Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Davidsen - HIF:s nya ledare: "Jag är typen som kan ta skott för andra"

Allsvenskan

HELSINGBORG. Efter Brandur Hendriksson kommer nästa spelare från Färöarna till Helsingborgs IF. 
Viljormur Davidsen vill bidra med rutin hos den allsvenska nykomlingen.
- Jag känner mig som en ledare på planen, säger vänsterbacken.  

1:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Efter knappt nio år i danska Vejle BK bestämde sig Viljormur Davidsen för nästa kapitel i karriären. I måndags värvades 30-åringen till HIF och ersätter Bödvar Bödvarsson, vars kontrakt gick ut med klubben.  

HIF ville värva vänsterbacken redan i fjol men nekades av Vejle. Davidsen säger själv att han sökte en utmaning utanför Danmark. 

Vilka är dina ambitioner här?  
- Förstås att komma hit och hjälpa laget och spela en roll. Det är ett ungt lag och jag är kanske en av de mer erfarna här. Jag vill komma in och hjälpa de unga att utvecklas, och som lag nå en så bra säsong som möjligt, säger Viljormur Davidsen.  

ANNONS

Ledaregenskaperna kan bli hans största tillgång i ett HIF som saknat Andreas Granqvists pondus. Davidsen agerade vice-kapten i Vejle precis som han gör i Färöarnas landslag.

- Jag känner mig som en ledare på planen. Jag kan hjälpa de yngre spelarna och kommunicerar mycket. Jag är den typen som kan ta ett skott för andra. Jag försöker mitt bästa och vill offra mig för laget och göra alla bättre, det är min roll, säger Davidsen.  

Avslutningen hos Superliga-laget var präglad av motgångar dock. Säsongen 2020/21 slutade i 13 ligaframträdanden sedan Davidsen fått nöta bänk efter en inledande skada. Den gångna hösten inledde han som ordinarie men tappade platsen i bottenlaget efter en ny skada.  

Playmaker.AI:s siffror visar att inläggsspel och brytningar är Davidsens styrka. Under säsongen 20/21 hade han 1,13 lyckade inlägg per match i snitt. Som en jämförelse snittade FC Köpenhamns vänsterback Pierre Bengtsson 1,15, medan Davidsen lyckades med 79 procent av sina tacklingar. Bengtssons 86 procent var bäst bland ytterbackarna i ligan.  

ANNONS

På 205 matcher blev det sex mål och 18 assister för Davidsen i Vejle.  

- Det har varit ett tufft år. Under sommaren byttes 15 spelare ut och 15 nya kom in, och vi bytte tränare efter fem matcher. Jag spelade tolv av 17 matcher och åkte på en skada med landslaget mot Skottland. Vi hade en tuff säsong med alla ändringar - nu vill jag bara hitta ny energi och motivation. En ny daglig rutin om man så vill, efter så många år, säger Davidsen.  

Inför säsongen 2020 värvades hans landslagskompis Brandur Hendriksson till HIF. Den fyra år yngre mittfältaren kan nu se fram emot att spela med en annan färing i startelvan.  

- Jag har pratat mycket med Brandur och han sa bara positiva saker om klubben, staden och fansen. Det är en riktig fotbollsstad, kan man kalla den. Han gjorde det enklare för mig att komma hit och även i snacket med klubben - det var ett enkelt val. Jag tror att vi får två bra år tillsammans, minst, säger Davidsen.  

ANNONS

Nyförvärvet har även representerat de danska klubbarna FC Fyn och Fredericia, och Runavík på Färöarna. Han står noterad för två mål på 55 landskamper.  

Publicerad 2022-01-21 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto