FEM SPANINGAR: "Nanasi var utanför truppen - hade varit en stjärna i Blåvitt"

MALMÖ. Malmö FF besegrade IFK Göteborg med 1-0.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Svårt att ta bort Toivonen från elvan
Elva månader sedan han senast startade en fotbollsmatch. Bäst på planen i den första halvleken mot IFK Göteborg och fixade straffen till 1-0. Han var hela tiden smart i positionsspel och i passningsspel, och det blir svårt att ta bort honom från startelvan i nästa match. Det kändes som att Toivonen hade bestämt sig för att ta den här chansen att stanna i elvan. Efter att han hade fixat straffen i den andra halvleken så tröttnade han, inte så konstigt med tanke på att det alltså var första starten på elva månader.

En MFF-spelare som inte var med i truppen hade varit en stjärna i Blåvitt

I den första halvleken spelade Malmö FF ut IFK Göteborg som knappt kom över egen planhalva. Tänkte då på att Veljko Birmancevic, Isaac Kiese Thelin och Martin Olsson saknades och ska tryckas in i laget. Det är minst sagt en stark trupp som MFF har. Sebastian Nanasi var inte med i truppen, oklart varför, men om det var på grund av konkurrens så var det i så fall en spelare som inte var med i truppen som hade varit en stjärna i IFK Göteborg.

Och när Anders Christiansen skadade sig var det inte Birmancevic som kom in som MFF:s första byte, utan 17-årige Hugo Larsson.

Det är också en oerhörd styrka att kunna ändra spelsystem och fortfarande vara minst lika bra. Nu gick MFF på en trebackslinje med Sören Rieks och Felix Beijmo på kanterna, tre centrala mittfältare med Ola Toivonen framför och Jo Inge Berget längst fram.

Ineffektiva
Om man ska hitta något att gnälla på i MFF så får det bli att man bara gjorde ett mål, och det på straff. Framför allt att man inte lyckades göra mål i den första halvleken när man hade ett så stort övertag. Den här matchen borde man ha dödat i stället för att det nu blev nerver i slutet.

Nu fick Blåvitt möta ett bra lag
IFK Göteborg hade inlett säsongen bra med tre segrar och en oavgjord. Segrarna mot Värnamo, Helsingborg och Häcken. Den oavgjorda hemma mot Djurgården. Nu var det en nivå upp i uppgift med bortamatch mot Malmö FF. Och det syntes att det var en nivå upp. Blåvitt spelades ut och första 30 minuterna fick de i princip försvara i eget straffområde. Men Warner Hahn var bra i mål och gjorde ett par fina räddningar. En chans fick bortalaget, och den var riktigt bra. Marcus Berg blev helt fri framför mål och borde ha gjort mål. Redan efter 54 minuter gjorde Mikael Stahre ett trippelbyte, och i takt med att MFF var ineffektiva och att det stod 1-0 så var Blåvitt med i matchen. Och med en trött Toivonen och en skadad Christiansen ut så jämnades spelet ut. Gustaf Norlin gjorde ett piggt inhopp och borde åka in i startelvan igen. Första halvlek väldigt svag för Blåvitt mot ett väldigt starkt MFF. Bättre i andra, men inte tillräckligt bra för att få godkänt.

Tunga skadan
Blir MFF:s lagkapten borta i ett par veckor? När Anders Christiansen tvingades byta  i den 61:a minuten så såg han ut att ta sig mot baksidan låret, och han fick också sitt lår lindat. Om det är en bristning så får laget klara sig utan sin nyckelspelare i flera veckor.

Publicerad 2022-04-25 kl 21:26