FEM SPANINGAR: "Djukanovic ofta egoistisk - tänkte mer på sig själv än laget"

STOCKHOLM. Hammarby förlorade med 1-2 mot HJK.
Här är Fotbollskanalens Andréas Sundbergs fem spaningar.

Så var matchen
Hammarby hade mest boll i den första halvleken, men hade svårt att skapa chanser. Efter tre minuter kunde det ha blivit en bra chans. Viktor Djukanovic kom rättvänd mot HJK:s straffområde och borde ha petat bollen rakt fram till August Mikkelsen som tog en bra löpning och djupet och hade blivit helt fri. Men i stället försökte Djukanovic gå själv, och blev av med bollen.

Efter 19 minuter passade Djukanovic. Yttern slog in ett inlägg från vänster som nådde Jusef Erabi framför mål, men nicken blev inte hård och Elmo Henriksson kunde plocka ner bollen enkelt.

Efter 37 minuter kom Bajens bästa chans. HJK slarvade i eget straffområde och passade rakt till Erabi som slog ut till höger där Tesfaldet Tekie var. Han slog ett fin inlägg längs marken, men Marcus Rafferty och Djukanovic hann inte fram.

Hammarbys passade gärna runt bollen centralt, men några gånger blev man av med den, bland annat Oscar Johansson Schellhas, Djukanovic och Shaquille Pinas så att motståndaren kunde kontra.

Abdelrahman Boudah försökte med skott utifrån, Mads Fenger försökte med nick på hörna.

Det tog 62 minuter innan Hammarby fick 1-0. På straff. Oscar Johansson Schellhas öppnade upp spelet när han hittade Mikkelsen rättvänd och med fart. Mikkelsens första touch var svag och han tappade kontrollen, men fullföljde löpningen och blev neddragen. Fenger satte 1-0.

Nio minuter senare blev det 1-1. Topi Keskinen fick bollen på djupet, Markus Karlsson och Pavle Vagic hann inte med, och avslutet var kyligt.

Efter 80 minuter gjorde bortalaget 2-1. Efter svagt försvarsspel av Hammarby gick Kevin Kouassivi-Benissan omkull efter en duell med Fenger. Keskinen gjorde sitt andra mål i matchen.

I den 94:e minuten borde Bajen ha gjort 2-2 när Djukanovic slog ett bra inlägg till Pinas som blev fri - men sköt utanför.

Hammarbys lag: Dovin - Vagic, Fenger (Llinares 84), Pinas - Strand (Karlsson 67), Rafferty (Boudah 55), Johansson Schellhas, Tekie, Djukanovic - Mikkelsen (Hammar 76) - Erabi

Högre krav på Hammarbys duo
Det var en hel del slarv och svagt fokus i Hammarby. På flera spelare. Förväntningarna är ganska höga på Viktor Djukanovic, som jagades av flera utländska klubbar innan transferfönstret stängde, och på Oscar Johansson Schellhas, som har handplockats av tränaren Kim Hellberg. Med tanke på förväntningarna så var deras insats mot HJK inte tillräckligt bra. Djukanovic såg ut att tänka på sig själv mer än laget, var ofta egoistisk och värderade svagt, framför allt i den första halvleken. När han väl värderade bra och försökte tänka på laget mer än sig själv så hade det gått 94 minuter, men då borde det ha blivit 2-2 när han frispelade Pinas.

Johansson Schellhas var upp och ner. På plussidan var när han öppnade upp spelet och hittade Mikkelsen rättvänd och med fart innan 1-0-målet. På minussidan var några slarviga touch som gjorde att HJK kunde bryta och kontra, någon markeringsmiss och några slarviga passningar, som i början av andra halvlek när han spelade svårt i eget straffområde så det höll på att straffa sig.

Det var inte bara de här två spelarna som slarvade. Pinas började matchen bra, men efter ett tag blev det för hög felprocent i passningsspelet och då var det mycket upp och ner på honom också.

MATCHENS HÄNDELSE
Simon Strand höll ett nackgrepp på Atomu Tanaka i flera sekunder strax utanför eget straffområde. Trots att inte bollen var i närheten. Domaren kunde inte göra annat än att blåsa frispark i ett farligt läge för HJK. Inte smart av Strand. Frisparken gick i muren och till hörna.

FRÅGETECKNET
Hur ska Hammarby bli bättre på att hota och skapa chanser utan Nahir Besara? Mot HJK skrämde inte Bajen många. Det blev något bättre i andra halvlek, men inte tillräckligt bra. Besara är viktig för Bajen och var med i de två senaste matcherna (4-5 mot Sarpsborg och 2-3 mot Bodö) men saknades när det blev 0-0 mot Diosgyöri och 1-2 mot HJK. Hemmalaget hade mycket boll, men svårt att skapa. Det spelar inte så stor roll om du spelar 20 snabba och korta passningar vid mitten, om du sedan inte klarar av att vara bra sista tredjedelen.

MATCHENS SPELARE
3:
Pavle Vagic. Bra och lugn med boll och i passningsspelet. Hittade ofta lagkamrater på fötter med raka passningar framåt.

2: Tesfaldet Tekie. Bra i det korta passningsspelet och var nära att få en assist efter ett fint inspel längs marken.

1: Simon Strand. Bra inställning och rent på sin kant. Ledde med 1-0 när han klev av.

Publicerad 2024-02-11 kl 15:12