Elfsborg brände guldchans - rysare väntar i Malmö

BORÅS. IF Elfsborg missade guldchansen och kryssade mot Degerfors IF (2-2).
Nu väntar en avgörande final mot Malmö FF i Malmö nästa helg.
- Det är piss, säger Elfsborgs Noah Söderberg till Discovery+.

Malmö FF:s 2-4-förlust borta mot BK Häcken tidigare under söndagen bäddade för guldfest inför ett fullsatt Borås arena. Seger för Elfsborg mot Degerfors och SM-guldet skulle vara säkrat.

I hemmalaget gjordes bara en förändring när Ahmed Qasem ersatte avstängde Michael Baidoo. Även i gästande Degerfors gjordes en justering i startelvan då Rasmus Örqvist tog avstängde Christos Gravius plats på mittfältet.

En något trevande inledning utspelade sig och inget av lagen lyckades initialt få något riktigt grepp om matchbilden. Redan i den 17:e minuten tvingades Elfsborgs Niklas Hult utgå skadad. In i spel: Alexander Bernhardsson.

I matchminut 23 nickade Sebastian Holmén helt fel, varpå Gustav Lindgren fick ett friläge för gästerna. Hakon Valdimarsson kom ut snabbt och gjorde en monsterräddning.

Men ledningsmålet skulle ändå komma att bli Degerfors. Med några minuter kvar till halvtidsvilan var Seid Korac på rätt plats i straffområdet och kunde trycka in 0-1. Ställningen stod sig till paus.

- Det var sådär från vår sida. Vi kom inte riktigt i gång med långa anfall och skapade inte så många chanser. Det var en hyfsat jämn match, men de gjorde mål på en fast situation, och det gjorde inte vi, sa Elfsborgs Per Frick till Discovery+.

Inför den andra halvleken kom Jens Thomasen in i stället för Andri Baldursson i hemmalaget.

Till slut skulle Elfsborg få utdelning. På en frispark utifrån nådde Sebastian Holmén högst och nickade in kvitteringen inför ett öronbedövande jubel. Elfsborg tog över kommandot i matchen och guldvittringen i Borås var ett faktum.

I den 74:e minuten fick Hugo Bolin chansen att återta ledningen för Degerfors, men Valdimarsson svarade ännu en gång för en fin parad. Till slut kom ändå målet när MFF-lånet Peter Gwargis tryckte in 1-2.

Elfsborg hade flera jättelägen i slutminuterna, däribland två stolpträffar, och fick till slut in bollen igen genom Noah Söderberg i den 95:e minuten till slutresultatet 2-2.

- Det är piss rent ut sagt. Det är jättebesvikelse. Vi hade flera chanser i slutet för mål. Det är tungt nu, säger Noah Söderberg till Discovery+ och fortsätter:

- Det öppnade upp sig ytor åt ena och andra hållet. Det är tungt. Det är jättebesvikelse.

- Vi satte inte chanserna i dag, och det avgjorde i slutändan. Det är en svår situation, men vi försökte göra vårt allra bästa, och jag tycker alla gjorde en bra match. Vi släppte in två mål, och då är det svårt att vinna matcher. Det är surt.

Resultatet gör att Elfsborg leder allsvenskan med tre poäng inför den sista omgången, där en ren final borta mot Malmö FF väntar. Hemmaseger där och SM-guldet är MFF:s med bättre målskillnad, då båda klubbarna just nu står på lika målskillnad. Om Elfsborg tar poäng är boråsarna svenska mästare.

- Det blir en perfekt revansch för oss. Vi ska släppa den här matchen så snabbt som möjligt och blicka framåt mot Malmö, säger Söderberg.

Samtidigt ramlade Degerfors, i och med krysset, ur allsvenskan. "Degen" har nu ointagliga fyra poäng upp till IF Brommapojkarna på kvalplats - med en omgång kvar av säsongen i allsvenskan.

IF Elfsborg: Valdimarsson - Larsson, Holmén, Ibrahim, Hult - Boateng, Qasem, Baldursson - Okkels, Frick, Hedlund.

Degerfors IF: Rossbach - Bouzaiene, Granath, Korac, Mammar Chaouche, Gyau - Bolin, Ohlsson, Örqvist - Lindgren, Campos.

Publicerad 2023-11-05 kl 19:34