FEM SPANINGAR: "IFK Göteborg är ett totalförvandlat lag"

GÖTEBORG. IFK Göteborg var överlägset Djurgården och vann med 3-0 på Gamla Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Ullevieffekten bakom Blåvitts uppryckning
IFK Göteborg är som ett totalförvandlat lag i oktober 2021. Det torftiga och mediokra Blåvitt från tidigare i år är numera ett lag som sprudlar av energi och självförtroende. Mycket av den förvandlingen kan de tacka publiken på Gamla Ullevi för. Blåvitt var tillbaka på arenan mot Örebro SK för elva dagar sedan, efter att ha spelat på friidrottsstadion Ullevi under hela året på grund av restriktionerna. Redan i ödesmatchen mot ÖSK visade Blåvitt upp en stabilitet och framåtanda som knappts synts under säsongen. De följde upp den 2-0-vinsten med att segra mot Mjällby senast, och med samma energi kom de ut och markerade från start att de inte tänkte låta Djurgården diktera spelet. 20 minuter tog det, sedan hade August Erlingmark nickat in ledningsmålet framför den euforiska hemmaklacken.

Djurgården sönderkontrat igen
Blåvitt fick matchen dit de ville efter målet. Djurgården hade svårt bryta ner IFK:s 4-4-2 och ta sig in i Giannis Anestis straffområde. Efter omgrupperingen i halvtid var det meningen att blåränderna skulle hitta kraft för en vändning. De gavs knappt chansen. Fem minuter in i halvleken utökade Marcus Berg till 2-0 och tre minuter senare satte Tobias Sana trean. Vid Bergs mål vann Blåvitt bollen vid mittplan; Sanas mål föregicks av att gästerna blivit överspelade efter egen hörna. Känns detta bekant? För tio dagar sedan blev Djurgården sönderkontrat i 0-3-förlusten mot Elfsborg, men då kunde de skylla på att mittfältskuggen Rasmus Schüller var avstängd. I dag var finländaren tillbaka men kunde inte hjälpa Djurgården från att stoppa IFK-spelarna och ett växande huvudbry för guldkandidaten.

Berg-Vilhelmsson kan bli en succéduo
Blåvitts tränare Mikael Stahre fortsätter att satsa på Oscar Vilhelmsson i anfallet. 18-åringen fick sin femte raka start och börja betala tillbaka för Stahres förtroende. Inte i form av mål, han står på noll, men med en löpförmåga och targetegenskaper som är väldigt spännade. Framförallt börjar samarbetet med Marcus Berg sätta sig. IFK-talismanen kombinerade sig fram med Vilhelmsson vid målchansen som föranledde hörnan innan ledningsmålet, och vid 2-0 var det Vilhemsson som vann bollen på egen planhalva och sedan hittade Berg i straffområdet. Och vad återstår mer att säga om hemvändaren? Sjunde allsvenska målet sedan juli för allsvenskans bästa anfallare.

Blåvitt spelar bra - hela matcher numera
Den största skillnaden kollektivt för Blåvitt jämfört med tidigare är att de slutat vara ett lag som bara spelar bra under korta perioder av matcherna. Mot ÖSK var det lite skakigt på slutet, och i Mjällby fick Blåvitt hjälp av en utvisning - likväl var båda matcherna exempel på att Stahre höjt lägstanivån på laget. I kväll behövde de inte ens vara bra så länge, för efter 53 minuter var matchen stängd. Särskilt nöjd måste IFK-tränaren vara med Simon Thern och Gustav Svenssons strålande mittfältsarbete, och att August Erlingmark ersatte tvåmålsskytten från senast, Carl Johansson, med att själv göra mål i kväll.

Hur reser sig Djurgården från detta?
Serieledning inför omgången men nu har Djurgården halkat ner till tredjeplatsen. Marginalen till toppduon Malmö FF och Elfsborg är bara en poäng med fem matcher kvar, men en sådan här käftsmäll riskerar att sätta sig mentalt på Djurgårdsspelarnas psyken. De har en tacksam chans att studsa tillbaka mot avsågade ÖSK i nästa match, men det finns mer djupgående problem som DIF-tränarna måste lösa snarast. Förutom sårbarheten på kontringar var även anfallsspelet obefintligt mot Blåvitt. Djurgården var ett lag som saknade tro efter 3-0-målet, och stackars Kalle Holmberg blev utbytt direkt efter Sanas fullträff. Vem är målskytten som gör skillnad för Djurgården i guldstriden egentligen? Ett lika stort frågetecken ställs till formen inför slutspurten, med lika många förluster som vinster i de sex senaste matcherna.

Publicerad 2021-10-28 kl 21:48