FEM SPANINGAR: "Djurgården bjöd på förbjudna misstag"

STOCKHOLM. Djurgården föll med 3-2 mot Varberg.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Karlsson punktmarkerade Eriksson
Varberg inledde matchen bra och det var främst via omställningar som Djurgården skapade någonting. En sak som blev ett hinder för hemmalaget i spelet med boll? Att Joakim Persson valde att sätta en punktmarkering på Djurgårdens viktigaste spelare; Magnus Eriksson. Victor Karlsson (fram till sitt gula kort) följde den blårandige kaptenen överallt och det försämrade så klart Erikssons möjligheter att styra och ställa, vilket han gjort hela det här året. Poängkungen fick aldrig gott om tid på sig med bollen vid fötterna och tvingades röra sig över stora ytor för att skaka av sig Karlsson.

Kallduschen
Med tiden tog Djurgården över mer och mer, fick ett tryck på sin motståndare och skapade en del farligheter. Men Varberg är ett tungt lag att möta, inte minst på fasta situationer, där man hotar med spelare som Robin Simovic och Oliver Stanisic. Men också Alexander Johansson, som nickade in 1-0 till Varberg på en hörna i den 33:e minuten. En kalldusch för Djurgården - totalt enligt plan för Varberg, som så klart visste att man inte hade kommit till Tele2 Arena för att spela ut sin motståndare. Det handlade om att ta vara på chanserna som skulle uppstå, exempelvis på frisparkar och hörnor, och det gjorde man. Djurgården? De brände sina möjligheter, bland annat en straff precis innan paus.

Djurgården med förbjudna misstag
När Djurgården klev ut på planen efter pausvilan hade laget så klart ingenting att förlora och det fanns bara en sak att vänta sig: total anstormning. Varberg lär inte ha trott på någon annan matchbild, men det hjälpte inte. Djurgården fick den drömstart som man var ute efter, då Edward Chilufya nickade in 1-1 i den 48:e minuten. Och redan innan det hade hemmalaget hunnit skapa flera farligheter. De blårandiga var på bettet och gick tydligen inte att stoppa. Men när allt talade för att Djurgården bara skulle fortsätta köra på och fixa en vändning spelade bortalaget till sig en hörna. Och ja, ett passivt agerande av hemmaförsvaret senare stod det 2-1 till Varberg. När Djurgården sedan gick offensivt för en ny kvittering kontrade bortalaget sönder topplaget. Inhopparen Albin Winbo lämnades helt ensam i närheten av straffområdet och kunde enkelt placera in 3-1 i den 61:a minuten. Djurgården stod för misstag som är ”förbjudna” mott ett lag som Joakim Perssons och det i ett läge då serien ska avgöras och motståndaren inte har jättemycket att spela för. Oväntat, obegripligt och oacceptabelt för ett lag som går för guld.

Nästa uppdrag: rädda Europa-plats
Nu kan väl ändå inte Malmö FF tappa det här guldet? Vid seger mot Kalmar (uppdatering: Malmö vann) under söndagen är Djurgården helt uträknat och då kan i sådana fall MFF bli "mästare i kavaj" under måndagen, om Elfsborg-AIK slutar oavgjort. Nej, det här var så klart en match som Djurgården behövde vinna. Nu får man främst se till att besegra Häcken i sista omgången så att Europa-platsen inte glider laget ur händerna.

Orutinerade Mårtensson storspelade
I sin sjätte allsvenska match någonsin fick Philip Mårtensson en huvudroll. 28-åringen stod för flera bra räddningar redan innan tilläggstid i den första halvleken, och då knep han även en straff av Magnus Eriksson inför ett nästan fullsatt Tele2 Arena. Visst, han släppte in 1-1 i början av den andra halvleken men faktum är att han inte kunde göra särskilt mycket åt Chilufyas nick. Och därefter bjöd han och sina försvarande lagkamrater på en heroisk insats i egen box. Mårtensson och Varbergs backar radade upp räddningar och blockeringar. Vilken afton för målvakten, som främst hade spelat i ettan innan flytten till Bois.