Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Domarchefen vill att fler domslut ska kunna ändras: ”Ingen domare har problem med det”

Ändra beslut som man i efterhand kan se var fel. Oavsett omständigheter.
Chefen på SvFF:s domargrupp Stefan Johannesson menar att domarna skulle välkomna tydligare bestämmelser.
- Det är väl ingen som har problem med det? Ingen av oss domare i alla fall, säger han till Fotbollskanalen.

Knappt har en allsvensk omgång kunnat summeras utan att ett eller flera ingripanden från domarna varit föremål för diskussion. Straffsituationer, utdelade kort och annat har flera gånger lett till kritik i skarpa ordalag från såväl spelare som från ledare.

Stefan Johannesson är chef på SvFF:s domargrupp. Han tycker inte det varit mycket mer ”gnäll” än övriga år, men är generellt av åsikten att människor borde gå till sig själva i första rummet, i stället för att rikta kritiken mot rättsskiparna.

- Jag tycker det är bättre på vissa håll och sämre på vissa håll. Det som jag alltid tycker är att det inte kan vara domarens fel att man förlorar eller tappar poäng, eller vad det nu är. I allmänhet tycker jag att folk borde rannsaka sig själva mer innan man tittar på andra. Därav inte sagt att vi inte ska få kritik, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Han vill inte recensera kvaliteten på domarnas insatser så här långt in på säsongen då han själv dömer utan hänvisar där i stället till Peter Ekström som är ordförande i förbundets domarkommitté (Ekström har inte gått att nå för en kommentar). Det han dock tycker, och där menar han också att han har de övriga domarna med sig, är att det inte ska vara några konstigheter att ändra domslut i efterhand.

- Om man nu på bilder eller video uppenbart kan se att det är fel. Då förstår inte jag varför de inte bara går ut och ändrar det. Det finns ju, man kan ju göra det. Så att de säger att: ”Domaren har bedömt det”, det gör man ju där och då på planen. Men sen finns det bilder som bevisar att det här är något helt annat, då ska man såklart använda det och döma efter dem. Det tycker vi domare, det har vi inga problem med. Så det finns inget hos oss som säger att de inte ska göra det. Finns det bildbevis att det blivit fel så tycker jag att det är självklart i min värld att man ska använda det. Då pratar vi såklart om det är ett grövre straff.

ANNONS

I bestämmelserna som disciplinnämnden har att utgå ifrån framgår att de i efterhand kan ändra ett uppenbart felaktigt domslut. Låt säga att ett gult kort exempelvis delats ut till fel spelare, då har DN möjlighet att radera den ”disciplinära åtgärden” (kortet). Det var med hänvisning till den formuleringen som Häckens Paulinho fick sitt gula kort för filmning struket.

Däremot har disciplinnämnden tolkat bestämmelserna på så sätt att det inte går att lägga till kort i efterhand. I exemplet med Haris Radetinacs tackling på Arnor Traustason menade nämnden exempelvis att det inte gick att pröva. Likadant var det med det gula kort som Mohamed Al-Hakim delade ut till Vladimir Rodic i samband med matchen mot Kalmar. Där ville Al-Hakim ändra det till ett rött kort men även där menade DN att det inte gick att pröva.

Däremot kan disciplinnämnden bestraffa en spelare för en situation som domarteamet helt missat att bedöma.

Knivigt och inte helt solklart för gemene man kan tyckas.

Stefan Johannesson är av åsikten att det inte borde vara några konstigheter att ge större befogenheter att ändra domslut i en eller annan riktning.

ANNONS

- Jag förstår inte grejen över huvud taget. Om man säger som domare: ”Ja, jag ser situationen där och då live”, men bilderna sedan säger att det klart och tydligt är något annat. Ja, men vad fan, då är det bara att ändra. Det är väl ingen som har problem med det? Ingen av oss domare i alla fall, säger Johannesson.

Det har höjts röster för att en del i att öka förståelsen för domarnas beslut skulle kunna vara att de pratade mer i media. Då skulle domarna kunna motivera sina beslut för åskådare och tv-tittare. 

Stefan Johannesson menar att det finns både för- och nackdelar med det och att det i dag är upp till varje domare att besluta hur man vill göra.

- Faran, om man ska göra det, är att man hamnar i en pajkastning. Vi har inte heller låg puls efter matcherna. Spelaren kanske säger att jag är dålig och då kan jag säga: ”Hur tycker du att du själv var i matchen?”. Det är ganska enkelt för mig att säga i en match vem som var bra och inte. För mig är det helt ointressant, jag försöker göra mitt jobb. Jag försöker göra det så bra som jag kan. Det är väl det man vill att spelare och ledare ska tänka på, att vi gör det bästa vi kan i våra roller och så litar vi på att de gör sitt bästa i sina roller. Det är väl dit vi vill komma att man måste ha förståelse för varandras roller. Jag menar, jag kan ingenting om taktik och jag skulle inte gå ut till en allsvensk tränare och säga: ”Vad har ni för konstig taktik?”. Jag är lekman på det planet, medan jag tycker att det är samma när de kommer till mig.

ANNONS

På grund av de många omdiskuterade situationerna kring olika domslut under säsongen har SvFF och Svensk Elitfotboll, efter initiativ av Hammarbys sportchef Jesper Jansson, valt att försöka initiera en ny grupp, ett typ av diskussionsforum, där domslut och bedömningar kan diskuteras. 

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Tommy Bodin i SvFF:s tävlingsutvecklingskommitté som har hand om frågor som rör tävlingsbestämmelserna. Han låter meddela att något förslag om att förändra bestämmelserna i dagsläget inte finns på bordet.

Publicerad 2019-08-08 kl 15:35

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto