TV: Christiansen matchhjälte trots Hahns storspel - MFF förbi Blåvitt efter segern i tungviktsmötet

MALMÖ. Malmö FF dominerade första halvlek mot ett IFK Göteborg som räddades av Werner Hahns storspel i målet. Det krävdes ett straffmål från Anders Christiansen efter pausen för att ge MFF segern i stormötet och gå förbi i tabellen.
- Vi ska vinna matchen med mycket mer än vad vi gjorde, säger Christiansen till Discovery+.

Malmö FF gjorde tre förändringar i startelvan sedan 0-0-matchen mot IFK Värnamo. Søren Rieks och Sergio Peña

fick plats i den och Ola Toivonen gjorde sin första start på elva månader. IFK Göteborg gjorde en förändring i sin elva, där Oscar Vilhelmsson ersatte Gustaf Norlin på anfallsplatsen bredvid Marcus Berg.

MFF öste på inledningsvis och skapade matchens första heta chans redan i den fjärde minuten, när Jo Inge Berget - anfallare i kväll - hittade en fri Felix Beijmo i straffområdet. Werner Hahn reflexräddade dock till hörna. Två minuter senare sköt Toivonen från distans och via Carl Johanssons ben gick skottet i ribban och studsade ut.

Hemmalaget hade gästerna i rejäl brygga. Inte ens kvart hade gått innan Blåvitt utnyttjade ett kort avbrott till att samla laget på egen planhalva i syfte att strukturera upp spelet. I den 19:e minuten fick MFF nästa läge när Berget nickade på Anders Christiansens frispark, men Hahn stod återigen rätt i målet.

Nederländaren fick agera på nytt i den 25:e minuten på Rieks nick, och på den efterföljande hörnan fick Hahn hjälp av stolpen när Lasse Nielsen nickade. Först i den 29:e minuten kom Blåvitts första avslut på mål, när Berg sköt ett skott som gick rakt på Johan Dahlin. Tio minuter senare stod Hahn för nästa räddning när han sträckte ut och tippade Christiansens skott över ribban.

Hahns räddningar var den största anledningen till att halvleken slutade oavgjort även om Blåvitt spelade upp sig mot slutet av den. Precis i slutet fick Berg ett fritt läge framför Dahlin men lyckades inte träffa bollen ordentligt.

-  Jag tycker att vi kommer till många farliga lägen. Deras målvakt har några bra räddningar, säger Søren Rieks i discovery+ sändning.

IFK:s Gustav Svensson kommenterar de första 45 minuterna i samma sändning:

- Tuffa. Vi visste att det skulle bli en tuff match men tycker att vi reser oss mot slutet, säger Svensson.

Hans tidigare landslagskollega Toivonen var dock glödhet på Eleda Stadion. Bara ett par minuter efter pausen ordnade han en straff sedan Simon Thern olyckligt släpat efter med armen och stoppat bollen när Toivonen var på väg förbi. Christiansen sköt straffen rakt och gjorde sitt första mål i allsvenskan.

Matchen gick sedan ner i tempo och Christiansen fick lämna planen efter en timmes spel med en misstänkt bristning. Blåvitt hade fortsatt svårt med kreativiteten och försökte ofta med längre bollar bakom MFF-backlinjen, utan någon framgång.

Det dröjde till den 81:a minuten innan något av lagen mäktade att skapa en het målchans, när inbytte Veljko Birmancevics tunga vänsterskott tvingade Hahn att mota undan bollen till en ny hörna.

För Blåvitts del fick Oscar Wendt lagets bästa chans under slutforceringen men hans skott gick utanför Dahlins stolpe. Sedan sköt Berget ett skott tätt utanför stolpen.

MFF:s vinst i klassikermötet gör att laget går förbi IFK Göteborg i tabellen och är ny tvåa i allsvenskan, fyra poäng bakom Hammarby. Blåvitt halkar ner två placeringar till fjärde plats.

- Det var tre viktiga poäng och en bra prestation, vilket var det viktigaste. Vi kunde vunnit med mer i dag. Jag är jättenöjd med vår prestation, säger Christiansen till Fotbollskanalen.

För Discovery+ utvecklar dansken:

- Det var fantastiskt roligt att spela. Vi löste det, som vi pratade om innan matchen, jättebra. Vi ska vinna matchen med mycket mer än vad vi gjorde, säger han till Discovery+ och fortsätter:

- Det var mycket negativitet och det kändes som att alla väntade på att vi skulle förlora och göra det dåligt, men nu har vi sju poäng (på hemmaplan). Vi har spelat mot Elfsborg, AIK och Göteborg, så hemmastatistiken är på väg tillbaka.

Blåvitt-tränaren Mikael Stahre menar att hans lag hade det tufft under matchen.

- Första 30 kan matchen vara slut. Med tur och skicklighet, så var sista kvarten bättre. Vi kom undan med blotta förskräckelsen, säger Stahre och fortsätter:

- Vi visste att vi skulle bli attackerade i början igen, och straffen innebar en gigantisk uppförsbacke. Vi fick bra effekt på bytena, men det var inte nära poäng, även om det inte var otänkbart. Vi hade varit våldsamt glada om vi hade fått en poäng. Vi fick sota för 0-0 i Värnamo.

Malmö FF: Dahlin - Nielsen, Hadzikadunic, Lewicki - Beijmo, Peña (utbytt 80'), Christiansen (K) (61'), Rakip, Rieks - Toivonen (66'), Berget.

Byten: H. Larsson (61'), Birmancevic (66'), Chalus (80')

IFK Göteborg: Hahn - Jallow (utbytt 55'), Bjärsmyr, Johansson, Wendt - Aiesh (55'), Svensson (87'), Thern (55'), Sana - Berg (K), Vilhelmsson (77').

Byten: Norlin, Salomonsson, Al Ammari (55'), Yakob (77'), Carneil (87')

Gula kort: Jallow (17'), Thern (21'), Rakip (23'), Hadzikadunic (28'), Peña (56')