Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Noll minuter - men Gall utesluter inte en fortsättning i MFF: "Jag älskar den här klubben"

1v

MALMÖ. Romain Gall har lånats ut från Malmö FF tre gånger och bara gjort ett inhopp i MFF på två år. 
Han har fortfarande svårt att förklara sin plats i frysboxen.
- Jag har gjort det jag kunnat och inte gjort något dumt, säger Gall.  

För att vara en etablerad allsvensk spelare befinner sig Romain Gall i en exceptionellt märklig sits. Sedan augusti är han tillbaka hos den allsvenska serieledaren Malmö FF, men aldrig som en del av matchtruppen.  

26-åringen fick inte ens plats i den under cupmatchen mot Onsala BK förra månaden, trots att tränaren Jon Dahl Tomasson inte uteslutit möjligheten för det när Fotbollskanalen frågade inför matchen. Sedan dansken tillträdde i januari 2020 har Gall bara gjort ett halvtimmes långt inhopp mot Syrianska i svenska cupen förra vintern under tränaren.  

ANNONS

- För stunden är jag bara involverad i träning med laget, det är allt just nu. Jag försöker bara göra det mesta av situationen och träna så bra jag kan för att vara redo, när nu min tur att spela kommer, säger Romain Gall.

Han fortsätter:  

- Det är tufft, det är ingen hemlighet. Jag kan bara fokusera på det jag styra över i stunden, vilket är att träna och göra mitt bästa - resten kan jag inte kontrollera och därför inte oroa mig mycket över. Men det är klart att det aldrig är lätt att vara i en situation som denna, det vet andra spelare som gått igenom liknande. Som spelare vill man spela och tävla - det är helt klart en tuff situation. 

Till Sydsvenskan sa Gall tidigare i år att han inte kände till den verkliga anledningen till petningen från Dahl Tomasson.  

ANNONS

Är det likadant fortfarande eller har något hänt?  
- Saken är att jag bara tränar nu så det har inte funnits mycket att prata om sedan jag kom tillbaka. Det finns inte så mycket jag kan säga om det. Jag tränar och han har välkomnat mig tillbaka till laget, inga problem så, säger Gall och tillägger att han inte fått någon förklaring till den uteblivna speltiden.  

Handlar det om kemin mellan er, eller något i din spelstil som inte känns rätt hos honom?  
- Jag vet inte, jag skulle inte kunna svara på det ärligt talat. Jag har ingen aning.  

Gall får frågan om han inte är intresserad av att veta vad anledningen är:  

- Jag har varit intresserad. Jag försökte hitta lösningar i början, då för 1,5 år sedan och ställde frågor, men jag fick inga svar. Förr eller senare måste man släppa det och fokusera mer på sig själv än på ilskan och alla känslor man inte gynnas av. 

ANNONS

I april förra året lånades Gall ut till norska Stabæk och fick spela tio matcher innan han återvände till MFF för att gå på lån hos Örebro SK resten av säsongen. Tillbaka i Malmö fick fransk-amerikanen ibland stå med den då lika utfryste Rasmus Bengtsson utanför tvålagsspelet på försäsongsträningarna.  

Gall fick sparsamt med speltid under träningsmatcherna och lånades ut till ÖSK på nytt inför den allsvenska premiären. Den offensive mittfältaren hann med elva matcher under den andra vändan i Närke och stod för en assist i bottenlaget. Under sommaren förstärkte ÖSK sedan med Nahir Besara och Jilon Hamad, och i början av augusti avbröts Gall-lånet.  

Vad hände under uppbrottet med Örebro?  

ANNONS
- Jag tror att det var deras beslut att skiljas åt och jag tror att de hade spelare de ville plocka in. Jag var där på lån och det var enklare att göra så mot mig än någon annan, säger Gall.  

Kändes det konstigt, med tanke på att du startade rätt ofta?  
- Ja, det kom definitivt som en chock för mig. Jag förväntade mig inte det alls. Som du sa spelade jag i varje match och det kom från ingenstans, men i slutändan är det deras beslut.  

Romain Gall har upplevt muntrare tider i Malmö FF. Efter genombrottet i GIF Sundsvall värvades han till Skåne sommaren 2018, och gjorde sex mål och två assist när MFF spurtade till sig en tredjeplats i allsvenskan under tränaren Uwe Rösler. Formtoppen belönades med en landslagsdebut för USA mot Italien i november samma år.  

ANNONS

- Jag har fortfarande jättefina minnen härifrån, ända sedan jag kom hit. Fansen har alltid varit välkomnande och jag har gjort några jättebra matcher och säsonger här. De (minnena) påverkas inte av situationen som jag befinner mig i just nu. Saker sker, men jag har ingenting emot själva klubben, säger Gall och svarar på varför flytten från MFF inte blivit av:  

- Det har varit nära, bara för att jag velat ha speltid. Men jag älskar den här klubben och vill spela här - får jag inte det är det klart att jag skulle vilja gå för att spela. Hittills har inget blivit av.   

Trots att han inte fått en endaste minut av allsvensk fotboll under Jon Dahl Tomasson säger Gall att han kan studsa tillbaka och komma tillbaka i bra form. Enligt Gall själv tillhör han truppens 20 bästa spelare och är kapabel att spela i Dahl Tomassons krävande spelsätt, trots att tränaren bevisligen inte är av samma åsikt.  

ANNONS

- Det är en intern sak. Det handlar om att hålla kursen och intala sig själv att man gör det för sin egen skull, och att det kommer finnas något i slutet av tunneln. Det handlar om att förbereda sig för det - inte specifikt för detta - för om det inte händer så händer det inte. Vissa dagar är förstås svårare än andra, men jag behöver intala mig detta. Om inte skulle jag ge upp hoppet, säger Gall vars kontrakt går ut efter nästa säsong.  

- Jag har ett år kvar och behöver se vilka alternativen är, prata med klubben och ta ett beslut därifrån. Jag utesluter inga alternativ.   

Ångrar han något från dessa två säsonger?  

- Det är svårt att säga när man inte får särskilt många förklaringar. Jag har gjort det jag kunnat och inte gjort något dumt, säger Romain Gall.  

ANNONS

Hittills har han stått för nio mål och åtta assist på 41 matcher i MFF. Gall har även representerat klubbarna Nyköpings BIS, Austin Aztex och Columbus Crew.

Publicerad 2021-11-18 kl 16:17
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto