Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
13v

Efter "bengalkastningen" i derbyt - Djurgården frikänns

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se incidenten i spelaren ovan.

En person kastade en bengal mot sittplatsläktaren i derbyt mellan Djurgården och Hammarby.
Riksombudet yrkade för att Djurgården skulle bötfällas. 
Nu meddelar disciplinnämnden att föreningen frikänns. 
- Vi har i första instans svårt att se att Djurgården kan belastas med påföljd, säger Göran Nilsson, 1:a vice ordförande i SvFF:s disciplinnämnd, till Fotbollskanalen. 

Det var i det senaste derbyt mellan Hammarby och Djurgården som avsparkstiden fick skjutas upp då en person kastade en brinnande bengal, från Djurgårdens klacksektion, till en av sittplatsläktarna. Samtidigt kastades även en stol, från samma sektion, ner mot planen och träffade en pressfotograf i huvudet, som fick läkarvård med anledning av det. 

Därefter polisanmäldes personen, som kastade bengalen, parallellt med aatt en utredning inleddes med anledning av att denne är misstänkt för grov misshandel. Åklagaren meddelade att personen fick tillträdesförbud i två års tid. 

- När det gäller bengalbrännaren så är han delgiven misstanke om två fall av grov misshandel och sex fall av försök till grov misshandel. Han är även belagd med två års tillträdesförbud, sa polisens presskontakt Lars Byström till Fotbollskanalen då. 

Nu meddelar disciplinnämnden sitt beslut med anledning av händelserna. Det rör sig om en anmälan utan bifall och att Djurgården därmed frikänns. 

- Vi har i första instans svårt att se att Djurgården kan belastas med påföljd på grund av det. Vi kan säga att vi har haft ett tidigare fall som var liknande mellan Göteborg och Hammarby, där samma sak hände och av samma skäl som vi frikände Hammarby då, så frikänner vi nu Djurgården. Det kan däremot överklagas, säger Göran Nilsson, 1:a vice ordförande i SvFF:s disciplinnämnd, till Fotbollskanalen. 

Nilsson syftade, i referensen till mötet mellan Göteborg och Hammarby på Gamla Ullevi, på att det då kastades en bengal från Hammarbys bortasektion mot en av hemmalagets sektioner, men även då frikände disciplinnämnden Hammarby från påföljd. 

"Gästande lag har visserligen ansvar för sina supportrar men ansvaret tar främst sikte på att kända ordningsstörare ska kunna identifieras med hjälp av personal från den gästande föreningen. Vidare ska bemanning ske enligt överenskommelse om match. RO (riksombudet) har inte gjort gällande att Hammarby har brustit i dessa avseenden", skrev disciplinnämnden i beslutet då. 

Riksombudet Henrik Engvall yrkade för att Djurgården skulle bötfällas, samtidigt som föreningen motsatte sig RO:s yrkande om bötfällning, då föreningen tycker sig ha "gjort vad som krävs för att motverka ordningsstörningarna" samt att föreningen "har vidtagit åtgärder i anledning av incidenterna vid finalen i svenska cupen". 

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden, men senast den 26 oktober.

Publicerad 2018-10-12 kl 16:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons