Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Djukanovic skällde på lagkamrat - fick skrapa av Hellberg: "Det fick spelarna höra"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Viktor Djukanovic visade frustration mot HJK och sparkade bort bollen och skällde på lagkamrater.
Något som inte landade väl hos Kim Hellberg.
- Det fick spelarna höra, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Om en vecka går Hammarby in i Svenska cupen när Västerås står för motståndet. På söndagen genrepade Bajen och förlorade med 1-2 mot HJK.

- Det var en okej match, ett typiskt genrep. Försvarsspelet var ganska bra. Vi skapade också en hel del chanser, summerar tränaren Kim Hellberg.

I ungefär en månad har Kim Hellberg varit tränare för Hammarby. Med en ny tränare och ett nytt spelsätt så är laget ännu inte där man vill vara.

- Vi försöker spela en fotboll som vi vill spela, men sedan känner vi inte att vi är så bra som vi vill vara. Vi är för dåliga med bollen. Vi är inte helt synkade i vårt presspel än, och det är inte konstigt även om man alltid vill vara längre fram med det. Men det har ändå skett ganska mycket från när vi startade upp i januari. Vi är på en bra väg. Spelarna gör det bra även om de tänker på mycket med allt nytt. Det är naturligt och kommer bara bli bättre och bättre, säger Hellberg som framför allt var besviken på en sak i spelet mot HJK:

Annons

- Vi var dåliga när vi skulle spela oss fram. Vi använde felvända spelare för ofta utan att vi behövde göra det. Det fanns ingen att spela tillbaka bollen på utan man slog en passning på en felvänd spelare som inte hade någon support, bara för att man ville bli av med bollen. Fotboll handlar ju också om att kunna stå still med bollen och bara klara det för att därifrån sätta fart. Men många vill ju bara se att det ska gå fort, fort, fort, i samma tempo hela tiden.

- Där kan det finnas att man är lite obekväm i att kunna hantera bollen och stå med den, för att man inte är van att göra det, för att sedan kunna sätta en bättre passning än när man bara måste passa, passa, passa bollen. Där är vi inte tillräckligt skickliga och inte svetsade tillsammans. Där har vi inte fått samma självförtroende i att det är okej att stå still med bollen för att inte sätta min kompis i skiten, och min upplevelse är att vi oftare sätter varandra i skiten för att vi måste passa bollen än att stå med den och hålla den i någon sekund till för att sätta en bra passning så att vi kan gå med kvalitet. Där är vi inte tillräckligt långt fram. Men det är naturligt eftersom vi har gjort det på så kort tid. Men där behöver vi ta steg.

Annons

När Hammarby väl gjorde så som Kim Hellberg vill se, då blev det straff och 1-0. Shaquille Pinas höll i bollen och satte sedan en passning till vänsterkanten där Oscar Johansson snabbt hittade en rättvänd August Mikkelsen som avancerade och fick straff.

- Det var det vi pratade om. Det blev ett sånt anfall där det gick långsamt och sedan fort, och det är det som fotboll handlar om. Man måste bli bekväm i det. Målet var ett lysande exempel där det först gick långsamt och där Pinas satte passningen med bra kvalitet till Oscar. Då spelade vi förbi och då gick det fort och med kvalitet.

- Vi kommer jobba stenhårt för att vara ännu längre fram om en vecka.

Är det ett lurigt läge med hur ni ska se på cupen nu?
- Ja det är det verkligen. Jag tror att man måste ha två tankar samtidigt i huvudet kring det här. Det är klart att vi vill vinna och gå till final, det är den vägen som finns för oss ut till Europa. Samtidigt handlar det om, vilket vi såg i dag, om en utbildningsfas. Det hade varit enklare om man hade haft ett lag under en lägre period. Vi vill vinna men det är klart att vi också behöver tänka på att det här är under utveckling.

Annons

Är det skillnad att ha det tålamodet i Värnamo jämfört med Hammarby, det kanske kan bli ett annat tryck här om det inte blir resultat?
- Vad är tryck? Tryck i form av att fler tycker att det är dåligt? Absolut, det kan det vara. Men det största trycket jag har är på mig själv när det kommer till hur vi vill spela och hur bra jag är på att hjälpa spelarna. Det är tryck. Att vara pappa och vara ifrån sin son som är 15 månader varje dag, det är tryck.

- Jag kommer göra allt för att det här ska bli så bra som möjligt. Sedan förstår jag att det är fler människor som kollar på matcherna här. Men jag är samma person ändå. Men det är klart att det är en del att hantera och hjälpa spelarna med. Vi har pratat om att våga även om publiken känner att man bara vill att vi ska framåt. Att man då som spelare ändå kan vara trygg i att göra rätt för att det ökar chansen att vinna matchen.

Annons

Kim Hellberg lyfter en spelare som han tyckte var bäst på plan, en av sina försvarare.

- Jag tycker att Pavle Vagic var bäst på plan, och han har ju nästan inte spelat fotboll på två år. Det är bra gjort.

En spelare som hade det tyngre var Viktor Djukanovic. Den 20-årige vänsteryttern kommer från en speciell period. I januari var han jagad av flera utländska storklubbar - men Hammarby nobbade buden som kom in. Och dessutom lämnade han på grund av personliga skäl träningslägret i Marbella för att åka till sin familj i Montenegro.

- Det var en väldigt intensiv period för honom, en ung grabb som lever i ett land som han inte bott i jättelänge. Det är klart att det har varit enormt mycket på honom. Men han hanterar det bra. Det finns ett jobb konstant att göra med honom, som med värderingar i spelet och annat. Hans försvarsspel högt upp var ganska bra i dag, i presspelet var det en av hans bästa insatser. Det var kul.

Annons

- Sedan var han ibland besviken på sig själv i spelet med bollen. Jag tror att han kände att han skulle ha passat några gånger när han inte gjorde det. Det är en mognadsfas som han går igenom och som vi till varje match försöker förbättra. Men det har också hänt extremt mycket i hans liv. Men han har hanterat det väldigt bra.

Han blev väldigt frustrerad några gånger och sparkade bort bollen och skällde på August Mikkelsen - hur ser du på det?
- Det pratar vi om. Vi som grupp och spelare, det är inga bra signaler att sända ut. För mig handlar det bara om att man är frustrerad på sig själv. Det är en jätteviktig del att kunna hantera, men också visa utåt att man är trygg i sig själv och att man är en bra lagkamrat. Det hade vi också saker att jobba på med spelare. Hur man agerar för att visa publiken att vi är enade. Det är klart att det bottnar i en frustration. Det är ingen som man vill illa, men ibland när man är frustrerad över att man inte lyckas och man har högre krav på sig själv, då kan det komma ut den vägen. Det är också ett arbeta, att jobba på att inte göra så. För det är ingen som blir bättre av att sparka bort bollen så.

Annons

Hur ser du på att han skällde på August på det sättet?
- Det fick spelarna höra. Men nu är vi vänner igen. Allt handlar om att jag vill hjälpa spelarna att bli bättre. Om Djukanovic vill spela där han vill spela så finns det ju också andra människor som ser sådana saker och det kommer inte hjälpa honom. Han är en av de snällaste personerna som jag har träffat, så det är bara en frustration. Jag måste hjälpa spelarna med många olika saker, bland annat med känslor.

Publicerad 2024-02-11 kl 17:39

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto