TV: Ohlssons dubbel snuvade AIK på segern

Men Sebastian Ohlssons dubbel räddade poäng för IFK Göteborg.
- Jag kanske är "nya Berg", säger han skämtsamt till Discovery+.
- Det gör ont, konstaterar AIK:s Omar Faraj.

Att AIK och IFK Göteborg skulle mötas i en kamp om att undvika kvalplatsen i den åttonde omgången av allsvenskan var det få som hade trott på förhand. Men under måndagskvällen var det just det som hände.

IFK Göteborg kom till start utan Marcus Berg, som var krasslig inför match. In i hans ställe kom Linus Carlstrand, som gjorde allsvensk startdebut. Men någon avsaknad av sin anfallsstjärna var det inte tal om matchupptakten.

En minut dröjde det, sedan hade IFK Göteborg sågat sig igenom ett stillastående AIK-försvar, men en utrusande Kristoffer Nordfeldt kunde avvärja Gustaf Norlins avslut från nära håll. Men målet skulle inte dröja särskilt länge för gästerna.

I matchens femte minut sprintade Norlin loss på nytt. Inlägget hittade en fristående Elias Hagen, som kunde skarva fram en fristående Sebastian Ohlsson, som forcerade in ledningsmålet för IFK Göteborg.

Efter målet fortsatte gästerna att styra tempot, men det var AIK som skulle replikera.

En överlång boll rullade ner till Gustav Svensson, som spelade hem till Pontus Dahlberg, som valde att rensa på ett tillslag. Men Gustav Svensson blev prickad av bollen, som retligt kunde studsa in i det tomma bortamålet. Därefter valde AIK-kaptenen Alexander Milosevic att samla sitt lag i en ring för att förmedla ett budskap.

- Vi måste vakna. Vi började matchen och gav dem energi från start. De fick en målchans direkt och sen kunde de jobba därifrån, sa Alexander Milosevic om händelsen i Discovery+.

Målet blev precis den injektion som AIK behövde. Helt plötsligt var all ångest och press som bortblåst och hemmalaget kunde spela sig loss gång på gång. Men Dahlberg tog en gruvlig revansch och stod pall när Faraj testade lyckan två gånger om.

Men efter rivstarten lugnade tempot ner sig och matchen övergick i ett ställningskrig, där merparten av duellerna utkämpade sig på mittfältet. Detta gjorde också att de heta målchanserna uteblev och ställningen var alltjämt 1-1 när lagen begav sig in för halvtidsvilan.

I matchens andra akt var det återigen IFK Göteborg som fick den bästa starten.

I den 50:e matchminuten tog sig Linus Carlstrand fram längs vänsterkanten och serverade en fristående Elias Hagen i AIK:s straffområde. Men den här gången kunde Kristoffer Nordfeldt avvärja den inledande anstormningen och det skulle straffa sig för gästerna.

Fyra minuter senare vek nämligen Rui Modesto in från sin högerkant. Vänsteravslutet var inte hårt, men placeringen bakom en maktlös Pontus Dahlberg var fläckfri och portugisens andra allsvenska mål var ett faktum.

Precis som i den första halvleken gav målet hemmalaget välbehövlig energi och helt plötsligt byttes de spridda buropen ut mot ett massivt stöd från hemmapubliken. Men även om AIK fick lite andrum uteblev de riktigt heta målchanserna.

Efter ledningsmålet bytte gästerna in Marcus Berg och övergick till en offensivare uppställning. Något som skulle ge resultat.

I en tilltrasslad situation landade bollen återigen hos Sebastian Ohlsson. Den här gången placerade 29-åringen bollen otagbart i stolproten och vilda glädjescener utbröt i bortalaget.

Efter kvitteringen jämnade spelet återigen ut sig och det var till synes två lag som var mer rädda för att förlora, snarare än att gå för ett segermål. Något som gjorde att slutresultatet skrevs till 2-2.

Om tvåmålsskytten Sebastian Ohlsson var nöjd med en poäng borta mot AIK?

- Både och. Men när vi ligger under med 2-1 så blir det lite en vunnen poäng. Vi startade bra men släppte in ett skitmål, och sen tog de över. Det var mycket kamp och det kunde gått åt båda hållen, säger Blåvitt-stjärnan till Discovery+.

Var den plötsliga näsan för mål kommer ifrån?

- Jag vetifan. Från gamla Öis-tiderna i division 1, kanske. Man har varit högerback i några år. Jag kanske är "nya Berg", säger Ohlsson, och kommenterar lagets utveckling:

- Vi blir bättre och bättre. Jag tycker att vi hela tiden har visat en jävla attityd men nu har spelet börjat sitta och vi har förtjänat poängen vi har tagit nu. Så det är bara att jobba på.

AIK:s Omar Faraj i samma sändning:

- Man känner en besvikelse. Det gör ont att se fansen så här, och det gör ont för oss också. Jag förstår vad de känner och respekterar det, säger forwarden.

- Det känns som att vi har kvalitet men att vi inte är påkopplad över 90 minuter. När vi är det är vi bra, men vi är det bara i 60 minuter kanske. Och det vinner man inga matcher på. Vi slarvar och jag känner att vi borde komma upp i högstanivå mer ofta.

AIK:s chefstränare Andreas Brännström var allt annat än nöjd med vad hans lag presterade.

- Matchen har olika ansikten. Vi startar matchen fruktansvärt illa, vi lyckas alltså inte slå en avspark. Det säger väl lite om kvaliteten i matchen, det var väldigt svagt. Men vi hämtar oss och jobbar oss in i matchen, säger han i Discovery+.

På presskonferensen efteråt fick "Brännan" frågan om hur illa läget är i AIK nu.

- Det var väl kris efter två matcher, så det är inte väl inte bättre nu. Just nu måste vi acceptera att vi är där vi är. Vi har inte varit bättre, säger han.

Resultatet innebär att lagen petar ner Degerfors, som har sämre målskillnad, på kvalplats. Men något andrum kommer ännu inte på tal för de två storklubbarna som nu båda står på sex poäng.

AIK: Nordfeldt - Tihi, Milosevic, Haliti - Modesto, Magashy, Keita, Hussein, Otieno - Faraj, Guidetti.

IFK Göteborg: Dahlberg - Salomonsson, Svensson, Bångsbo, Wendt - Carlén, Eriksson - Ohlsson, Hagen, Norlin - Carlstrand.