Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Ismael Diawara och Johan Dahlin.

Diawara om landslagsdebuten och kampen med Dahlin: "Inget jag sitter och väntar på"

1v

MALMÖ. Malmö FF:s Ismael Diawara har debuterat för VM-aspirerande Mali.
Detta efter en rekryteringsprocess som inleddes under succémånaderna i Degerfors.
- Det var afrikansk media först som nådde mig på sociala medier, sjukt nog, säger 27-åringen

Ismael Diawaras snabbspår till toppen håller fortsatt sin kurs. Under de senaste tolv månaderna har målvakten gått upp med Degerfors till allsvenskan, värvats till Malmö FF och sedan debuterat i Champions League.  

Belöningen har kommit i form av en landslagsuttagning till Mali, Afrikas sjunde största land till ytan. Örebroaren hade bara varit i föräldrarnas hemland på semester två gånger innan vårens genombrott i Degerfors. Media snappade upp Diawaras namn först, innan det maliska förbundet upptäckte målvaktens statistik i allsvenskan - och hans bakgrund.  

ANNONS

Hur kontaktade de dig?  
- Det var afrikansk media först som nådde mig på sociala medier, sjukt nog (skratt). Det blev mycket snack där först, och sedan tog förbundet den första kontakten i Degerfors och frågade om jag var intresserad att spela för Mali - det var jag absolut, säger Ismael Diawara.  

Hade du ett maliskt pass i somras?  
- Nej, jag hade inte det (skratt). Jag fick möjlighet att fixa ett i och med mina föräldrars bakgrund. 

Diawara har varit med på samtliga tre samlingar under hösten och fick göra sin landslagsdebut i den senaste matchen mot Uganda (1-0). Mali vann det afrikanska VM-kvalets Grupp E i överlägsen stil och är ett dubbelmöte från ett historiskt första VM-deltagande.  

Diawara bänkades de första gångerna till förmån för Ibrahim Mounkoro, en 31-åring som huserar i kongolesiska TP Mazembe. Han säger att förbundskaptenen Mohamed Magassouba motiverat det med att MFF-målvakten behövt acklimatisera sig först. 

ANNONS

Diawaras största hinder har snarare varit flygresorna till Västafrika. Landslagssamlingarna har kunnat börja dagen innan MFF spelat match - då har Diawara missat de två inledande träningarna på grund av den långa flygtiden.  

- Förra samlingen åkte vi flyg i tolv timmar, direkt till träningsplanen, och tränade. Det är inte hållbart. Jag förstår om klubbarna inte är så nöjda, vissa spelare åker ju hem lite slitna och skadade. Men det är i alla fall kul! En rolig upplevelse, säger Diawara och är nöjd efter helgens debut:  

- Det är skönt att det varit en bra period här i början. Att komma in i allting, i hur systemet och omklädningsrummet funkar, och hur det funkar runt matcherna. Nu var man väl redo för match och allt vad det innebär.  

ANNONS

Du ser dig inte som en ordinarie målvakt än?  
- Jag vill ju spela varje match. Jag tycker att jag visade ett bra spel senast och han (förbundskaptenen) har varit nöjd med mig. Självklart vill jag spela. 

Fortfarande har Ismael Diawara gjort fler match i Ettan och superettan än i allsvenskan. Rynninge-produkten har inte ens haft en permanent målvaktstränare i alla hans tidigare klubbar, men får i dag jobba med den tidigare MFF-målvakten Jonnie Fedel.  

- Det är stor skillnad att ha en på plats varje dag, som man jobbar så tajt med. Det har man ju gått miste om tidigare, för det är en jättegrej att bara vara där, säger Diawara.  

Den högljudde Fedel har inget gett sommarförvärvet någon ro - Diawara säger att Fedel är på honom "som en jävel". Fedel och Diawara har ständiga diskussioner om hur målvaktsspelet ska förbättras, och den senare fruktar för dagen då MFF-ikonen slutar.  

ANNONS

- Det är också det som är grymt med Jonnie, han är jävligt rak och ärlig. Man kan tjafsa eller ryka ihop med honom, men det är bara för att han är rak och ärlig. Det är ingen prestige i det eller att man går och tjurar efteråt - det är bara bra, det är uppfriskande. Inne i videorummen har vi världens diskussioner ibland, säger Diawara.  

Om en ordinarie målvaktströja i Mali och VM-spel är realistiskt, är det desto svårare att peta Johan Dahlin i Malmö FF. Diawara har fått spela fem matcher, varav tre i Champions League och playoff sedan augusti. Men har han tålamodet att vänta ut den 35-årige Dahlins kontrakt, som går ut om två år, innan han tar förstatröjan i MFF? 

- Jag tänker inte mycket på det, att han ska sluta. Utan för mig är det bara att fortsätta träna och inte försöka tänka så långt fram, även om det är svårt. Det är bara att jobba dag för dag. Nu har jag spelat några matcher ändå - det är bara att vara redo när chanserna kommer och fortsätta visa att jag kan stå i Malmö i framtiden. Johan är en fantastisk människa och en fantastiskt målvakt - jag önskar honom bara allt gott. Det är ingenting jag sitter och väntar på (skratt), säger Ismael Diawara.  

ANNONS

Han har även representerat Motala AIF, BK Forward, Landskrona Bois och norska Gjövik-Lyn tidigare i karriären. I årets allsvenska har Diawara hållit nollan tre gånger på 15 matcher.  

Publicerad 2021-11-16 kl 19:24
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto