FEM SPANINGAR: "Haksabanovic kan bli bästa korttidslösningen någonsin"

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Degerfors med 3-1.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Kan bli bästa korttidslösningen någonsin
Det kändes på försäsongen att Djurgården inte fyllt luckan efter Edward Chilufya. Men nu har man hittat en ännu bättre spelare. Spelmässigt kan Sead Haksabanovic bli den bästa korttidslösningen som en allsvensk klubb någonsin har gjort.

En del klubbar har försökt med korttidslösningar utan att ha lyckats, andra har lyckats. Gör man korta lösningar så ska det vara med spelare som levererar direkt och som höjer laget. Och Haksabanovic levererade direkt. Det tog elva minuter sedan presenterade han sig för sin nya klubb. Det raka uppspelet från Isak Hien var bra, Haksabanovic avslut var lika bra.

Med Pierre Bengtsson och Sead Haksabanovic har Djurgården värvat en vänsterkant som är fem plus med allsvenska mått mätt. Det visade duon prov på vid 2-0. Haksabanovic med fin spelförståelse hittade Bengtsson som fick ett bra inläggsläge. Bollen in till Haris Radetinac som träffade stolpen, och på returen gjorde Victor Edvardsen 2-0.

Djurgårdens transferfönster var starkt. Förutom Haksabanovic och Bengtsson så var även Piotr Johansson och Victor Edvardsen bra mot Degerfors. Edvardsen levererade också direkt. Anfallaren gjorde två mål mot sitt förra lag.

Djurgården var bra - första 20 var bäst
Det var ett rasande tempo som hemmalaget drog upp direkt från start. Fyra bra målchanser efter elva minuter, och på den fjärde kom 1-0.
Magnus Eriksson var på spelhumör och satte fart på spelet. Efter två minuter drog Eriksson igång en bra kontring till Piotr Johansson, som slog ett inlägg som Victor Edvardsen var nära att hinna först på, men Degerfors rensade undan, bollen hamnade hos Hampus Finndell, som sköt utanför.

Efter fyra minuter drog Eriksson själv på ett skott strax utanför straffområdet - men bollen gick över.

Efter nio minuter hittade Eriksson till Finndell, som väggspelade med Edvardsen innan han testade skott som räddades till hörna.

Efter elva minuter kom 1-0. Isak Hien med ett bra uppspel till Haksabanovic, som strax utanför straffområdet avslutade säkert.

Fyra ramträffar för Degerfors
När hemmalagets starka öppning av matchen kom av sig efter ungefär 20 minuter så klarade Degerfors av att komma upp i några luriga lägen. Inom loppet av en minut träffade man samma stolpe två gånger. Först kastade sig Isak Hien och styrde ett inspel i egen stolpe, och på den efterföljande hörnan träffade Sean Sabetkar stolpen.

Efter 49 minuter träffade Adam Carléns nick ribban. Och efter 64 minuter träffade Sabetkars nick också ribban.

Förtjänade ett mål
Skam den som ger sig. Efter fyra ramträffar kom Degerfors reducering. Abdelrahman Saidi hade bara varit på planen i sex minuter innan han tryckte in 2-1-målet. Och det går helt klart att påstå att bortalaget hade gjort sig förtjänt av det målet.