FEM SPANINGAR: "Därför var Blåvitts poäng extra stark"

SOLNA. AIK och IFK Göteborg spelade 2-2.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Oerhört svag start av AIK
AIK var riktigt dåliga under första tio minuterna. Tanken for tillbaka några veckor till när IFK Norrköping var på besök på Friends Arena och spelade ut hemmalaget. Det såg återigen ut som att hemmaspelarna var tagna av stundens allvar.

Det tog bara en minut innan Blåvitt skapade sin första målchans. Gustaf Norlin blev fri efter väggspel med Sebastian Ohlsson. Fyra minuter senare fick Ohlsson en ny chans - och då small det. Sebastian Eriksson var bra i presspelet och tog bollen av Bilal Hussein innan han hittade ut till vänster där Norlin stormade fram och satte in den i straffområdet. Hagen till Ohlsson. 1-0. Sedan blev Linus Carlstrand helt omarkerad efter en hörna och Alexander Milosevic och Jetmir Haliti började tjafsa lite för mycket om vems fel det var. Ja, AIK var helt under isen i början av matchen och ska vara glada att det bara stod 0-1.

En skänk från ovan - då tappade Blåvitt sitt momentum
Då, från ingenstans, skulle Pontus Dahlberg slå ett uppspel, träffade Gustav Svensson och bollen gick in i eget mål. AIK kunde tacka högre makter. 1-1. Blåvitts momentum bort. Ny energi AIK. Och efter målet spelade AIK upp sig.

Imponerar i ny roll
IFK Göteborg var framför allt bättre än AIK på det centrala mittfältet och Aboubakar Keita, Abdussalam Magashy och Bilal Hussein sliter och Blåvitts Sebastian Eriksson, Adam Carlén och Elias Hagen vann kampen på mitten. Framför, i en ny och mer offensiv position, gör Sebastian Ohlsson succé i IFK Göteborg. Inte nog med att han gjorde 1-0 mot AIK. Han tryckte även i 2-2-målet som innebar att hans lag kunde åka hem med en poäng. Nu är Ohlsson uppe i fyra mål den här säsongen.

Tunga tapp för Blåvitt - därför var poängen extra stark

Marcus Berg hade varit sjuk i veckan och knappt tränat inför matchen mot AIK. Därför började han på bänken. Då fick 18-årige Linus Carlstrand göra sin första allsvenska match från start. Det betydde att man tappade en ledare och nyckelspelare med rutin och skicklighet, och man tappade också ett viktigt länkspel. In fick man en mer djupledsgående anfallare och Carlstrand ska vara nöjd med sin debut och det var bland annat nära att han fick en fin assist när han tog sig förbi Robin Tihi och hittade in till Elias Hagen.

I slutet av första halvlek kom nästa smäll. Sebastian Eriksson tvingades kliva av. Ännu ett avbräck för Eriksson hade varit väldigt bra. Det var han som var rejäl och vass i presspelet  vid 1-0 när han bröt ett anfall när han tog bollen av Bilal Hussein och satte ut den till vänster där Gustaf Norlin stormade fram.

Det var inte bara det som Sebastian Eriksson gjorde bra. Han var en lagkamrat som behövs i ett derby. Han var i eget straffområde och bröt och nickade till egen målvakt. Han låg bakom ytterligare en chans när han satte ut bollen till höger där Emil Salomonsson tog emot och skickade in till Norlin som fick ett bra läge.

Det var en ganska märklig match, för AIK gjorde 1-1 och 2-1 när IFK Göteborg var bra, och IFK Göteborg gjorde 2-2 när AIK var bra. Men det var starkt av Det var starkt av Blåvitt att komma tillbaka efter Dahlbergs tabbe och efter att sedan ha släppt in 1-2. En poäng som gav mersmak, speciellt med tanke på att Berg inte kunde starta och att Eriksson tvingades kliva av i första halvlek.

En familj där pappa är i AIK:s styrelse och sonen tränare i IFK Göteborg
Det är klart att det här var en speciell match för Blåvitts tränare. William Lundins pappa är Stefan Lundin och han sitter i AIK:s styrelse. Inte konstigt om det var en speciell match för far och son när deras lag spelade mot varandra. Frågade William om det på presskonferensen efter 2-2-matchen.

Men han var inte jättesugen på att prata om det utan svarade med saker som fansen säkert vill höra mer än att hans pappa är i AIK:s styrelse.

Hur var den här matchen för dig med tanke på att din pappa sitter i AIK:s styrelse?
- Jag är ju uppvuxen med att AIK-IFK Göteborg är rivalitet. Så det var en häftig match för mig att gå in i. Att farsan är i AIK, så är det ju bara, och i dag höll vi på olika lag.