Djurgården upp i serieledning efter storseger mot ÖSK

STOCKHOLM. Mer än 7 000 fans på plats på Tele2 Arena.
Då gick Djurgården ut i ett rasande tempo hemma mot Örebro - vilket gav en 3-0-vinst och serieledning.
- Vi drar upp tempot vansinnigt i inledningen. Första 30 minuterna är vi otroligt bra, säger Dif-tränaren Thomas Lagerlöf efteråt.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

7 133 åskådare var på plats för att välkomna Djurgården tillbaka efter sommaruppehållet när Örebro stod för motståndet på Tele2 Arena. De hann knappt inta sina platser innan gästerna höll på att ta ledningen.

Dif-målvakten Jacob Widell Zetterström, 22-åringen som gjorde sin andra ligastart för säsongen, hamnade på mellanhand efter en djupledsboll och Romain Gall höll på att få öppet mål i straffområdet. Hjalmar Ekdal var dock där för att nicka undan bollen till hörna.

Därefter tog hemmalaget tag i matchen ordentligt och efter knappa kvarten gav det utdelning. Hampus Finndell snappade då upp bollen på mittplan och frispelade Edward Chilufya i djupled. ÖSK-målvakten Bobby Allain rusade ut och fällde Chilufya, varpå huvuddomaren Granit Maqedonci pekade på straffpunkten.

Yttern såg ut att gå omkull någon decimeter utanför straffområdet, även om det var svårt att se exakt var Chilufya gick omkull baserat på tv-bilderna. Detta renderade i protester från ÖSK:s spelare och kanske växte frustrationen när Aslak Witry satte dit 1-0-målet från elvameterspunkten. Det var ytterbackens fjärde ligamål för säsongen.

Djurgården fortsatte trycka på för att utöka ledningen, men skapade få klara målchanser. I stället kunde Örebro ta sig in i matchen efter dryga halvtimmen och kort före paus prickade David Seger ribban med ett rungande distansskott från cirka 30 meter. 1-0 stod sig därmed in till pausvilan.

- Fantastiskt att vara hemma på Tele2 och så här mycket publik. Jag tycker vi bjuder på bra fotboll i första halvlek och leder välförtjänt. Vi hade väl kanske kunnat skapa någon chans till, göra något mål till, men i det stora hela en bra första halvlek, sa Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson till Discovery+ i paus.

Romain Gall höll sig framme och oroade hemmaförsvaret på nytt i början av andra halvlek när han sköt ett tungt skott som styrde på en motståndare ut till hörna. Med knappa timmen spelad fick Chilufya öppet mål efter Joel Asoros hörna, men yttern sköt bara bollen rakt i famnen på Allain som stod vid sidan om honom. En stor, kollektiv suck på Tele2 utbröt således.

Bara några minuter senare skulle dock läktarna vakna till liv på nytt när kapten Magnus Eriksson utökade till 2-0. Kalle Holmberg fick bollen av Witry i straffområdet och spelade bakåt till Eriksson som mötte med vänsterfoten precis utanför straffområdet. Bollen satt distinkt nere vid Allains högra stolpe och ÖSK-målvakten var chanslös.

Efter 2-0-målet kunde Djurgården kontrollera resten av matchen med undantag för Andreas Skovgaards nick från nära håll som tvingade Widell Zetterström till en bra räddning med knappa tio minuter kvar.

I slutminuterna kunde sedan inhopparen Emmanuel Banda fastställa slutresultatet till 3-0 när han tog emot bollen i straffområdet och tryckte upp den i nättaket.

Segern innebär att Djurgården klättrar förbi Malmö FF och går upp i serieledning. Detta trots att Djurgården spelat en match färre än MFF.

- Vi måste gratulera Djurgården. De var bättre än oss, ett steg före oss. Vi kände att vi kunde dela på matchen lite mer i andra halvlek fram till det andra målet. Efter 2-0-målet behövde vi försöka göra allt för att komma tillbaka i matchen och 3-0 kom i en fas av matchen där vi verkligen försökte jaga ett resultat, säger ÖSK:s tränare Vitor Gazimba på presskonferensen efter matchen.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf:

- Fantastiskt härligt vara tillbaka på en arena med fler människor. Härlig inramning och jag tycker vi utnyttjar det och drar upp tempot vansinnigt i inledningen. Första 30 minuterna är vi otroligt bra. Sedan mattas det av lite och Örebro får chansen att visa att de är ett skickligt fotbollslag. Vi kommer ut lite sämre i andra, men vi har ändå kontroll och vi stressar inte upp oss. En bra genomförd match och siffrorna var ganska rättvisande för hur spelet såg ut där ute.

Djurgården: Jacob Widell Zetterström - Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal, Elliot Käck - Hampus Finndell (Emmanuel Banda 80), Rasmus Schüller, Magnus Eriksson - Edward Chilufya (Nicklas Bärkroth 67), Kalle Holmberg (Emir Kujovic 80), Joel Asoro (Haris Radetinac 62)

Örebro: Bobby Allain - Hussein Ali (Daniel Björnkvist 78), Michael Almebäck, Andreas Skovgaard, Benjamin Hjertstrand - Nordin Gerzic (Kevin Walker 57), Johan Mårtensson - David Seger, Deniz Hümmet (Dennis Collander 78), Romain Gall (Jake Larsson 78) - Erik Björndahl (Agon Mehmeti 67)