Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ELFSBORG

ALLSVENSK NEDRÄKNING: Lasse Nilsson ser inte slutet: "Vill bara spela fotboll"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Lasse Nilsson har varit med om mycket i sin karriär. Anfallaren förlängde sitt kontrakt till över säsongen 2017, ett kontrakt som kan vara hans sista?
– Jag har faktiskt inte tänkt så långt fram, nu vill jag bara spela fotboll, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Den 33-årige anfallaren hade en tuff höst 2014 då en hjärnskakning höll honom borta från spel. Många av supportrarna befarade att de hade sett det sista av Lasse Nilsson på Borås Arenas plastgräs, men veteranen kämpade sig tillbaka.

– Det är inget som hämmar mig på planen, en whiplash kan ju sitta i många år, jag kanske känner av det ibland, men inte på planen. Men det var en tung tid med ett par tuffa månader då det var lite fokus på fotbollen, då handlade det egentligen om att komma tillbaka till ett drägligt liv. Jag tog mig dit och det har gjort mig extra motiverad att träna fotboll och känner hur roligt det är att lira.

Du är 33 år, har spelat elitfotboll i drygt 15 år, hur mår kroppen?
– Den mår bra trots att det var ett tag sedan jag spelade match. Tempot är ju lite annorlunda, men det gäller att spela matcher och hitta rätt, att inte överarbeta, att inte springa på dumma grejer men det är bara att komma in i tempot.

Elfsborgs genrep inför allsvenskan, mot Odd under måndagen blev inte särskilt lyckat. En match som det bara är att glömma för de gulsvarta.

– Det var ett bottennapp, men inget jag lägger någon större vikt vid. De var duktiga, absolut. Det skönaste var att veta att kroppen håller och att jag fick nittio minuter, annars är det bara att glömma den matchen.

Hur länge sitter en förlust i för dig?
– Det sitter i en dag eller två i allsvenskan. Det var mycket tyngre när vi åkte ut på mållinjen i den 92:a matchminuten mot Rio Ave och missade gruppspelet. Det är om jag ska vara ärlig inget jag orkar tänka på. Den sitter fortfarande i, det var otroligt tungt. När det tas upp så kommer lite av ångesten tillbaka.

Och nu får du hålla tummarna för att Blåvitt slår Örebro…
– Jag har aldrig i mitt liv hållit så mycket på Blåvitt som jag gör i den matchen. Det är klart jag hoppas att de vinner. Att få spela i Europa är något vi blivit bortskämda med i Elfsborg och det skulle vara otroligt tråkigt om vi inte får uppleva det i år.

Ganska tidigt var Elfsborg och Lasse Nilsson överens om att förlänga kontraktet. Detta trots att anfallaren fick flera erbjudanden, främst från MLS.

– Det var väl bara skarpt läge med Columbus. Det är klart att det kittlade lite grann, det var inget blankt nej från min sida. Men jag satte mig och funderade, oavsett vad det är så ska man inte ta snabba beslut. Men mitt första spår har hela tiden varit att förlänga med Elfsborg, samtidigt finns det inga garantier inom fotbollen. Jag är ju ändå i den åldern när man brukar få lite trevliga förfrågningar, men jag och Elfsborg var snabbt överens om att vi båda vill ha mig kvar, säger Nilsson och fortsätter.

– Jag kom ju till Elfsborg ganska ung så jag har gjort några år, jag känner att det blir roligare och roligare varje månad. Jag känner mig motiverad och tycker det är kul att träna, jag har ju varit runt en del och det kanske låter glamouröst att vara fotbollsspelare, det är få förunnat att man verkligen trivs på sin arbetsplats, så kanske det inte har varit i alla klubbar jag varit i.

Klas Ingesson påverkade spelarna i Elfsborg med sitt sätt att se på livet. Han var också med och valde sin efterträdare – Magnus Haglund som gör comeback i Elfsborg.

– Magnus är ju en stor del av Elfsborg och var med under uppbyggnaden och har nått stora framgångar med klubben. Det är skönt att få in honom som är en bra tränare och dessutom kan klubben väldigt bra. Han behöver ingen praoperiod, han vet vad som gäller och kan gå rätt in och köra.

Vad har han ändrat?
– Det är väl samma spelidé som vi har haft de senaste tio åren, det är inga större skillnader. Men vi har filat en del på djupledsspelet, tidigare kanske vi passade lite väl mycket runt, runt. Vi ska vara possesionorienterade men vi behöver bli mer direkta i vårt kontringsspel, att känna att det inte är fult att slå en långboll om det ger ett friläge. Vi vill ju spela igång bollen från egen målvakt, vi ska fortsätta med det men det handlar mer om att i återerövringsfasen att gå direkt till attack.

Malmö är storfavoriter till att försvara sitt SM-guld. Där bakom förväntas Elfsborg vara ett av lagen som utmanar.

– Jag tror att vi har en god chans! Malmö har ju ett ekonomiskt försprång som är ganska väsentligt, det är inte riktigt på samma villkor. Men kvalitetsmässigt om vi får behålla stommen frisk och har lite tur som man behöver så kan vi vara med och fajtas om det.

– Det är bra konkurrens i truppen även om det inte är lika bred som tidigare. Men vi har många unga och hungriga spelare som gör att vi äldre känner flåset lite.

Tre år till, sen går det nya kontraktet ut. Vad som händer efter det är ganska oklart.

– Jag har inte haft några funderingar på det och spekulerar inte heller. Jag har de här tre åren och vill göra det bästa av det. Jag ser mig inte som någon tränare men om Elfsborg vill ha kvar mig efter karriären i någon roll och vi känner att det är givande för bägge så … men det är inget som är planerat.

Eller så blir det en ny karriär på travbanan. Lasse Nilsson är ägare till en travhäst, ett spontanköp.

– Haha, jag är faktiskt på väg för att kolla på den. Jag är inte speciellt intresserad höll jag på att säga men jag har vänner som är intresserade så det blev lite av en spontangrej.

– Annars umgås jag mycket med mina barn, jag har ju tre döttrar som tar upp mycket av min tid. För dem spelar det ingen roll hur det gick i någon fotbollsmatch, det är mer viktigt med lördagsgodis och sådant. De förstår vad jag håller på med men är väldigt ointresserade. Annars blir det mycket musik och en del golf på sommaren, jag trivs med livet helt enkelt, säger Nilsson.

Publicerad 2015-04-01 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons