FEM SPANINGAR: "Något av det värsta jag sett i MFF-väg"

MALMÖ. Malmö FF pulvriserade Kalmar FF och vann med 5-0 på Eleda Stadion.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

NÅGOT BLAND DET VÄRSTA JAG SETT
När klyschan "det var bara ett lag på planen" inte räcker till, då vet man att det varit en överkörning modell större. Malmö FF inledande kvart mot Kalmar FF är bland det värsta jag sett i dominans under allsvenska matcher. Under denna tidsram skapade MFF fem klara målchanser och gick upp i en 2-0-ledning. Efter 40 minuter stod det 4-0 och anfallstitanen Erik Botheim levererade ett äkta hattrick för första gången, efter Hugo Bolins ledningsmål.

Kalmar FF-spelarna var lika utspridda som glasskärvor en fredagskväll på Malmös gator. Jag tror att det gick 40 minuter mellan deras första och andra tillfälle i offensiv tredjedel, och de drog en lättnadens suck när halvtidssignalen gick. Isaac Kiese Thelin satte 5-0-målet tidigt i andra halvlek, MFF drog ner på tempot och nästjumbon KFF undgick pinsamma slutsiffror. Från sin himmel kunde MFF-ikonen Bosse Larsson le åt både prestationen och det magnifika tifot.

DÅ KOMMER PEÑA LÄMNA ETT STORT HÅL
Sergio Peña var planens bästa mittfältare, i skarp konkurrens med Lasse Berg Johnsen. Detta främst för peruanens inledande 20 minuter i matchen, där Peña var magisk i sitt passningsspel. Vid det här laget har åtminstone jag vant mig vid hans spektakulära mittfältsstil, men i år har det varit slående hur oerhört bra han är match efter match. Trots det nämns 28-åringen sällan bland allsvenskans bästa spelare. Om Peña lämnar MFF redan i sommar (utgående kontrakt) så kommer han lämna ett väldigt stort hål.

MATCHENS HÄNDELSE
Jag är väldigt svag för avslut likt Kiese Thelins vid 5-0-målet. Svårighetsgraden låg varken på van Basten- eller Totti-nivå, men direktvolleyn osade klassavslutare. Målet tog Kiese Thelin jämsides med Botheim i skytteligatoppen, där succéduon delar ledningen med åtta mål var.

FRÅGETECKNET
Samtliga KFF-spelare, duktige målvakten Jakob Kindberg undantaget, lämnar Malmö med underkänt betyg. Men vissa hade det jobbigare än andra. Chefstränaren Henrik Jensen reagerade kraftfullt efter en aktion från Arash Jafarpour i mitten av första halvlek. Efter 35 minuter var den 21-årige vänsterbacken utbytt mot Alexander Gersbach - som inledde med att nicka ett inlägg i egen ribba. Jafarpour var inte ensam om att jaga skuggor i den första halvleken på Eleda Stadion, men gick ett brutalt öde till mötes.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Erik Botheim. Ett äkta hattrick för den norske 24-åringen, som byttes ut efter en timme. Botheim ser ut att spela sitt livs bästa fotboll, vilket märks på det intensiva kroppspråket och ständiga leveransen.

2: Sergio Peña. Se ovan.

3. Busanello. I kväll såg vi den gamle “Busa” igen. Brassen kom i anfallsvåg efter anfallsvåg på vänsterkanten och inläggen var bättre än de varit tidigare i år. Två assister i första halvlek.

Publicerad 2024-05-24 kl 21:47