Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Därför är Per Karlsson AIK:s störste"

Allsvenskan

SOLNA. AIK-Elfsborg slutade 0-1
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

AIK:s störste
Nej, de här spaningarna kommer inte vara några vanliga spaningar. De här spaningarna kommer handla om Per Karlsson. Han tackades av i samband med den här drabbningen - med massvis av banderoller, tifo, sånger och hyllningar. ”Pertan” grät och supportrarna visade den vackraste av sidor som fotbollen har att erbjuda. Det var en känslosam eftermiddag för ”den störste” som AIK haft, som en av de ansvariga för AIK Tifo uttryckte inför avspark. Så varför är han störst?

Flest matcher
438 tävlingsframträdanden i AIK. Med det är Per Karlsson den som gjort flest matcher i den svartgula tröjan - genom alla tider. Det säger mycket om 36-åringen. Om hur skicklig han varit, hur viktig han varit och hur svårt det har varit för olika tränare att peta honom trots att mittbackspositionen inte sällan varit rejält konkurrensutsatt. Bortsett låneperioder hos Väsby och Åtvidaberg har han bara spelat i AIK under seniorkarriären. Respekt.

Annons

Gulden
Det är långt ifrån varje år AIK vinner SM-guld. Men Per Karlsson har varit med om att ta två. Och båda gångerna, 2009 och 2018, var han en viktig kugge - en bärande spelare. Sista gången var han det också efter att bara två år tidigare ha varit uträknad och en spelare som AIK inte ville satsa på. Inget annat än imponerande.

Motpolen
AIK är på många sätt hybris, bröstet utåt och högljutt. En kaxig företeelse som älskar att ta plats och känna att allt annat kretsar runt det svartgula. Per Karlsson är en vacker motpol till det. Han är lugn, snäll, ödmjuk och eftertänksam. En fin representant oavsett väder. När det stormat har han stått för trygghet och klokskap - och i medgång har han haft fötterna på jorden, sett till att vara förebilden som gjort jobbet.

Ledaren
Och ja, Per Karlsson är en ledare. Han har säkerligen inte varit den som skrikit högst i omklädningsrummet, som gått främst i ledet vad gäller känslor och utspel. Men han är förebilden som alla grupper mår bra av. Den som alltid gör jobbet i det tysta, som leder genom handlingar, som sätter en stolthet i att kämpa till domaren blåst av. Per Karlsson har brunnit för AIK-tröjan, för att spela för sin klubb. Jag är helt övertygad om att det väglett andra spelare kring hur man ska bete sig och spela. Men en sak tror jag dock inte att de har kunnat lära sig: att glidtackla som ”Pertan”. Hans spagatliknande attacker på motståndare är en konstform som få bemästrar.

Annons
Publicerad 2022-11-06 kl 17:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto