FEM SPANINGAR: "Blåvitt har väntat länge på den här segern"

MALMÖ. IFK Göteborg besegrade Malmö FF med 3-2 på bortaplan, efter ett dramatiskt avgörande på tilläggstid.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Ett resultat som inte speglade matchen alls
Malmö FF skapade flera högkvalificerade målchanser bara under den inledande kvarten. Ändå var ställningen 1-1 efter 17 minuter. MFF hotade i våg efter våg, framförallt på högerkanten, mot en virrig och nykomponerad fembackslinje i Blåvitt där August Erlingmark förstärkte Mattias Bjärsmyr och Carl Johansson centralt. Åtminstone var tanken det, och med i bollen i egen ägo stod IFK för flera oprovocerade misstag i passningsspelet. Ett sådant ledde fram till 1-0-målet, då Antonio Colak hann upp Oscar Wendts hemåtpassning före målvakten Giannis Anestis och satte sitt åttonde allsvenska mål från en snäv vinkel. Men även hemmalaget stod för misstag. I den 17:e minuten drällde Lasse Nielsen med bollen nära eget straffområde och lät Kolbeinn Sigthorsson ta sig loss mot straffområdet. Johan Dahlin räddade IFK-anfallarens avslut, men på returen höll sig Marcus Berg och tryckte upp bollen i nättaktet, och ordnade ett halvtidsresultat som inte alls spelglade matchbilden. Framförallt inte sett till hur många målchanser MFF kom till under halvleken, där Anestis var Blåvitts klart bästa spelare.

Dramatisk vinst för Blåvitt som spelade upp sig
Malmö FF inledde den andra halvleken i samma stil som den första. Men återigen överraskade IFK Göteborg hemmalaget med ett mål från ingenstans, när Eric Larsson styrde ett vänsterinlägg i egen målbur i minut 55. Under halvtimmen som följde fick Blåvitt till slut ordning på defensiven och kunde försvara tämligen tryggt med fembackslinjen. MFF kom under den perioden inte till de klara målchanserna och IFK Göteborg såg ut att kunna klara belägringen av den egna planhalvan, innan MFF:s inhoppare Malik Abubakari nickade in sitt första allsvenska mål i den 86:e minuten. Men istället för ett segermål åt det hållet reste sig Blåvitt en sista gång. En långboll gick mot Berg, som blev sparkad av inhopparen Peter Gwargis i bröstet och domaren Glenn Nyberg pekade på straffpunkten. Tv-bilder visar en förseelse som börjar utanför linjen men fortsätter in i straffområdet. Tobias Sana fick vänta på att ta hand om straffen i flera minuter medan Berg behövde läkarvård. I den 98:e minuten tog så den tidigare MFF-mittfältaren Sana bollen och placerade den förbi Dahlin. IFK Göteborg tog en högst oväntad och inte särskilt rättvist bortaseger. För MFF:s del är det obegripligt att matchen skulle mynna ut i noll poäng efter överkörningen under den första kvarten.

IFK Göteborg har väntat på denna seger
Utöver att vinna mot den värsta rivalen kommer IFK Göteborg glädja sig åt det lite oförtjänta sättet de gjorde det på. Det finns mycket mer att önska fortfarande spelmässigt, men i dag fanns en stabilitet - första kvarten undantaget - som visar att Mikael Stahre präntat in något sorts fundament efter sju matcher som IFK:s tränare. Anestis räddningar var förstås matchavgörande. Men i försvaret var Carl Johansson en klippa, liksom Alexander Jallow som hade bra koll på MFF:s Veljko Birmancevic. Sebastian Eriksson vek aldrig ner sig på mittfältet med sin inställning och brann kanske mesta av alla blåvita för uppgiften i dag. IFK Göteborg har väntat på en stor seger hela säsongen. Kanske kan denna, på den svåraste av arenor, bryta Blåvitts negativa trend 2021. För de ligger fortfarande kvar som nia i tabellen.

Kort, men lovande Sergio Peña-inhopp
MFF:s 25-åring fick spela exakt en halvtimme efter att ha hoppat in i den 54:e minuten. Under den korta tiden visade han prov på takter som lever upp till lite av hajpen som byggts upp kring nyförvärvet. Sergio Peña var inte blyg för att diktera spelet i sin MFF-debut. Han slog fina crossbollar på Blåvitts planhalva och flöt runt med bollen vid fötterna på ett inbjudande sätt. Efter 30 minuter tog han sig åt vaden när byttes ut, men ska inte vara något mer än en skanvak. Den första analysen är att peruanen som sämst åtminstone kan bli en hyfsad Anders Christiansen-backup. Sergio Peña borde dock ingå i en startelva ganska snart.

Beijmos bästa halvlek sedan återkomsten
För ganska exakt ett år sedan blev Felix Beijmo klar för Malmö FF efter en tuff tid i tyska Werder Bremen. 23-åringen fick bara göra tre inhopp under en ännu svårare höst för honom, men har detta år succesivt tagit sig närmare en plats i laget. Dagens match var högerbackens sjunde från start i allsvenskan, och den första halvleken var hans klart bästa sedan återkomsten till Skåne. Beijmo kom i ständiga attacker, var säker med bollen i offensiven och levererade fina inlägg – men borde också gjort mål. I Champions League-spelet finns det uppenbarligen inte plats för varken honom eller Eric Larsson i 3-5-2-uppställningen, och när Martin Olsson är spelredo borde vänsterbacksposition vara hans när MFF använder en fyrbackslinje. Till höger är då Larssons plats långt ifrån lika säker som när säsongen inleddes, när Beijmo nu börjar komma in det på allvar.

Publicerad 2021-08-14 kl 19:37