laget Århus i Portugal. Matchen har avspark klockan 12.30 svensk tid och sänds på cmore.se.

Publicerad 2020-02-10 kl 08:30
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto